S-a scurs mai bine de o lună de la vacanța în Malaga și Sevilla și, cu toate că acolo mi-a fost destul de cald în anumite momente, mi-e dor de soarele ăla. Când scriu aceste rânduri, în București este frig, sunt nori, iar eu stau îmbrăcată gros în casă, cu șosete. Nu mă plâng, dar trebuie să recunosc că mi-ar plăcea un pic de soare și căldură. Mi-am amintit ce ne-a povestit un șofer de Uber, că acolo la ei în Andaluzia e friguț cam o lună pe an, apoi o țin într-un soare continuu. Care, e drept, în Sevilla strălucește până la 45 de grade Celsius vara și devine greu de suportat. La început de aprilie, însă, e tocmai bună vremea de hălăduit în rochii și pantaloni scurți. În Malaga am făcut plajă, și, cu toate că apa era destul de rece, erau oameni care înotau.

Despre Sevilla povestesc câte ceva astăzi, probabil o să scriu mult, ca de obicei, vă rog să mă suportați. 😊 Este orașul în care m-am minunat la tot pasul, de când am descins într-un apartament micuț din centrul lor vechi. Sevilla este orașul în care sunt atâtea de făcut pe gustul meu, iar trei zile din vacanță, cât am stat acolo, mi-au oferit ocazia doar să văd obiectivele importante și să intru (prea scurt) în atmosfera electrizantă a urbei.

Am văzut mai multe locuri și am mers zeci de kilometri, am trăit experiențe diverse: flamenco, apusuri, vibe-ul de pe străduțele înguste cu flori la toate ferestrele, grădini impresionante, am respirat sub copacii înfloriți peste tot, ne-am plimbat cu vaporașul pe râul Guadalquivir, am mâncat tot felul de bunătăți. Sevilla este mult mai mult decât flamenco. Este un oraș cu o istorie vastă, cu o arhitectură care îți taie respirația, cu viață culturală și socială diversă, cu oameni super amabili și bucuroși. Îmi amintesc un ospătar care ne-a vorbit în limba minionilor și am râs împreună în hohote – eu de mimica lui, pentru că nu înțelegeam nimic.

Până să ajung în Andaluzia, din experiențele mele prin Spania credeam despre spanioli că sunt foarte cool și calmi. În Sevilla și Malaga am descoperit că andaluzienii au dus calmitatea (a se citi zen cu jomanfiș) la un nivel de Jedi. Evident, eu am experimentat Andaluzia doar ca turist, nu știu exact cum stau lucrurile când trăiești acolo. Dar vreau să zic că a fost o vacanță în care am respirat soarele de primăvară și calmul peste tot pe unde am fost, niciun om nu a ridicat vocea la noi, nimeni nu ne-a tratat neprietenos prin cârciumi, pe stradă sau prin obiectivele vizitate. Singurul lucru care mi se pare încă greu de digerat este că spaniolii nu știu o boabă de engleză. Dar a fost ok, ne-am înțeles până la urmă, mai cu spaniola din telenovele, mai cu italiana, a mers.

Ce m-a bucurat timp de trei zile în Sevilla

În primul rând a fost energia electrizantă care se simte peste tot, pe străzile înguste din cartiere, în piețe, în parcuri, la terase. Este un vibe extraordinar, viață, totul viu, fără să fie un oraș obositor. Mă și gândeam dacă, locuind acolo, m-aș simți ca într-o continuă vacanță.

Apoi este estetica orașului, frumosul de peste tot, ușile fascinante ale caselor și clădirilor din centrul vechi, florile de la ferestre. Peste tot vezi culoare și frumos, iar asta se datorează oamenilor care locuiesc orașul. În aprilie, sunt portocalii înfloriți și multe alte specii de copaci. Este superb, dar poate fi și un pic provocator dacă sunteți alergici. Eu nu mă știam alergică, iar în Sevilla am strănutat continuu, m-au usturat ochii și mi s-a înfundat nasul. Așa încât, poate este bine să aveți în bagaj un antihistaminic.

Arhitectura orașului este impresionantă, dar asta știam înainte de a ajunge acolo. Totuși, realitatea bate orice poze ați vedea și orice povești ați auzi, mai ales în Plaza Espania și Real Alcazar.

Ce am văzut și făcut trei zile în Sevilla

Plaza Espania și Parcul Maria Luisa

Plaza Espania este situată în Parcul Maria Luisa, este un reper major din Sevilla. Piața este semicirculară și este construită în fața unei clădiri, la exterior sunt 48 de nișe decorate cu plăci în culori vibrante. Fiecare dintre aceste mici spații reprezintă o provincie spaniolă și un moment din istorie. Am ajuns în Piață către apus, ne-am dat cu bărcuța pe sub cele 4 poduri reprezentând cele 4 regate antice spaniole. Am făcut un tur și apoi ne-am așezat pe niște scări de unde am urmărit artiștii locali care dansau flamenco, într-o impresionantă demonstrație de forță și talent. Cum mă uitam, cu un ochi la apusul magic, cu unul la fetele alea superbe și posturile lor impecabile, am trăit unul dintre momentele alea de fericire pură, mi-au dat lacrimile de la atâta frumusețe în jur. Am avut acel sentiment de liniște, cald și bucurie, știți despre ce vorbesc, sigur. Cred că (și) așa este fericirea.

Din piață, se intră în parc, alt loc de relaxare, cu mulți copaci și păsări de tot felul care merg nestingherite pe lângă oameni.

Catedrala Sevilla

Nu ne-am organizat chiar bine pentru toate obiectivele pe care ne-am propus să le vedem în Andaluzia, drept care la unele nu am mai ajuns. Este important să vă faceți rezervări online, fiindcă în anumite locuri, numărul de turiști este limitat zilnic. Catedrala este unul dintre ele între anumite ore, dar noi am mers după amiază în jur de 4:30 și am fost uimiți de faptul că nu era nimeni la casa de bilete. Coada cea mare era la biletele achiziționate online. 😊

Catedrala din Sevilla este inclusă pe lista siturilor UNESCO și este cea mai mare catedrală gotică din întreaga lume a creștinătății. Aici puteți vedea un monument închinat lui Cristofor Columb, mormântul său ținut de 4 figuri alegorice reprezentând cele 4 regate ale Spaniei în timpul vieții sale: Castilia, Aragon, Navara și Leon. De asemenea, Capilla Mayor este deosebită, altarul principal este o sculptură masivă în lemn aurit în stil gotic reprezentând-o pe Fecioara de la Sede înconjurată de scene din viața sa și a lui Hristos. Și mai este un loc fain acolo, unde lumina cade într-un fel magic, dar o să îl descoperiți singuri.

Turnul Giralda

Din catedrală se urcă spre Turnul Giralda. Când am auzit că nu există nicio porțiune cu lift, recunosc că m-am cam panicat. Dar holul pe care se urcă este destul de larg – zic pentru oamenii care suferă de claustrofobie – și nu sunt trepte, se urcă o pantă lină. Există destul aer și puteți face mici popasuri la ferestre ca să priviți Sevilla de sus și să faceți poze ca cea din cover-ul acestui material. 🙂 Odată ajunși în turn este o zonă deschisă, de unde puteți admira orașul din diverse unghiuri, iar panorama este foarte frumoasă.

Plaza Virgen de los Reyes

Este situată în inima centrului istoric al orașului, care reflecta cele trei culturi dominante ale Sevillei: catolică, evreiască, arabă. Piața, unde se strâng multe grupuri de turiști, se află chiar sub Turnul Giralda și este una dintre cele mai aglomerate piețe din Sevilla.

Plaza del Triunfo

Leagă Catedrala Sevilla și Palatul Alzacar și este un loc alt de popas, unde puteți opta și pentru o călătorie cu o caleașcă trasă de cai. De fapt, sunt multe zone în Sevilla unde se găsesc, mie mi s-au părut chinuiți caii ăia, nici nu vreau să mă gândesc cum sunt vara, când temperaturile sunt foarte ridicate.

Palatul Real Alcázar și grădinile lui

Cum să vă spun? Locul ăsta chiar m-a dat pe spate, mai ales că, din cauza organizării deficitare, am ratat Alcazaba. Ei bine, ele seamănă cumva, la arhitectură și detaliile interioare. Trebuie să îl vedeți dacă ajungeți în Sevilla. Aflat și el în patrimoniul UNESCO, Real Alcázar din Sevilla este o experiență în sine, aveți nevoie de câteva ore ca să îl descoperiți pe îndelete. Suprafața totală pe care se întind încăperile și grădinile Alcazarului a ajuns la 6,5 hectare. Palatul a fost reconstruit în stil Mudejar, care combină elemente creștine cu detalii din tradiția musulmană. Interioarele sunt deosebite, eu mărturisesc că nu mai văzusem așa ceva. Dacă ajungeți acolo să vă uitați cu atenție la pereți, la tavane, să vă apropiați de pereți și uși ca să le observați detaliile. Oh, iar în grădinile Alcazar să zăboviți o vreme să respirați și să ascultați păsările, eu am tras și un pui de somn pe o bancă.

Patio de Banderas

Este un soi de pasaj cu portocali, prin care se intră atât în Plaza del Triunfo, cât și în Barrio de Santa Cruz (fostul cartier evreiesc). 

Barrio Santa Cruz

Cu ale sale străzi înguste, pietruite, cu căsuțe colorate și piațete pline de cârciumi, cu portocali și balcoane împodobite cu flori, cartierul Santa Cruz este de poveste. Are un aer boem și este una dintre atracțiile de viață urbană ale Sevillei. Să poposiți aici, să beți o Sangria sau o bere rece, mai ales după ce v-ați ostenit cu vizitatul. Seara, atmosfera este și mai faină, se simte o rumoare generală, fără să fie vreo gălăgie inconfortabilă.

Barrio Triana 

Aici am mers într-o după amiază, trecând peste podul Isabel II și am rămas seara la cină. Este o energie foarte diferită de Centrul Vechi al Sevillei. La vest de acesta, Triana este practic o insulă și este înconjurat de râul Guadalquivir. Sunt și în acest cartier multe obiective, dar n-am avut timp să le vedem, am preferat să ne plimbăm și să îl simțim. Este un cartier care freamătă, mai gălăgios decât Saint Bernardo și Santa Cruz, cu străzi pietonale mai largi, terase și mulți artiști locali care fac spectacol, cu locuri de promenadă pe malul râului. Și aici am văzut un apus tare frumos.

Croazieră pe Râul Guadalquivir

Nu este ceva super mega extraordinar, dar e frumos datul ăsta cu vaporașul pe râu și există obiective pe care le puteți vedea de pe punte. Eu zic că merită o oră și un pic, cât durează. Pe lângă ce se vede pe marginea râului, e fain să vezi localnicii ieșiți cu bărci sau SUP-uri pe râu.

Ne-am plimbat și am mai zăbovit prin, sau pe lângă: Jardines de Murillos, Casa de Pilatos, Torre del Oro, Teatrul din Sevilla, Plaza Salvador unde am făcut și un scurt tur al Bisericii Salvador, Plaza la Encarnación & Parasol Metropol. Și am trecut prin multe piețe mici, al căror nume nu l-am reținut, chiar dacă am remarcat ceva frumos în fiecare dintre ele.

Sevilla este un oraș încântător, în topul meu cu oraș spaniole mari văzute până acum a trecut direct înainte de Barcelona, Valencia și Madrid.

Sunt multe de trăit în Andaluzia, pentru că este o destinație generoasă. Pentru o primă vacanță am preferat să stăm în Sevilla și Malaga, și să descoperim câteva din împrejurimile celei din urmă. Abia aștept să mă reîntorc prin aceste locuri, tot într-o primăvară sper să fie, ca să mă plimb mult și să simt mirosul florilor de portocal!

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*