Experiență de teatru.
În prag de alegeri, poate că n-ar strica să ne reamintim toate “personajele” politice care, de atâția ani, ne promit schimbarea și traiul mai bun. Și să ne uităm, în mediile în care lucrăm și trăim, cât de actuale sunt corupția, ipocrizia, grandomania, câți oameni nepregătiți ocupă posturi de conducere. Și poate să fim mai atenți la aparențele care înșală.
Coincidență sau nu, oricum mi se pare superb că, înainte de alegeri, Teatrul Mic a scos Revizorul, de Nikolai Gogol, după o adaptare făcută de Alexandru Dabija, care semnează și regia. O satiră socială care explorează corupția și ipocrizia din societatea rusă, dar poate, la fel de bine, să o oglindească și pe cea românească.
Universul vizual creat de Ioana Pashca este primul lucru pe care îl observi ca spectator când intri în sală. O încăpere vegheată de sus de niște ciori, ce parcă stau la pândă, un stâlp deteriorat pe care se regăsește o icoană la care, culmea!, se închină și cei care dau/iau mită, scaunele fără partea pe care se stă, seifurile supradimensionate, banii fără culoare (și valoare) și, în fundal, un panou oglindă, în care se văd nu doar personajele lui Gogol, ci și spectatorii (societatea) – martori la întâmplările și dialogurile, uneori halucinante, mereu comice, dintre personaje.
Mai fusesem în Sala de la Gabroveni la un spectacol și adevărul este că n-am plecat încântată de spațiul de joc pentru că nu se vede bine de oriunde. Totuși, de data asta, a fost un cadru bun pentru cei 13 actori, care în anumite momente se află toți pe scenă. Se intră din toate părțile în scenă, fiecare colțișor este folosit. Și, chiar dacă sunt momente când personajele joacă minute bune cu spatele la spectatori în anumite zone ale sălii, în Revizorul ajung din plin la public emoția, comicul de situație și dialog, și ritmul – este unul dintre cele mai dinamice, lucrate și pregătite în detaliu spectacole pe care le-am văzut în ultima vreme. Totodată, încărcat de metafore și detalii.
Alexandru Dabija a reușit exemplar să conducă actorii către a crea niște personaje savuroase, credibile și memorabile. Mi s-a părut că toate se leagă în spectacolul ăsta decor, costume, mișcare scenică, și, cel mai important, interpretarea actorilor și relațiile dintre personaje.
Este un tur de forță pentru toată distribuția să țină la un așa nivel ritmul de joc, să intre și să iasă din personaje, totul timp de 3 ore și 30 de minute. Mi-a plăcut mult alegerea regizorului de a scoate actorii din personajele lor și de a-i pune să interacționeze cu publicul. A mutat, astfel, acțiunea în prezent, în societatea românească actuală. Dacă mergeți să vedeți spectacolul, ieșiți în fața teatrului la pauză. Vă veți întâlni și acolo cu actorii.
Și tot legat de actori, însă și de măiestria regizorului de a alege distribuția, este modul în care s-a lucrat cu particularitățile fizice ale fiecăruia. M-am bucurat mult de jocul lor, m-am uitat atent la cât de expresivi sunt toți și foarte “în personaj”, în același timp conectați la public.
Un spectacol care m-a bucurat, și artistic, și comic. Am râs mult și m-am gândit dacă, într-adevăr, pisica neagră e semn de „bad luck” sau ne mai facem și singuri norocul, prin alegerile pe care le facem, chiar și atunci când vreo pisică neagră ne trece prin cale. Sau în ciuda ei.
***
„Revizorul”
Regia artistică și adaptarea: Alexandru Dabija
Scenografia: Ioana Pashca
Asistent regie: Andreea Grămoșteanu / Liliana Pană
Distribuție:
Anton Antonovici Scvoznic-Dmuhanovschii, Primarul orașului – Ovidiu Niculescu
Luca Luchici Hlopov, inspectorul școlar / Chelnerul – Tudor Aaron Istodor / Cezar Grumăzescu
Ammos Feodorovici Liapchin-Tiapchin, judecător – Andrei Seușan
Artemii Filipovici Zemlianica, director spitale – Vlad Logigan
Șpekina, diriginta poștei – Silvana Mihai
Ana Ivanova Dobcinskaia – Irina Velcescu
Ana Ivanova Bobcinskaia / Fevronia Petrovna Posliopchina, nevasta lăcătușului – Ana Bianca Popescu
Ivan Alexandrovici Hlestacov, funcționar din Petersburg / Hristian Ivanovici Ghibner, medicul județului – Alexandru Voicu
Osip, servitorul lui Hlestacov – Claudiu Istodor
Stepan Ilici Uhovertov, comisar de poliție / Abdulin, negustor – Virgil Aioanei
Avdotia, servitoarea primarului / Nevasta plutonierului – Liliana Pană
Ana Andreevna, nevasta primarului – Andreea Grămoșteanu
Maria Antonovna, fiica primarului – Oana Pușcatu
Colaj făcut din fotografiile lui Andrei Gîndac