Sunt atâtea de povestit despre Valencia și atâtea de făcut în acest oraș cosmopolit, încât nu pot să zic că mi-au ajuns 5 zile pline ca să îl explorez în detaliu. Cu siguranță mă voi întoarce cândva, fiindcă sunt multe pe care le-am lăsat nevăzute, mai ales că mi-am dorit în această vacanță să mă bucur și de mare.

Evident că nu am avut nici de această dată un plan stabilit cu zile întregi înainte, dar pot să vă spun că biletele de avion au fost rezervate cu ceva vreme în avans, iar costul unuia dus-întors a fost undeva la 120 de euro. Da, nu sunt atât de ieftine ca cele pentru Madrid, dar și Valencia este o destinație multă mai ofertantă decât acesta. Personal, dacă ar fi să fac un top al celor mai importante orașe spaniole ar fi Barcelona, Valencia, Madrid.

Noi am ales cazarea lângă Piața del Ayuntamiento (Hotel Sorolla Centrofoarte curat și perfect poziționat lângă stații de metrou și autobuz) care se află în centrul vechi al metropolei, unde sunt de bifat mai multe obictive.

În acest moment, pentru mine rămân ideale pentru vacanțe destinațiile în care pot explora un oraș sau o zonă frumoasă cu natură deosebită, parcuri, muzee de artă, palate, clădiri faine, străzi pe care să mă pierd și unde să pot face și plajă.
Ei, bine, Valencia oferă toate acestea și mult mai mult. Este vorba despre energia orașului, despre oamenii care sunt foarte relaxați și calmi, despre străzile care te poartă fie în zone cosmopolite, fie în zone mai vechi, despre clădirile foarte frumoase, despre terasele cochete unde poți servi tapas și sangria, despre zonele pietonale care dimineața și seara freamătă, despre parcuri, despre portocalii pe care îi vezi prin oraș și din care poți mânca direct o portocală în mijlocul străzii și despre momente ale zilei în care simți și trăiești diferit orașul, mai ales în centrul său vechi.

Aproape fiecare stradă și străduță de aici te duc într-o zonă în care poți admira ceva sau către terase, unele la vedere, altele ascunse între 2-3 clădiri, unde seara oamenii ies lejer îmbrăcați la un pahar cu sangria sau vin și la cina pe care ei o iau destul de târziu. Veți adora doamnele din Valencia trecute de 50 de ani care sunt foarte cochete și se îmbracă cu mult bun gust, pe care cel mai bine le veți observa, însă, dacă mergeți cu mijloacele de transport în comun.
La terasele valenciene nu prea există muzică, de multe ori foarte deranjantă atunci când iei masa și vrei să te bucuri de o conversație în liniște, dar vin tot felul de mariachi care cântă frumos cu vocea și chitara și cărora este recomandat să le dai câțiva bănuți la final, mai ales dacă te-a bucurat muzica lor.

Nu știu cum este atmosfera în iulie și august, dar în iunie la plajă este minunat. Este la fel de relaxant ca în restul orașului, nu este zgomot, nu urlă muzica, nu te calci în picioare, iar dacă vrei să stai direct pe nisip ai o parte generoasă de plajă lăsată liberă între mare și zonele de șezlonguri. Mi-a plăcut și în Valencia, ca pe alte plaje din lumea asta, faptul că nu există luxul și opulența de pe litoralul românesc, deși poți bea și aici pe plajă prosecco și apperol. Dacă îți place să observi localnicii, vei descoperi că aceștia vin la plajă doar să se bucure de soare, de mare și de compania celor dragi.

V-aș sfătui, dacă îmi permiteți, când vă gândiți la o vacanță de vară în Valencia și dacă nu vreți doar plajă și mare mereu, să aveți în vedere faptul că la Plaja Malvarrosa se ajunge foarte ușor cu autobuzele curate și cu aer condiționat puse la dispoziție de municipalitate. Din Piața Primăriei, de exemplu, am făcut 25-30 de minute pe traseul liniei 32, pe care am admirat vegetația orașului și blocurile colorate. Nici nu simți când ajungi oricum, așa de interesantă este priveliștea.

Grădinile Turia – Valencia

Ce am văzut în Valencia, vă povestesc în continuare iar la final las niște poze.

Plaza del Ayuntamiento/Piața Primăriei din Valencia
Este locul unde stau față în față clădirea primăriei (Ayuntamineto) și Poșta Centrală (Edificio de Correos), puncte de atracție pentru turiști și de început al explorării orașului spaniol, al treilea ca mărime după Madrid și Barcelona.

Estació del Nord/Gara de Nord Valencia
Este un important reper al orașului cu o arhitectură foarte interesantă și a fost construită în urmă cu 100 de ani. Este foarte curată și bine întreținută.

Catedral de Valencia/Catedrala din Valencia
Se află în centrul orașului, în imediata vecinătate a piețelor de la Reina și de la Virgen și este cel mai mare lăcaș de cult din Spania a cărui arhitectură este impresionantă.

Torre del Micalet/Turnul (clopotnița) El Miguelete
În interiorul acestui turn puteți urca cele peste 200 de trepte pentru a ajunge să vedeți clopotul foarte vechi și orașul de sus. Este drept, o porțiune de scări este un pic cam îngustă și poate fi dificil, mai ales pentru cei care suferă de claustrofobie, însă, odată ajunși la înălțime, veți constata că priveliștea a meritat efortul.

Plaza de la Reina și Plaza de la Virgen
Plaza de la Reina este localizată în inima centrului vechi al Valenciei și este plină de comercianți care își vând creațiile din ceramică, de terase și magazine, iar din ea ajungeți la catedrală. Tot în apropiere se află și Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative “Gonzalez Marti” pe care nu l-am vizitat.
În spatele catedralei este Plaza de la Virgen, unde puteți savura o cafea în mai puțină zarvă decât în Reina sau vă puteți așeza pe marginea fântânii spectaculoase. Este un loc încărcat de istorie foarte atrăgător și potrivit pentru a mânca ceva, pentru odihnă, pentru a privi în tihnă oamenii și porumbeii care se perindă prin jur. Aici se află Palatul de la Generalitat.

Plaza del Tossal și Plaza del Mercado 
Se găsesc tot în centrul vechi, ambele în vecinătatea Pieței Centrale din Valencia. Plaza del Tossal este de trăit mai ales seara la cină sau la un cocktail când puteți vedea tineri localnici foarte cool care se întâlnesc pentru a povesti.
În Plaza del Mercado se află Mercado Central, Biserica Santos Juanes și Llotja de la Seda (Bursa Mătăsii), 3 obiective musai de văzut.

Mercado Central/Piața Centrală
Este amazing și vă zice asta un om căruia nu îi face nicio plăcere să meargă la piață!! Am trecut și pe lângă Mercado Colon, dar am ales să venim aici într-o dimineață fiindcă era mai aproape de noi. Ce să vă spun? Aici este un spectacol al vieții cotidiene foarte captivant. Este un loc de atracție pentru turiști și de cumpărături pentru localnici, totul este foarte organizat și găsești de toate, de la jamonul foarte scump, la pește proaspăt, fructe, legume, ceaiuri, băuturi și specialități locale.

Llotja de la Seda/Bursa Mătăsii
Este una dintre cele mai frumoase construcții din centrul vechi care datează de la 1482 și a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. A fost un important centru de comerț al valencienilor.

Torres de Serranos/Turnurile Serrano și Puerta del Mar/Poarta Mării
Ambele sunt impunătoare. Torres de Serranos sunt 2 turnuri gemene construite la 1392 cu scopul de a proteja orașul de atacurile inamicilor. Puerta del Mar se află în piața cu același nume, care marchează finalul celei mai importante străzi comerciale din oraș Calle de Colon – aici, cât și pe străzile Poeta Querol și Don Juan de Austria se găsesc puzderie de magazine și centre comerciale. Pentru shopping, desigur. 🙂

Jardines del Turia/Grădinile Turia
Se întind pe 9 kilometri sub nivelul orașului pentru că se află pe locul fostului râu Turia. Vegetația este foarte diversificată și se simte un miros îmbietor în anumite zone. Sunt ușor de parcurs pe jos, dar este și o zonă de explorat mai rapid cu bicileta. Aici, localnicii joacă șah, baseball, fac yoga, savurează un picnic în doi, ori trag un pui de somn la siesta. Într-un capăt al grădinilor se află BioParc Valencia (o grădină zoologică amenajată pe 10 hectare pe care am lăsat-o pentru vizită pentru data viitoare, dimpreună cu Albufera), iar în celălalt Orașul Artelor și Științelor. Peste grădini au fost construite 18 poduri care leagă orașul vechi de cel nou.

Jardines de Viveros/Grădinile Viveros
Grădinile Viveros cunoscute și ca Grădinile Regale reprezintă un alt loc de stat în natură direct pe iarbă, de admirat vegetația mediteraneană și măestria peisagiștilor și de promenadă.

Ciudad de las Artes y las Ciencias/ Orașul Artelor și Științelor
Se află în zona nouă a Valenciei cu blocuri mari și bulevarde largi și vă recomand să nu îl ratați dacă ajungeți aici pentru că oferă, pe lângă o arhitectură futuristă încadrată de ape și vegetație, posibilitatea să aflați informații noi din domeniile: medicină, astronomie, artă, specii marine și să vă bucurați ca un copil de spectacolul delfinilor care pe mine m-a impresionat. În acest complex se găsesc mai multe clădiri și atracții (info aici) din care puteți alege în funcție de ceea ce vă doriți să vedeți, însă pentru a le trece pe toate în revistă aveți nevoie de o jumătate de zi, cel puțin. Și de ceva bani pentru intrări.

Playa de la Malvarrosa (Valencia)
Este cea mai mare și cea mai faimoasă dintre plajele Valenciei și are un vibe aparte. Pe lângă lățimea generoasă (136 m) și lungimea de 1 kilometru, are și o faleză impresionantă pe care oamenii se plimbă sau fac jogging. Este foarte curată și are un nisip fin. Puteți alege să leneviți pe un șezlong sau direct pe nisip. Intrarea în mare este lină, iar nivelul destul de scăzut până mai în larg, deci perfectă și pentru copii. În apropiere am văzut portul, dar nu am avut vreme să îl vizităm, preferând soarele și briza minunată a Mării Mediterane. De vis!

Ay, ay, ay, câte mai erau de făcut, de văzut și de trăit în Valencia! Am și făcut o listă pentru data viitoare. 🙂 Și cât este de vie și minunată această metropolă spaniolă! Aș putea oricând să locuiesc aici, în acest oraș unde spectacolul vieții se împletește cu cel al atracțiilor turistice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*