Pe secţiile de oncopediatrie ale spitalelor din România sunt internați zeci de copii supereroi care se luptă, zi de zi, nu doar cu acest monstru prea mare pentru ei, cancerul, ci şi cu efectele devastatoare ale chimioterapiei. Când vezi la un loc acești copii înțelegi mai bine cât este de dificil pentru ei şi pentru cei apropiaţi lor ceea ce au ei de trăit.
Reacțiile adverse ale tratamentului cu citostatice se observă în căderea părului, o stare de rău generală, apatie și risc crescut la infecții în rândul acestor copii, deoarece organismul este slăbit și face cu greu față și bolii, și substanțelor chimice introduse în el. Mulţi dintre părinţii acestor copii bolnavi de cancer, o bună parte din mediul rural, nu au nici timp și nici cunoștințele necesare să se preocupe de alimentația sănătoasă a copilului, care ar putea fi un real și consistent sprijin în ameliorarea reacțiilor adverse ale chimioterapiei.
Către pacienţii internați pe secţiile de oncopediatrie de la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Bucureşti şi Spitalul Marie Curie, prietenii de la Asociația Spitale Curate prin proiectul lor dedicat copiilor bolnavi de cancer, Zi cu Fapte Bune, vin cu noțiuni importante despre alimentaţia sănătoasă și igiena atât în cadrul spitalului, cât și în afara acestuia.
Cu ajutorul donatorilor și voluntarilor, Alexandra Răureanu, zâna care face fapte bune în aceste spitale, a creat un proiect inedit de nutriție care a cuprins în prima fază elaborarea unor broșuri și organizarea unor ateliere de nutriție menite să clarifice reguli de bază ale nutriției în timpul tratamentului cu citostatice.
Ulterior, cu sprijinul unui nutriționist, au fost create rețete personalizate pentru fiecare tip de patologie și fiecare copil internat în spital a fost evaluat și primește un meniu personalizat în funcție de afecțiunea de care suferă. La internare copiii vor primi un kit cu informații despre alimentele permise și interzise în timpul tratamentului și o carte cu rețete, iar la externare o listă cu alimentele necesare pentru ca cei mici să poată urma regimul personalizat și în perioada cât stau acasă.
Pentru ca acest proiect şi alte demersuri ale Asociaţiei Spitale Curate să continue este nevoie de ajutorul nostru constant. Mi-ar plăcea să ne adunăm cât mai mulţi dornici să sprijinim Zi cu Fapte Bune fie prin direcţionarea a 2% din impozit (formularul se găseşte AICI) fie prin donaţii în contul: RO46 RZBR 0000 0600 1694 9927 deschis la Raiffeisen Bank de Asociația Spitale Curate. Cod Fiscal: 33344388. Dacă sunteţi în afara țării şi vreți să faceți o faptă bună, aveţi posibilitatea să donate utilizând codul SWIFT RZBRROBU.
Puteţi contribui la o masă sănătoasă pentru copii bolnavi de cancer din spitale? Ce ziceţi?
[…] proiecte și activități dedicate lor, cu scopul de a-i ajuta în lupta cu boala. Prin programul Zi cu Fapte Bune derulat de asociație copiii bolnavi de cancer din 3 spitale din București primesc produse de […]