M-am mai dezmeticit un pic, în sfâșit, și m-am gândit să vă povestesc pe scurt în cuvinte, pe larg în imagini, despre micuța, dar atrăgătoarea insulă Poros. O aventurieră fiind, mie nu îmi place să citesc foarte mult despre locurile în care merg, ci să le descopăr la pas sau cu vreun motor dacă e absolut necesar și mereu alături de cineva drag. Să trăim totul împreună, cu uimire și bucurie. Despre Poros nu știam mai nimic înainte să ajung acolo.

Această insulă este un micuț Rai cu peisaje care îți taie respirația, plaje pitorești și taverne pe malul mării. O oază de natură cu mult șarm și clădiri cochete din Golful Saronic. Am fost la tot pasul surprinsă de locuri apărute parcă de nicăieri și de imagini spectaculoase, mai ales cele de la apus. Apusul este o minune în Poros. Iar diminețile sunt atât de liniștite.

Poros, spre deosebire de Aegina (am ajuns și acolo, deci vorbesc în cunoștință de cauză) este mult mai verde și mai pitorească, mai puțin zgomotoasă, cu plaje la tot pasul. Doar să stai sus pe colină, fiindcă insula are case și hoteluri dispuse atât de-a lungul mării cât și pe înălțime, și nu găsești la o distanță foarte mică o plajă pe care să vegetezi. 🙂
Dacă mergeți, însă, cu ideea că sunteți la Mamaia, veți fi dezamăgiți, plajele din Poros sunt înguste cu vegetație și priveliștea Peloponezului în fața ochilor. Apa este, ca mai peste tot în Grecia, limpede și foarte sărată. Duamne, cât am înnotat, ca o sirenă! 🙂

Poros este formată din două insule: Sferia, de origine vulcanica si Kalavria care este mult mai mare. Cele doua insule sunt legate printr-un drum îngust, zona unde este cel mai bine să stai din ceea ce am văzut, fiindcă ești într-o zonă cu liniște, la 10 minute de mers de distracția din oraș. Insula are, așadar, un orăsel, tot Poros, un port plin cu terase, la unele se și dansează, taverne și magazine.
Seara, la apus, este atât de frumos să bei un pahar cu ceva, după ce te-ai îmbuibat cu grilled octopus, vinete, tzatiki sau calamari și să te uiți la ambarcațiunile ancorate aici din toate colțurile lumii. Care mai de care mai frumoasă. Iar apoi, când se înserează, să vezi luminile din Peloponez care este la o distanță foarte mică de insulă și unde se ajunge cu water taxi.

Nu am vizitat nimic în Poros, decât aproape toate plajele, multe taverne și terase, dar există Mănăstirea Zoodohos Pigi, Baza navală rusească (în Russian Bay, una dintre plaje) și Templul lui Poseidon. Asta dacă vă săturați de plimbări pe străduțele înguste sau de-a lungul mării, ceea ce vă recomand călduros să faceți, fiindcă zilnic va merita.

Ah, și dacă ajungeți în Poros, să nu ratați Love Bay, un mic golf absolut incredibil, cu un vibe foarte bun, unde, fiindcă există mulți pini, puteți sta toată ziua. Acolo se servește și mâncare, deci toate nevoile sunt acoperite. Alte plaje pe care le-am descoperit: Askeli, Monastiri, Kanali, am văzut Mikro Neorio Bay, dar cel mai fain a fost în Golful Iubirii de unde uitam să mai plecăm.

În Poros se ajunge cu feribotul din Pireu, iar pe insulă, dacă nu sunteți activi, puteți alege varianta unui taxi, sunt foarte ieftine, ori puteți închiria un scuter. Tot din Pireu puteți ajunge și în Spetses, un alt colț de Rai pe care l-am văzut în urmă cu 3 ani de zile și despre care am povestit aici. Iar acum poze din Poros, insula unde natura face spectacol gratis și o destinație de vacanță care are ce oferi turiștilor de toate vârstele. 🙂

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*