Statul nostru a mai dat o decizie strâmbă modificând termenul de depunere a formularului 230 de la 25 mai la 15 martie 2019. Acest demers al autorităților înseamnă, în practică, faptul că timpul în care ONG-urile pot derula campanii de atragere a fondurilor din 2% sau 3.5% (mai nou pentru anumite asociații) din impozitul anual pe venit s-a înjumătățit.
De când apărut formularul 230, mereu m-am gândit că este o formă extrem de ușoară de a ajuta o organizație care face bine altora. Completezi un act și sprijini beneficiarii finali ai unor acțiuni derulate de ONG-uri. Aceștia pot fi copii bolnavi, femei abuzate, oameni aflați în stadii terminale ale unor boli crunte, bâtrâni singuri, orfani, copii abandonați, oameni cu posibilități materiale reduse, oameni fără case, căței abandonați etc. Și este mai bine să alegi să redirecționezi procentul de 2% – 3.5 % către un ONG, mai ales că nu dai niciun leu din buzunarul tău, decât să lași acești bani să ajungă tot la statul român.
Fiecare dintre noi poate sprijini o cauză umanitară prin voluntariat sau donații. Și este bine să o facem cât mai mulți, fiindcă suntem aici și pentru a ne ajuta între noi. Sunt mii de oameni în România care au nevoie de ajutor.
Las mai jos o listă de organizații unde puteți redirecționa 2% sau 3,5 % din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii. Mi-ar plăcea să mai adaug și altele cu ajutorul vostru, deci, dacă știți ONG-uri care strâng fonduri prin formularul 230, dați-mi de știre și le includ aici.
Asociația Spitale Curate susține copiii bolnavi de cancer prin proiecte și activități dedicate lor, cu scopul de a-i ajuta în lupta cu boala. Prin programul Zi cu Fapte Bune derulat de asociație copiii bolnavi de cancer din 3 spitale din București primesc produse de igienă, fructe proaspete și mâncare sau se bucură de zile de naștere organizate de Alexandra Răureanu.
Dăruiește Viața este o asociație care are proiecte cu impact major în domeniul sănătății, lucrând cu spitale din toată țara. Nu cred că mai există cineva conectat la lumea actuală să nu fi auzit de acest ONG. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele sale,sunt niște ”wonder women”, construiesc un spital de onco-pediatrie de la zero în București.
Asociația Sonia Maria a fost creată de Oana Geambașu în 2013 pentru a o putea ajuta pe fiica sa, Sonia, născută cu o malformație gravă la inimă. Acum, asociația sprijină copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale și pe cei care suferă de hipoacuzie severă.
Magic Camp este tabăra copiilor bolnavi de cancer organizată anual de Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu.
Hospice Casa Speranței este locul unde oamenii care suferă de boli incurabile pot beneficia de îngrijire paliativă. Am vizitat centrul din București și este incredibil ce fac toți oamenii de acolo pentru bolnavii fără prea multe speranțe.
Asociația Touched este o asociație non-profit care oferă suport material și holistic copiilor abandonați și femeilor aflate în situații dificile.
Asociația Casa Share este o organizație condusă de Bogdan Tănasă, un om care ”mută munții” și care a construit peste 20 de case pentru familii cu copii care şi-au pierdut casele în incendii sau locuiau în condiţii inumane.
Asociația Ana și copiii lucrează în scopul prevenirii abandonului familial şi şcolar prin programe educaţionale, asistenţă socială, medicală şi juridică, activităţi de recreere şi socializare.
Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism și a dezvoltat mai multe centre de terapie pentru copii.
Asociația Pro Vita se ocupă de copii și tineri orfani, sigur ați văzut reportajele de la PRO TV despre ceea ce face Părintele Nicolae Tănase pentru aceștia în Valea Screzii și Valea Plopului.
Asociația Fight for Life Charity are o mulțime de proiecte pe care le vedeți expuse pe site-ul lor și ajută bătrâni și copii bolnavi sau aflați în situații dificile să lupte pentru viață.
Asociația Anais este o asociație umanitară care și-a stabilit ca obiectiv să contribuie la apărarea drepturilor celor care nu se pot apăra singuri, acordând o atenție deosebită femeilor abuzate sau bolnave.
Asociația Club Sportiv Climb Again a deschis un loc magic pe care l-am vizitat și unde Claudiu Miu, fondatorul asociației, alături de echipa sa ajută copiii și tinerii cu dizabilități.
Asociația Clubul Câinilor Utilitari ajută bătrâni și copii, dar și alte categorii de oameni, să își imbunatateasca calitatea vieții, atat prin terapia asistată de animale, cât și prin activități asistate de animale.
Alegeți să direcționați 2% sau 3.5% din impozitul pe profit către un ONG. Nu costă nimic!