Nu ştiam mai nimic despre insula Spetses când am decis să îmi petrec o parte a concediului de vară acolo, decât că nu este un loc foarte cunoscut la noi şi că este pe lângă Atena. Cu două zile înainte de a pleca am citit undeva că este o destinaţie preferată de grecii mai cu dare de mână, iar că în weekend se transformă într-un soi de refugiu al celor din Atena care merg acolo să petreacă. În următoarele 48 de ore de când am aflat asta şi am decis că, orice voi găsi acolo, va fi o vacanţă minunată, coboram de la bordul unui feribot seara la asfinţit şi făceam prima poză în frumoasa insulă Spetses.

În centrul insulei se află Spetses Town, unde se petrec majoritatea lucrurilor: terase, baruri, magazine, cluburi, marketuri. Ai crede că este un zgomot infernal. Ei bine, nu este aşa, insula freamătă de viaţă fără să fii deranjat absolut deloc pentru că auzi muzica dată la maxim nicăieri  sau oameni gălăgioşi pe stradă. Faleza este populată de turiştii care seara ies la cină, la un pahar cu vin sau un cocktail, care se plimbă de-a lungul insulei cu caleaşca trasă de cai, sau de familiile înstărite care ancorează iahturile în porturile Spetses-ului (Old and New) şi coboară îmbrăcaţi ca de revistă pe insulă.

Deopotrivă, familii din highlife-ul Atenei care se retrag vara în vilele din insulă sau localnicii, oameni în vârstă care stau de-o viaţă aici, îşi văd nestingheriţi de viaţa lor, participând la slujbele de seară ţinute în biserici, sau plimbându-se liniştiţi prin centrul din Spetses.

În zilele următoare am descoperit cât este de curată insula şi de sigură, cât sunt de harnici şi de primitori oamenii de aici -se trezeau cu noaptea în cap să cureţe străzile, să golească tomberoanele cu gunoi, să deschidă terasele şi tavernele pentru turiştii care veneau la cafea sau la micul dejun şi marketurile pentru cei care îşi doreau fructe proaspete sau altceva. Peste tot se vorbeşte frumos, iar servirea este impecabilă de la un pub până la un restaurant select.

Am explorat Spetses pe jos şi cu autocarele care se pot lua în diverse direcţii ale insulei din puncte diferite ale oraşului. Am fi putut alege biciclete sau scutere, dar am zis să evit vreun accident la cât de neîndemânatică sunt cu aceste mijloace de transport. Am dat peste peisaje care ne-au tăiat respiraţia, peste case atât de frumoase fără să fie foarte mari, iar la una am văzut un elicopter în curte (pe insulă nu circulă decât câteva taxiuri, scutere, biciclete şi caleşti), peste grădini ca Raiul în spatele unor porţi albastre înconjurate de flori, peste plantaţii de lime şi măslini, peste plaje care ne-au lăsat fără cuvinte. Pe acestea, care sunt cu pietricele, ziua poţi citi, poţi dormi, poţi lua prânzul sau savura un espresso fredo. E linişte, pace, iar dacă există muzică, aceasta este în surdină.

Plaja Kaiki din Spetses este o plajă unde vin mulţi tineri, este aşezată pe drumul principal către vestul insulei, lângă Colegiul Anargyrios. În weekend-uri, la asfinţit, se dă startul beach party-urilor cu DJ şi cocktailuri, care ţin până în zori.

Agia Marina Spetses cunoscută ca “Paradisul” este prima plajă mai mare când călătoreşti spre estul insulei. Este un alt colţ de rai, un golf mic cu o gradină de vară şi beach bar. Exact lângă plajă este amenajat un club de unde iubitorii de sporturi acvatice îşi pot închiria diverse echipamente.

Până la Plaja Xilokeriza -tot către est- se traversează o parte din coasta insulei, iar pe drum întâlneşti privelişti minunate. Ca să ajungem la plajă am coborât printr-o plantaţie de lime şi măslini, iar când s-a terminat am dat de un colţişor de linişte desăvârşită pentru că plaja este minimalist amenajată cu un bar foarte mic. La Xilokeriza ancoreaza yahturi iar oamenii fac baie, plajă sau îşi scot la apă echipamentele de sport acvatic.

Pe Plaja Vrellos, în vestul insulei Spetses, am găsit mult zen, o cafea bună şi un hamac primitor la umbra pinilor în care am tras un pui de somn la amiază. Iar după prânz DJ-ului a dat drumul unui playlist the 90s care a fost cireaşa de pe tort a zilei. Să asculţi muzica lui Michael Jackson amestecată cu cea suavă a valurilor şi a vântului este o experienţă inedită.

Spetses a fost o surpriză frumoasă de care m-am bucurat cu tot sufletul, dar nu v-o recomand dacă nu sunteţi dornici să gustaţi din plin viaţa din insulă care nu înseamnă doar plajă, mare şi tzatziki. Spetses are o energie aparte care se simte diferit în centrul aglomerat, în vechiul port unde poţi lua cina pe doc printre bărcile ancorate fix lângă tine, pe plajă ziua unde îţi auzi gândurile, pe o terasă la apus, pe străduţele de pe deal pe care, dacă le explorezi, poţi să dai peste doamne citind pe terasa casei sau domni udând florile,  la market unde angajaţii sunt foarte amabili sau dimineaţa pe plaja din centru unde doamnele în vârstă vin grăbite să respire aerosoli.

Oamenii faini pe care i-am întâlnit în Spetses, majoritatea greci, francezi şi italieni, mâncărurile gutoase pe care le-am savurat, ospitalitatea localnicilor, plimbările la apus pe faleză cu miros de sare, cafeaua aromată dimineaţa, liniştea de sub umbrela de pe plajă, marea sărată, albastră şi limpede ca ochii lui Bradley Cooper, paharul de rose cu muzica în surdină seara de pe terasă, tumultul petrecerii de la pub-ul din centru, băiatul care ne-a cântat într-o seară pe faleză la o chitară în timp ce vântul ne răvăşea părul sau Mythos-ul băut tolănită la marginea mării noaptea, au făcut din experienţa asta una pe care mi-o voi aminti cu mult drag.

Bucură-te de viață!
Ileana
DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*