Monza, baby! Am văzut, respirat şi simţit acest orăşel frumos despre care habar nu aveam că există în urmă cu 10 ani când am văzut Milano pentru prima dată. Trebuie să vezi Monza dacă ajungi la Milano, fiindcă este locul perfect pentru a trăi acest “dolce far niente, just be and enjoy this life” ( aş completa eu pe engleză fiindcă nu prea ştiu să scriu în italiană 🙂 ) în linişte.

Monza este oraşul despre care ştiu toţi pasionaţii de Formula 1 că există, dar este de departe mult mai mult decât o destinaţie care să fie plăcută doar pentru un circuit auto. În Monza simţi că vibrezi fără să fii afectat de zgomotul şi aglomeraţia unui oraş mare, turistic, cum sunt Florenţa, Roma şi Milano, de exemplu, unde trebuie să te retragi pe străzi mai necirculate ca să te bucuri de un cappuccino în linişte.

Monza se află la 15 kilometri de Milano şi poţi ajunge aici cu uşurinţă, cu maşina sau cu trenul. Gara din Monza este la doar 7 minute de mers lejer de intrarea în centrul vechi al micuţului oraş, pe ale cărui străduţe merită să te pierzi, să îi descoperi terasele, piaţetele, clădirile împodobite cu flori şi, desigur, magazinele.

În centrul vechi din Monza se găseşte Domul din Monza. Poate veţi zice că fiecare oraş din Italia are un dom şi biserici, iar dacă ai văzut una le-ai văzut pe toate, însă nu este chiar aşa. Fiecare astfel de aşezământ are arhitectura sa specifică şi, mai ales, energia sa.

La mică distanţă de centrul vechi se află Parcul din Monza, un alt loc în care să te pierzi, să meditezi, să mănânci un gelato, să iei un picnic pe iarbă, căci nu sunt căpuşe ca la Bucureşti, să te săruţi cu un băiat fain ori să povesteşti cu un prieten drag. Tot aici poţi vedea Villa Reale cu grădinile sale ca să descoperi cum trăiau aristocraţii pe vremuri. Iar lângă parc, este faimosul circuit de Formula 1.

Monza este o destinaţie de relaxare şi de stare de bine, la tot pasul ai locuri boeme şi frumoase unde poţi lua micul dejun, prâzul sau o cină romantică. Să nu ratezi, chiar dacă nu eşti mare amator de îngheţată, un gelato de la Gelateria Arengario de pe Via Carlo Alberto. Doamne, doamne, cea de arahide sărate împreunată cu cea de fistic fac un dans atât de savuros împreună, încât până şi mie, chiar dacă nu sunt mare amatoare de îngheţată, mi-a adus în extaz papilele gustative. 🙂
Dacă ajungi sâmbătă dimineaţa aici, înainte de un mic dejun italian gustos, îţi recomand să mergi un pic prin piaţă, fie doar și pentru a lua pulsul. Da, da în piaţă, căci este tare fain să descoperi un astfel de loc în altă parte decât în România, să vezi cum se comportă italienii pasionali în tot ce fac şi acolo. 🙂

Las mai jos nişte poze din Monza, orăşelul liniştit şi foarte curat perfect pentru o escapadă italiană romatică şi nu numai.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*