Vineri, 10 noiembrie, după o perioadă destul de tulbure prin care a trecut, Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov deschide timp de 10 zile porțile Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană, ediția 28 – un eveniment de tradiție care, datorită noului management al teatrului, s-a transformat într-un festival cu participare internațională. Începând cu acestă ediție, festivalul organizat de Teatrul din Brașov împreună cu Primăria Municipiului propune publicului o nouă abordare deoarece teatre de renume din Republica Moldova, Marea Britanie, Ungaria și Franta au acceptat invitația de participare, transformând-ul într-o manifestare multiculturală.
Vă las mai jos cuvintele actorului Dan Cogălniceanu, manager al teatrului braşovean și director al Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană, și sper ca toți brașovenii, și nu numai, să se bucure din plin de acest eveniment:
”Ne dorim ca acest festival să crească în fiecare an și să ajungă recunoscut pe piața culturală de artă și de activități de gen festivalier, intrând într-un circuit de comunicare și schimburi culturale la nivel internațional. Anul acesta, competiția va fi apreciată valoric de un juriu format din trei membri, personalități marcante ale lumii teatrale, cu cariere universitare în învățământul teatral. Este vorba despre eseistul, teatrologul și criticul literar, doamna Doina Modola, regizorul și scenaristul de teatru și film, Alexa Visarion și actorul Mircea Rusu; un juriu care emană maturitate artistică și discernământ teatral.
La această ediție ne axăm pe dezvoltarea multiculturală a teatrului brașovean și sperăm la deschiderea pe care ne-o oferă cunoașterea stilurilor de joc și a expresiilor scenice moderne care se dezvoltă acum în spațiul comunitar european. Ținta acestei ediții a festivalului este o unitate în diversitate cultural-teatrală, pentru beneficiul comunității brașovene și dedicată publicului său fidel.
Este o sărbătoare a teatrului și a orașului în care, prin expresie artistică, Teatrul “Sică
Alexandrescu” va deveni, pentru zece zile, un pol de exprimare teatrală și o expresie a cosmopolitismului său cultural, tradiție pe care o are urbea însăși.”
Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană, ediția cu numărul 28, începe peste două zile și este o călătorie multiculturală chiar la poalele Tâmpei.