Ani de zile am ocolit Roma, deși iubesc Italia. Nu mă întrebaţi de ce, căci nu știu concret, ştiu doar că aveam senzaţia că nu voi găsi decât ruine în capitala Italiei şi, evident, gelato. Ani de zile am ocolit Roma, până luna trecută când am decis să o văd. S-a întâmplat într-o companie frumoasă, ceea ce a fost chiar perfect. Stau acum şi mă gândesc că poate nu a fost momentul până anul acesta să descopăr acest loc, în care găseşti de toate, să trăiesc fiecare moment petrecut aici cu atâta bucurie şi curiozitate să încerc tot.

Roma este destinaţia ideală, aşa o văd acum, după prima vizită. Orice gusturi aţi avea în materie de turism, vi le puteţi satisface aici fără nicio problemă.
Vă place să mergeţi ore în şir, să vă pierdeţi pe străzi alături de cineva drag ori singur admirând clădiri, oameni, magazine şi poposind, din când în când, la câte o terasă unde să savuraţi un cappuccino sau un gelato de-a dreptul orgasmice?
Vă place să vizitaţi locuri de o vechime copleşitoare şi să le contemplați arhitectura, picturile interioare, să le ascultaţi poveştile, să le simţiţi energia?
Cautaţi expoziţii de pictură şi sculptură, muzee şi alte locuri unde să respiraţi cultură şi artă?
Sunteţi deschişi către spiritualitate şi căutaţi lăcaşuri de cult în care să vă reculegeţi sau să vă regăsiţi?
Iubiţi să vă întindeți pe iarba proaspătă a unui parc deosebit unde cuplurile stau îmbrăţişate, și, peste tot, copiii şi adulţii se plimbă ori se dau cu role şi biciclete? Sunteţi amatori de shopping de lux, plimbări nocturne și viaţă de noapte?

Relaxare, plimbare, gastronomie, spiritualitate, cultură şi artă, o ieşire în solitudine, una romantică sau o escapadă cu oameni dragi? Orice aţi căuta atunci când călătoriţi, le găsiţi, la un loc, în frumoasa Roma. Nu am mai fost impresionată de o destinaţie turistică aşa cum am fost de Roma, de la Bali încoace.

Pe scurt, ca să nu vă plictisesc, ce am văzut şi ce am făcut eu aici

Am vizitat Muzeul Vaticanului, Piazza San Pietro, Biserica San Pietro, Biserica Santa Maria Maggiore, Biserica San Giovanni in Laterano, Colosseumul, Formul Roman, Pantheonul (este cel mai frumos templu din Roma). Toate sunt copleşitoare şi în fiecare loc am simţit cu totul altceva. Mi-am luat timp pentru toate, am participat chiar şi la o slujbă catolică ce mi s-a părut tare faină, mai ales că am înţeles tot ce spuneau preoţii.

Am văzut şi am fost impresionată de Fontana di Trevi, este spectaculoasă, am mers acolo şi ziua şi noaptea, mi-a plăcut la fel de mult, de Piazza di Spagna unde am urcat pe treptele spaniole până la Trinita dei Monti, de Piazza Navona care mi s-a părut cea mai frumoasă piaţă din Roma datorită numărului mare de terase, spectacole de stradă şi fântâni arteziene. Am trecut prin Piazza Veneţia (am văzut şi Columna lui Traian, este în aceeaşi zonă) Piazza di San Lorenzo in Lucina, Piazza della Rotonda şi Piazza del Popolo. În toate aceste atracţii urbane am poposit şi am savurat, pe lângă energia locurilor, pasta, pizza, gelato, tiramisu de la Pompi (ceva demenţial de bun, găsiţi locul pe lângă Piazza di Spagna), cappuccino sau prosecco rece la apus.

Am rătăcit pe străzi şi străduţe pustii, fiindcă toţi turiştii se strâng în piaţete, am fost prin diverse locuri “de cartier” unde, până şi în cel mai fad loc, cafeaua era incredibil de bună. Ne-am relaxat câteva ore în Parcul Villa Borghese unde m-am plimbat pentru prima dată cu o bicicletă electrică pentru două persoane, am dormit pe iarbă (unul dintre lucrurile pe care le fac oriunde merg) şi am văzut un concurs de sărituri la cai.
În această călătorie am ajuns şi la Civitavecchia, un port situat pe litoraul mării Tireniene unde vă puteţi plimba sau face plajă, tare pitoresc.

Sunt convinsă că găsiţi multe informaţii despre Roma, dar, cel mai bine, este să o descoperiţi cu sufletul şi ochii deschişi larg, singuri sau într-o companie care să dea călătoriei voastre un gust şi mai bun. N-are sens altfel, după părerea mea. Și la pas, de preferat, ca să nu pierdeţi nimic. Este recomandat să mergeţi aici foarte odihniţi şi cu cel puţin o pereche de încălţări comode la voi, fiindcă în Roma este de colindat, cu sens. De asemenea, metroul vă poate ajuta foarte mult să folosiţi inteligent timpul, fiindcă aproape de cele mai importante atracţii turistice există staţii de metrou.

Roma este despre ce vreţi voi să fie, prieteni, este un amestec interesant de vechi şi nou, de opulenţă şi simplitate, de culoare, energie, mâncare bună şi locuri de poveste. Am lăsat multe şi pentru data viitoare când mă voi întoarce la Roma, nici nu ai cum să descoperi tot de prima oară într-un asemenea oraş. Mai jos vă las câteva poze, de amator, cu care sper ca am surprins măcar un pic din freamătul minunat al acestei metropole. 🙂

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*