Sunt imagini care mă urmăresc multă vreme după diverse experiențe de viață. Din vacanța petrecută în Egipt m-am întors cu o grămadă, și cu multe lecții și conștientizări, pe care le-am lăsat să se așeze în mine. Nu mai cred de multă vreme că trăim momente și cunoaștem oameni doar așa, ca să le adaugăm în caietul de dans prin viață. Cred cu tărie că fiecare experiență pe care o traversăm, fiecare om întâlnit, cu care avem cel puțin o discuție seminificativă, ne aduc câte ceva.

Mi-au rămas în minte.

O femeie îmbrăcată în negru, cu fața acoperită de burka, trăgând un măgar după ea. S-a oprit lângă autocarul nostru și nu s-a mișcat de acolo 15 minute cât am făcut noi popas, se uita fix la autocar, la oamenii care coborau și urcau în el. Am privit-o atent, mă gândeam ce-i trece prin cap când vede alte femei relaxate, râzând și vorbind libere. M-am întrebat cum pot ele să trăiască așa? Cum pot, efectiv, să fie doar soții, care trebuie să nască rapid cel puțin un copil, altfel pot fi părăsite de soții lor. Și atât.

O fetiță desculță și murdară așezată pe pragul unei case de pe Banana Island, butonând la un telefon mobil. Prin ușa deschisă a casei se vedea pământ pe jos, așa trăiesc mulți egipteni în zonele sărace.

Cămile așezate în linie așteptând turiștii să se suie pe ele. Ce ochi mari și triști aveau! Mi s-au părut atât de chinuite. Unele aveau blana atât de tocită pe spate încât li se vedea pielea.

Copiii beduinilor, murdari și desculți, care s-au năpustit asupra plaselor cu mâncare pe care le-am adus de la hotel. O fetiță rapidă a luat o plasă plină și a fugit, ca să nu dea și celorlalți.

Ochii unei beduine care cocea lipie pentru turiști, i se vedeau doar palmele și tălpile de sub veșmintele negre. Pe ea am reușit să o pozez. Fetițele ei erau și ele cu ea, oamenii le dădeau bani și unii dintre ei își făceau poze cu ele ușor compulsiv.

 

Egiptul este o țară în care nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge vreodată în vacanță, cu toate că sunt mereu interesată să descopăr culturi și religii diferite de ale mele. Pentru că mereu mi s-a părut o țară nesigură, murdară, în care bărbații sunt singurii care își trăiesc viața, iar femeile parcă nici nu există. În plus, nu eram fan al all inclusive-ului. Însă, când am decis pe ultima sută de metri a lui 2022 că îmi doresc să termin anul și să încep unul nou la soare, Hurghada a fost una dintre opțiunile rămase, la un preț foarte bun. Așa că am zis de ce nu, curioasă să descopăr ce îmi va aduce experiența asta. Dar și foarte anxioasă, pentru că citisem despre mizerie și lipsa apei potabile, despre toxiinfecții alimentare și alte orori. Ca niciodată, chiar înainte să plec, am reușit un switch mental grozav zicându-mi: ”ok, merg precaută, și totuși deschisă, vedem ce iese, hai să am încredere”. Am avut parte de o călătorie frumoasă și intensă, care m-a scos din zona de confort cu totul și mi-a oferit bucuria de a trăi momente faine într-o țară în care nu m-am așteptat să le trăiesc.

Egiptul este o țară a contrastelor, în orașe și sate se văd sărăcia și mizeria în cele mai diverse forme, în resorturi se vede ceea ce ei numesc lux. Cât cuprinzi cu ochii este numai deșert, palmieri sunt mai ales în resorturi, în orașul Hurghada n-am zărit, de pildă. Mizeria este o stare de fapt la ei, peste tot în afara resorturilor. De la vânzătorii ambulanți, la șoferi și oameni de pe stradă, mulți stau cu mâinile întinse și cer bani. Am întâlnit și copii la cerșit. Majoritatea femeilor stau acasă și se îngrijesc de familie și de casă. Cu toate că am întrebat câțiva localnici, n-am înțeles de ce nu fac și altceva: nu vor ele să muncească sau nu se cade să muncească? Cert este că, bărbații dețin puterea în Egipt, este o societate profund patriarhală acolo. Ei lucrează, ei conduc familia, ei sunt singurii care pot decide să divorțeze unilateral, fără a merge în vreo instanță. Și, totuși…

Ce am trăit și ce m-a bucurat timp de 7 zile

După prima zi în care m-am lamentat panicată: ce fac eu toată ziua, ce misogini și neserioși sunt oamenii, de ce nu sunt și femei în resort, de ce să dau mereu bacșiș ca să-și facă ei treaba etc etc, am avut o conversație cu mine: ”Ok, ai văzut tot ce era de văzut. Acum ești aici. Ai de ales să rămâi în energia asta sau poți fi curioasă și deschisă către ce are de oferit Egiptul”. Și totul se schimbă, vă zic, când schimbi unghiul din care te uiți la o situație.

Plaja în Hurghada este o bucurie cu soare la 23-24 de grade și puțin vânt. Să închei un an provocator și să încep unul nou desculță, în chiloți și în rochii a fost o experiență grozavă pentru mine.
Am făcut yoga și stretching pe plajă. Am băut cocktailuri (așa cum știu ei să le facă, na) și am mâncat pește. Am înotat în piscina încălzită, tot acolo am făcut aquagym și am mai băut niște cocktailuri. 😊 Am cunoscut oameni mulți în excursii și la hotel, cu care am avut conversații interesante, și toate au venit cu mesaje parcă trimise de cineva special pentru mine. Mi s-a părut fascinantă treaba asta. Am mers cu barca în larg pe marea de un albastru superb, de pe o insulă pe alta, am respirat briza mării, m-am simțit liberă și foarte liniștită.

Am cântat pe scena resortului la karaoke, like a diva. Am înotat în Marea Roșie, am privit peștii colorați și recifurile de corali (este superbă experiența asta). Am condus cu viteză un ATV prin deșert și o mașinuță mică numită baghi (vai, cât mi-a plăcut). Am văzut cum se face papirusul, este fascinant. Am mers câteva minute pe o cămilă (asta a fost o experiență urâtă pentru mine, pentru că, deși nu am vrut initial să o fac, am mers cu grupul, dar eu zic că ele sunt foarte chinuite).

Am fost în Valea Regilor, la Templul Karnak, unde coloanele uriașe ca niște papirusuri inscripționate mi-au tăiat respirația, și în Templul Hatshepsut din Luxor construit sub comanda unei femei. Am făcut o croazieră pe Nil și am dansat pe barcă din buric combinat cu manele, fiindcă așa suna muzica, m-am distrat. 😊 M-am plimbat printr-o pădurice de bananieri. Am stat la o rugăciune musulmană în Moscheea El Mina Masjid din Hurghada ca să văd ce simt. Nimic n-am simțit, că zbiera un nene în microfon pe limba arabă. M-am plimbat prin portul din Hurghada la apus, este frumos. De fapt, toată vacanța am văzut și am fotografiat amatoricește câteva apusuri superbe.

Una peste alta, când am lăsat panica deoparte, iar mintea s-a liniștit, m-am aventurat cu toate simțurile în experiențe foarte diverse, prezentă în ele, atentă la mine, precaută pe ce pun mâinile și ce mănânc. M-am spălat și m-am dezinfectat des pe mâini. Am băut multă apă, ceai neagru și de mușețel, am luat preventiv înainte de a pleca și pe tot parcursul șederii acolo probiotice și ulei esențial de tămâie. Am stat la soare și m-am plimbat pe plajă cât de des am putut. Am râs mult. Și toate astea m-au făcut foarte fericită, iar corpul meu s-a simțit minunat. Am ales Hurghada, în detrimentul lui Sharm El-Sheikh, pentru că de aici am aflat că se fac ușor mai multe excursii.

Am revenit acasă mândră de mine și de corpul meu, relaxată, recunoscătoare că am descoperit o cultură nouă și că am trăit totul cu multă bucurie. M-am gândit că, totuși, stau într-o țară în care drepturile femeilor există și sunt respectate. Că pot să fac ce vreau eu ca femeie cu corpul și mintea mea, nimeni nu îmi va acoperi gura, nici la propriu, nici la figurat. Că îmi pot alege un bărbat care să fie doar cu mine, nu cu alte 3-4 neveste. Că în București este curățenie brici pe lângă Egipt. Din când în când, este bine să luam contact și cu vieți mai puțin bune decât ale noastre, fie și pentru a vedea că se poate oricând mai rău decât ne plângem mereu că trăim.

Ce este de ajutor să știți, dacă nu ați mai fost în Egipt

În primul rând, în toate resorturile, restaurantele și în alte servicii (în afară de masajul de la spa, unde sunt și femei) lucrează numai bărbați egipteni. Este ceva cu care mi-a luat o zi să mă acomodez.

Curățenia nu este la cele mai înalte niveluri, iar dacă sunteți și voi cleaning freaks, s-ar putea să procesați mai greu felul lor de a face curățenie: lapidar, incomplet, fără să folosească prea multe produse pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor. Să nu râdeți, eu am avut dezinfectant la mine, l-am folosit excesiv pe mâini și prin cameră, ca să am liniște la căpuț.

Apa de la robinet nu este potabilă în Egipt, nu pentru noi, cel puțin. Eu am evitat să mănânc chiar și legumele de la masă pentru că erau spălate cu apă de la robinet. Am ales mai mult preparate la cuptor sau grătar și fructe pe care le spălam cu apă îmbuteliată – era la discreție la noi în hotel. Pe dinți m-am spălat tot cu apă îmbuteliată. În primele zile, m-am temut că gheața este produsă tot din apa lor și m-am panicat că nu pot bea nimic, dar am aflat că le-o furnizează o fabrică unde se face din apă îmbuteliată. Vă sfătuiesc să cautați români veniți înaintea voastră acolo unde mergeți, să vă conectați cu ei, eu așa am aflat că e safe să beau cocktailuri cu gheață. Oh, iar vacanța a devenit brusc și mai frumoasă!! 🙂

Atenție la condimentele lor, unele nu sunt prietenoase și vă pot da un disconfort digestiv. Dacă observați că corpul vostru nu prea tolearează un gust, data viitoare când îl simțiți este bine să îl evitați.

Personalul hotelului trăiește din bacșișuri și uneori nu își face treaba în lipsa lor. De fapt toți cei care lucrează în servicii caută să jecmănească cum pot, insinuând ”aprecierea” sau pur și simplu cerșind. E cam neplăcut și trebuie să vă detașați de asta, că altfel vă poate strica vacanța. Este important să le lăsați pe patul din cameră câte un euro sau dolar, altfel nu că nu fac acolo o spoială zilnică căreia-i zic cleaning. Nu fac deloc curățenie. E halucinant, știu, mai ales la un resort de 5 stele, dar keep in mind că la ei 5 stele sunt date de Ministerul de Turism Egiptean, deci their country, their rules.

Am plecat de acasă cu cea mai mare trusă de medicamente, ceaiuri și uleiuri esențiale. Știu, știu, poate pare exagerat, dar într-o țară complet nouă mi se pare bine să am la îndemână soluții pentru eventuale probleme. Am luat pentru răceli, enterocolite, migrene, indigestii, infecții urinare și mi-am pus chiar și un antibiotic cu spectru larg. N-a fost nevoie de nimic pentru niciunul dintre noi, dar recunosc că m-am simțit în siguranță la cap să le am cu mine, chiar dacă este o iluzie că dețin vreun control. 

Nu beți ceaiurile pe care vi le servesc în comunitățile de beduini sau prin excursii, riscați infecții. Am aflat niște povești horror de la o româncă.

Rezervați-vă excursii din timp, dacă sunteți oameni activi și nu puteți concepe să stați zile întregi la soare, la all inclusive. 🙂 Aveți opțiuni și dacă sunteți pasionați de istoria egipteană sau doar dornici de explorare. Puteți alege o vizită în Luxor, Valea Regilor și Templul Hatshepsut, snorkeling în Marea Roșie, safari prin deșert, cursă cu ATV-ul prin desert, plimbare cu cămilele, vizită într-o comunitate de beduini, plimbare cu barca și plajă pe insulele Paradise și Orange Bay, plimbări prin Hurghada, o excursie cu un submarin, scuba diving. Așteptați-vă, însă, și la câteva lucruri neplăcute:

1. Alte mici taxe pe lângă costurile ce vi s-au comunicat inițial în timpul vânzării excursiei.
2. Timpi cu o oră jumătate mai mari decât cei comunicați de ghizi. Dacă vi se zice că ajungeți înapoi la hotel la ora 9, să știți că e 10:30. Dacă vi se spune că faceți 4 ore pe drum, faceți mai bine de 5. Un ghid simpatic chiar a glumit când i-am zis că au o problemă cu estimarea timpilor și a zis că vorbește în „egyptian time”. Am râs, era al doilea egiptean frumușel întâlnit. 🙂
3. „Yalla-yalla” pe repeat. Eu m-am întors de câteva zile și așa o țin prin casă. 🙂 Înseamnă „haide, haide, grăbește-te”. E ”mantra” ghizilor în călătoriile de grup, iar unii ne-au cam zorit prin excursii. Dar este timp să vedeți și să simțiți locurile și în cele de grup, plus că vă garantez că o să cunoașteți niște oameni mișto în autocare și în mașinile de safari prin deșert. Nu știu cum sunt tururile private, nici dacă merită prețurile mari pe care le cer oamenii din agențiile locale, dar există și această posibilitate.
4. Țepe mari, dacă faceți cumpărături pe unde mergeți, fără să negociați. De fapt, nu faceți cumpărături la ei, pentru că totul e fake, dar, dacă o faceți, negociați de cel puțin 2 ori mai puțin sumele pe care vi le propun inițial.

M-aș mai întoarce în Egipt? Poate doar să stau în resort la ”soare ieftin” cum a zis o tipă într-o excursie. Poate pentru un city break la Cairo pentru a vedea Piramidele și Marele Sfinx de la Giza. Din Hurghada este o excursie de peste 20 de ore, se face mult timp pe drum, iar la acolo ghizii te lasă doar o oră să vezi piramidele, deci am zis pass. Altfel, nu știu dacă aș mai alege Egiptul ca destinație de vacanță activă combinată cu odihnă, așa cum îmi place mie cel mai mult. Pentru că nu este o țară comodă, localnicii nu sunt foarte prietenoși, se simt și se văd prea mult sărăcia și disperarea lor după bani. În plus, am cam văzut tot ce mi s-a părut interesant pentru mine în excursiile în care am fost timp de 3 zile.

Pentru galeria de poze am ales câteva făcute cu telefonul în locurile pe unde am hălăduit. Resortul la care am stat se numește Titanic Royal.

 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

3 COMENTARII

  1. Sunt super de ajutor informațiile de la tine. Nu am ajuns în Egipt până acum din aceleași motive, dar e acolo în listă pentru istoria lor. Articolul tău m-a făcut să-mi fac o idee mai clară de ce mă așteaptă, mulțumesc!

  2. M-am întors de câteva zile din Egipt.Am fost în Sharm.Hotel 4 stele,modest dar curat.Nimeni nu a cerut sau așteptat bani.S-a făcut curat in fiecare zi in camere,chiar daca nu s-ar lăsat bacșiș.Oamenii care lucrau în resort au fost foarte respectuoși.Ne-am spălat des pe mâini dar nu am folosit nici un dezinfectant.Am mâncat fructe în resort,am băut ceai de la beduini și nu am avut absolut nimic niciuna din toate 3 persoane care am fost.Soare strălucitor,marea fermecător de albastra,totul a fost minunat.Nimeni nu a tras de noi și nimeni nu a venit să se milogească.Doar câțiva copii de beduini ne-au cerut ciocolata sau bani in schimbul unor brățări confecționate de ei.Am fost și la Cairo,o zi cu avionul.Totul la fel,oameni respectuoși,care doar te rugau sa cumperi de la ei fără să fie insistenți sau abuzivi.Despre felul lor de a trai,eu nu pot spune nimic.Fiecare cultura are modul ei de viață.Nu pot sa o critic sau sa spun ceva nici negativ,nici pozitiv.Poate așa cum ii vedem noi pe ei,asa ne vado si ei per noi.Eu m-as intoarce mâine din nou în această țară! M-am îndrăgostit de Egipt!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*