17 septembrie 2015 a fost ziua în care l-am văzut şi l-am ascultat live pe Robin Sharma la Bucureşti în cadrul celei mai importante conferinţe de leadership a anului din România. Am fost impresionată de prezenţa sa şi de pasiunea cu care vorbeşte, iar la final am primit un autograf pe cartea care, acum aproape 3 ani, îmi dădea o nouă optică asupra vieţii, asupra dezvoltării mele ca om şi ca profesionist,
1400 de oameni îşi vor aminti cu siguranţă această zi, 1400 de oameni au plecat acasă cu cel puţin o idee sau o lecţie care i-a inspirat şi pe care o vor pune în practică pentru a creşte ca lideri, pentru a atinge succesul în ceea ce fac. Pentru că este aproape imposibil să nu fie aşa. Discursul lui Robin Sharma a fost atât de vast şi de consistent!
“Lumea are nevoie de lideri mari! Nu contează ce faci în viaţă, fii un lider acolo unde eşti acum, fii un lider fără titlu! Leadership-ul este o mentalitate. Leadership-ul este o abordare a vieţii, a muncii, este un mod de a face lucrurile, leadership-ul este un comportament. Poţi să fii un brutar şi să fii un lider.”, ne-a spus Robin în primele minute ale discursului său.
Robin Sharma a vorbit aproape 3 ore, timp în care ne-a prezentat idei şi lecţii valoroase, noţiuni de leadership şi metode de a avea succes în ceea ce facem. În viaţa personală şi în cea profesională. Nu ştiu dacă am făcut cea mai bună sinteză, dar sper să vă inspire câte ceva din ceea ce mi-am notat eu.
- Nu vei fi un lider mai bun decât eşti ca om, şi, cu siguranţă, nu vei reuşi să inspiri oamenii din jurul tău, dacă nu eşti un om inspirat. Uite-te în jur! Casa ta, maşina ta, biroul tău, sunt locuri pe care le-ai amenajat astfel încât să fie surse de inspiraţie pentru tine?
- De fiecare dată când îţi învinovăţeşti şeful, angajaţii, soţia sau economia mondială, cedezi din puterea ta de a fi un lider, de a transforma lucrurile, de a inspira oameni, celor pe care dai vina pentru diverse lucruri. Dacă ai 50 de ani şi ţi-ai petrecut toată viaţa lamentându-te şi învinuindu-i pe alţii, ai ajuns deja un Picasso al învinuirii altora.
- Există două tipuri de putere. Puterea externă cea pe care crezi că o ai prin prisma poziţiei deţinută într-o companie, a maşini şi casei scumpe, a mărimii contului din bancă, sau a partenerului tău. Societatea ne-a “vândut” această idee, că suntem puternici doar dacă avem toate acestea. Dar, odată ce le pierzi pe toate, pierzi şi puterea. Mult mai importantă şi mai profundă este puterea interioară care este, de fapt, legată de leadership. Fii un lider prin puterea ta interioară nu printr-un titlu!
- Scuzele sunt minciunile pe care fricile ni le-au “vândut”. Inventăm scuze pentru că ne este frică de schimbare, de eşec, de succes.
- Fii autentic şi oamenii te vor iubi! Este nevoie de mult curaj să fii cinstit, să te arăţi aşa cum eşti, pentru că cei mai mulţi dintre noi ne dorim să ne integrăm acolo unde suntem.
- Nicio idee nu va funcționa dacă nu o faci să funcționeze, dacă nu depui munca necesară. Pentru a avea rezultatele pe care 0.01% dintre oameni le au, trebuie să gândeşti ca ei şi să faci ceea ce acei 0.01% fac.
Robin Sharma ne-a prezentat câteva metode şi instrumente folosite cu succes de lideri din întreaga lume:
• 20/20/20 – primele 20 de minute ale zilei (ideal este să te trezeşti la ora 5 de dimineaţă) este bine să le aloci exerciţiilor fizice, pentru a intra rapid în formă. Următoarele 20 pentru a scrie în jurnal şi pentru a capta noi idei, iar ultimele 20 pentru a învăţa ceva. Astfel, când mulţi oameni încă dorm, tu vei fi departe. • 90/90/1 – pentru 90 de zile consecutive petrece 90 de minute pe zi documentându-te, planificând, lucrând la cel mai important proiect al tău.
• Măreţele 3 – scrie într-un jurnal al recunoştinţei cele mai puternice 3 lucruri care ţi s-au întâmplat în ziua respectivă, fie ele cât de mărunte. “Gratitudinea este antidotul stresului.” – Robin Sharma.
• 66 de zile pentru un obicei nou – dacă vrei ca un nou obicei să devină automatism, dacă vrei să pui în practică o nouă idee, practică-le zi de zi pentru 66 de zile.
- Liderul îşi vede munca precum o artă.
- Liderul construieşte alţi lideri.
- Ajută oameni, serveşte-i fără să aştepţi ceva în schimb! Cu orice, oricât de puţin, pentru că oamenii vor uita la un moment dat cine ai fost, ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată că i-ai impulsionat să se ridice în momentele grele.
- Ai grijă de corpul tău! Fă cel puţin un masaj pe săptămână, nu este un moft ci o investiţie. Circulaţia ta sanguină va fi mai bună şi vei dormi mai bine. Mănâncă mai puţin, vei avea mai multă energie. Plimbă-te zilnic pentru o oră în natură. Îţi vei limpezi gândurile şi vei respira aer curat. Fă sport! Vei fi mereu în formă.
- Tratează orice situaţie provocatoare, grea sau uşoară, ca pe o şansă să înveţi, să străluceşti, să devii un lider!
- În fiecare zi când ieşi pe uşă de tine depinde dacă alegi să fii o victimă sau un lider. Şi iată câteva diferenţe între cele două, împărtăşite de Robin Sharma la Bucureşti. Poate vei fi inspirat să încerci o schimbare:
•Victimele găsesc scuze, liderii livrează rezultate.
•Victimele trăiesc în trecut, liderii se gândesc la viitor.
•Victimele îi critică pe cei din jur, liderii îi “ridică”, îi inspiră. •Victimele sunt speriate de schimbare, liderii sunt inspiraţi de aceasta.
•Victimele iubesc distracţia, liderii iubesc educaţia. De aceea victimele au un televizor foarte mare, în timp ce liderii au o bibliotecă uriaşă.
•Victimele cred că nu au putere, dacă nu posedă un titlu, o maşină, o casă. Liderii se simt puternici din interior.
•Victimele caută tot timpul să se relaxeze, liderii caută să înveţe mereu ceva nou.
•Victimele iau tot ce pot de la lume, liderii dau cât mai mult celor celor din jur, lumii.
În graficul de mai jos sunt virtuţile comune liderilor autentici, pe care Robin Sharma le-a prezentat într-o piramidă. Tu câte crezi că ai? Cu câte dintre ele te-ai născut, câte ai dezvoltat până acum?
“Antrenează-ţi creierul să iubească frumuseţea şi magia vieţii. Pentru că sunt acolo! Chiar dacă eşti bolnav, chiar dacă ai inima frântă sau nu ai bani, există şi poţi găsi frumuseţe în fiecare zi.”, a încheiat Robin Sharma la Bucureşti o conferinţă foarte inspiraţională. Sper ca ceea ce am scris să ajungă la cât mai mulţi oameni interesaţi de o schimbare şi să găsiţi cei care veţi citi până la capăt cel puţin o idee, un instrument sau o lecţie care să vă folosească.