La conferinţa “O abordare ştiinţifică şi spirituală a fericirii” pe care profesorul Dumitru Constantin Dulcan a susţinut-o recent în faţa a peste 400 de participanţi, am ascultat printre altele, informaţii despre legătura care există între fericire, spiritualitate şi puterea gândurilor.
Rezumatul ar fi: “Omul care este fericit, trăieşte mai mult! Putem, prin puterea gândului să aducem în viaţa noastră ceea ce ne dorim, şi, implicit, fericirea. Acestea sunt lecţiile de ultimă oră pe care ni le dă ştiinţa.” – Dumitru Constantin Dulcan.

Ce este fericirea pentru occidentali în comparaţie cu orientalii

„Suntem fericiţi când obţinem ceea ce ne lipseşte. Suntem bolnavi, ne facem bine, suntem fericiţi. Obţinem un job nou când nu avem un loc de muncă, suntem fericiţi. Primim hrană când suntem flămânzi, suntem fericiţi. Ne găsim un partener când suntem celibatari, suntem fericiţi. Starea de rău înseamnă nefericire, după cum, starea de bine înseamnă fericire. Este, poate, forma cea mai simplă de a defini fericirea.”, spune profesorul Dulcan despre modul în care europenii privesc fericirea.

Sunt sigură că v-aţi întrebat, însă, cum de sunt atâtea cazuri în care oameni care au totul: partenerul ideal, un job de succes, bani, o familie, nu sunt fericiţi. Şi eu m-am întrebat mult timp, până am înţeles că fericirea nu are legătură cu exteriorul, ci cu interiorul nostru.
Profesorul Dulcan rezumă gândirea orientală despre fericire doarte simplu: “Fericirea are legătură cu fundamentul sufletului, cu spiritul, fericirea este acea pace interioară neclintită nici în faţa eşecului, nici a succesului”.

Despre legătura dintre gânduri şi starea noastră de bine sau, dimpotrivă, lipsa ei

“A fost demonstrat ştiinţific că orice gând emis în spaţiu ajunge în cel mai îndepărtat colţ de univers, pentru că are putere de propagare. Acolo întâlneşte alte gânduri de aceeaşi nuanţă, se întoarce la noi amplificat şi ne poate face rău sau bine, depinde de natura lui, şi nouă şi celorlalţi din jur.”, şi-a început Constantin Dulcan pledoaria despre gândurile care atrag realitatea.

“În momentul în care gândim frumos, bine, noi emitem un nor de lumină. Câteva sentimente care relevă lumina din noi sunt iubirea, compasiunea, iertarea, empatia şi recunoştinţa. Tuturor acestora le corespunde un câmp de energie albă care modifică toate celulele noastre afectând chimia noastră. Sentimentele şi gândurile pozitive virează uşor PH-ul nostru către alcalinitate care înseamnă sănătate, longevitate, mulţumire, fericire.

În sens invers, sentimentele de ură au un câmp energetic negru. În momentul în care urâm, când suntem violenţi, sub orice formă, cu semenii noştri, în momentul în care invidiem, noi creăm o haină de doliu pentru că ne “îmbrăcăm” cu acest câmp negru de energie. Acestea sunt noţiuni de fizică. Ei bine, la nivelul creierului nostru, fericirii îi corespunde o chimie care eliberează în acesta dopamină, endorfine, occitocina şi, dimpotrivă, tot ceea ce înseamnă ură, invidie, răutate constituie un stres care eliberează în exces cortizolul în creierul nostru.”, a mai povestit Dulcan.

Profesorul Dulcan a vorbit despre modificările pe care emoţiile şi gândurile le aduc ADN-ului şi cum afectează acestea sistemul nostru imunitar. “S-a demonstrat că ADN-ul nostru nu este, cum se credea, o structură stabilă, ci este extrem de supus stresului care crează modificări importante la nivelul lui. Iar aceste modificări pot genera cancere şi alte boli grave. (n.r. informaţii din studiile laureaţilor Premiului Nobel pentru Chimie 2015 – Thomas Lindahl, Paul Modrich şi Aziz Sancar). Un alt sistem pe care îl afectează gândurile noastre bune sau rele este cel imunitar. Noi am fost creaţi să trăim 120-130 de ani, însă media de vârstă actuală este puţin peste jumătate. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori noi ne scurtăm singuri viaţa în funcţie de modul în care gândim.

Suntem suma tuturor gândurilor şi emoţiilor noastre. Emitem pe zi cam circa 60 de mii de gânduri şi, cu fiecare gând pe care îl emitem, noi pledăm pentru viaţă sau pentru moarte, pentru sănătate sau pentru boală, pentru fericire sau lipsa ei. A fi obsedaţi că îmbătrânim, a spune tot timpul că suntem bătrâni, este calea cea mai sigură de a primi către noi această energie şi de a îmbătrâni. Depresia, frica, tristeţea sunt resemntimente care au câmpuri energetice negative şi care modifică chimia organismului nostru spre un PH acid care înseamnă boală, bătrâneţe, moarte.”, au fost cuvintele lui Constantin Dulcan.

Ceea ce am reţinut din această prelegere despre puterea gândurilor, ceva ce cu siguranţă mulţi dintre noi am verificat cumva în ultimii ani, este faptul că este extrem de important să ne controlăm gândurile, să învăţăm să gândim pozitiv, dacă nu am fost ghidaţi către asta de părinţii nostri. Dacă vrem să fim sănătoşi, să fim fericiţi şi să trăim mai mult, este recomandat, de asemenea, să încercăm să ne eliberăm de sentimente şi emoţii nocive. Primii cărora le facem rău rămânând în ele, suntem noi.

Despre spiritualitate, despre rugăciune şi meditaţie

Spiritualitatea este alternativa la răul social. Cu toţii vrem să trăim într-o lume normală. Suntem aici pentru a învăţa lecţia iubirii, suntem aici pentru a învăţa lecţia compasiunii, a iertării, care sunt extrem de importante. Noi suntem aici, pe acest pământ, fiinţe imperfecte care au misiunea de a se desăvârşi. Mare şansă a noastră este că ne-am născut în acest univers oameni, nu o plantă, un câine sau o piatră.

Avem 2 niveluri de percepere a lucrurilor: cel superficial, la nivelul raţiunii, unde bat toate „vânturile” şi „viscolele”, unde ne bucurăm, ne supără. Trăim adevărata fericire în nivelul profund, acolo unde este lumina din noi, acolo unde este scânteia divină, acolo unde este locul virtuţilor noastre. Şi dacă nu le avem cu toţii – pentru că putem să le avem, să ne fi născut cu ele- , avem datoria faţă de noi înşine de a le cultiva.”, spune Dulcan.

Domnul profesor ne-a mai spus că a citit mult despre un fenomen interesant care se întâmplă în America, unde, în anumite comunităţi, se formează grupuri de rugăciune pentru oameni aflaţi în suferinţă gravă. Iată mai jos un caz de vindecare.

“Un profesor neurochirug de la Harvard mărturisea că a trecut printr-o comă profundă, provocată de o meningo-encefalită purulentă cu E-Coli. astfel a avut acces la informaţii din alte dimensiuni, extraordinar de relevante pentru mintea umană. El povesteşte că familia şi prietenii lui au format mai multe grupuri şi se rugau pentru el. Ce a povestit după ce a ieşit din comă? Faptul că, fiind în aceasta, vedea grupuri de oameni în genunchi, de la care simţea cum vin către el nişte influxuri de energie care îi dădeau putere, dar nu îşi dădea seama ce fac acei oameni. A aflat însă după ce s-a trezit că se rugau pentru el.” (n.a. citiţi mai multe AICI despre acest caz)

Când vorbeşte despre rugăciune, profesorul Dulcan nu vorbeşte despre rugăciunea în stil canonic, ci despre rugăciunea în meditaţie, în energie pozitivă. “Rugăciunea nu era făcută de aceste grupuri în stil canonic, ci cu totul altfel. Ei rosteau cuvinte ca “Eben eşti puternic, poţi să revii, vei reveni din comă.” Uitaţi-vă, aşadar, câtă putere au cuvintele şi aceste rugăciuni în grup. Dintr-o comă profundă din care nu se salvează decât 1 om la 1.000.000, acest om a reuşit să iasă. Aceasta poveste ne spune următorul lucru: în momentul în care, noi toţi de aici gândim acelaşi lucru, putem să obţinem nişte efecte extraordinare. S-au făcut numeroase studii pe această temă şi avem multe exemple de-a lungul vremii.”.

Tot legată de schimbarea modului nostru de a gândi şi de atingerea fericirii interioare, profesorul Dulcan indică drept importantă meditaţia. Ca tehnică, el vorbeşte despre vizualizarea unui moment fericit din viaţa noastră care să şteargă gândurile şi exprienţele negative de peste zi.

Este important ca dimineaţa sau seara să medităm. Adică să stăm comod, pur şi simplu, într-un fotoliu sau intins într-un pat, să ştergem toate gândurile şi experienţele negative din timpul zilei, să le înlocuim cu o experienţă fericită, cu o imagine frumoasă. Nu există om în viaţa aceasta care să nu fi avut vreodată măcar o experienţă fericită. Dacă eu îmi evoc în minte un eveniment fericit, se creează o energie pozitivă în jurul lui. Dacă stau o jumătate de oră în această energie, toate celulele mele sunt îmbibate de câmpul ei benefic.”, spune Dulcan.

În încheiere, doctorul Constantin Dulcan, ne-a spus următoarele: “Noi nu putem schimba lumea, dar ne putem schimba pe noi înşine. Dacă vrem ca viaţa noastră să fie alta, dincolo toate vicisitudinile din jur, să reţinem asta: a accepta pe semenii noştri, a avea o recunoştinţă pentru tot ceea ce primim zilnic de la Univers, de la cei din jur, de la Pământ, de la natură, aduc în jurul nostru un câmp de energie benefic pentru sănătatea noastră. Ori de câte ori o întâmplare nedorită ne supără, pur şi simplu să încercăm să ştergem amintirea sa, şi să o înlocuim cu altceva pozitiv. Putem să ne schimbăm starea de sănătate, comportamentul uman, pe noi înşine complet şi în beneficiul nostru. Peste noi pot să treacă foarte multe evenimente, dar este extrem de important ca sufletul, profunzimea, fundamentul nostru să rămână nemodificate.”
Sărbători cu bine şi să rămâneţi în lumină!

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*