Dincolo de acea fericire care vine din interior când ai toate chackrele echilibrate și sufletul deschis (nu râdeți, nu râdeți, este verificată treaba) mai este și cea care se formează chimic la nivelul creierului nostru. Știința spune că, dacă dopamina, serotonina, endorfinele și ocitocina stau pe niveluri optime prin căpșor, simțim, aparent inexplicabil, o stare de bine și bucurie.
Ador când mă întreabă oamenii, mai ales cei care îmi cunosc viața și știu că sunt departe de a fi bifat checklist-ul creat de societate pentru femeile de vârsta mea, ce fac. Le răspund ”foarte bine!” și primesc, invariabil, întrebarea ”vai, cum așa, ce ai pățit frumos?”. Frățică, păi, pentru început, viața, asta am pățit, viața care este un dar, nu un dat! Și, chiar și atunci când mi se îneacă toate corăbiile aparent, chiar dacă uneori obosesc, tot găsesc un motiv pentru care să fiu măcar bucuroasă, dacă nu fericită.
Dar azi nu vreau să scriu despre cum avem, fie și când nu le vedem, motive măcar să schițăm un zâmbet, ci despre un decalog personal cu care vine și echilibrarea dopaminei, serotoninei, endorfinelor și ocitocinei, deci fericire din creier, cum îi spun eu mai simplu.
1. Îmi încep ziua în liniște
Cu ochii împăienjeniți, beau un pahar cu apă la temperatura camerei, îmi o cafea, pornesc un playlist de mindfulness și deschid caiețelul să scriu în timp ce sorb din licoarea neagră. Scriu tot ce îmi vine cu calm și prezență în acel moment. Scrisul este terapeutic, cum bine știm, și are beneficii foarte mari pentru sănătatea mentală și echilibrare. Dacă trebuie să fug undeva cu noaptea în cap, nu o fac până nu stau, fie și pentru 10 minute, cu mine în liniște.
2. Tot dimineața, dar și seara, meditez și mă rog (eu și Bradley Cooper, go figure)
Aici nu aș dori să intru în detalii, fiindcă sunt deja destui ”guru” sau ”specialiști” în meditație. Important este să îți oprești mintea maimuță și să respiri, apoi alegi alte forme care funcționează pentru tine. Meditația, la fel ca rugăciunea sunt forme personale de conectare cu sine, cu divinitatea. Ce vă pot spune, din perspectiva unei femei cu fond anxios, este că ambele au rezultate extraordinare pe termen mediu și lung. Tot științific, oamenii care studiază creierul și modificările ce apar în el când facem anumite lucruri, au legat meditația/rugăciunea de secreția de dopamină.
3. Fac dragoste
Iubesc, îmi place când iubesc și fac sex-dragoste, nu sex sportiv, întotdeauna. Am descoperit la o anumită vârstă sexul în care ești prezent cu toate simțurile și ești implicat cu totul acolo: trup, suflet și sine. Iubirea are legătură cu ocitocina, care propagă în organism o stare de calm, relaxare, bucurie.
4. Merg des la teatru și alte acte de live performance
Teatrul, muzica live, dansul și orice formă de artă însuflețit sunt pentru endorfine, numite și molecule ale fericirii. Teatrul este, pentru mine, o formă de meditație și de auto-cunoaștere, iar spectacolele de muzică live sau dans contemporan îmi dau energie și o stare de bine.
5. Mă joc
Sunt fascinată de 6 ani de Eric, nepotul meu cel mic. Alături de el pot să mă joc fără să fiu judecată că am ”dat în mintea copiilor”. Unde, ca să fiu sinceră, este atât de bine! Ne jucăm în parc, ne jucăm în universul lui din camera plină de jucării, iar după câteva ore cu el simt o stare minunată.
6. Mă opresc și admir natura
Iar ea îmi zâmbește de fiecare dată printr-un cer minunat, printr-un peisaj mirific, prin porumbeii peste care dau la intrarea în corporație unde îi hrănește zilnic o bătrânică. Vara, la final de zi, mă opresc măcar câteva minute într-un parc unde fie mă descalț, fie mă așez undeva și stau acolo cu mine. Toate astea îmi schimbă considerabil starea din rău în bine, iar din bine în excepțional.
7. Ascult mereu muzică
Dimineața, la job, seara. Muzica este una dintre constantele vieții mele.
8. Îmbrățișez oamenii pe care îi iubesc sau care îmi sunt dragi
Ador îmbrățișările. La bucurie, la tristețe, la ușor, la greu, o îmbrățișare reprezintă o formă benefică de a fi suflet lângă suflet și de liniște a minții.
9. Dansez în fiecare zi
Cel puțin 20 de minute dansez la mine acasă. Poate o să râdeți, dar, când dansez în chiloți, mă simt în cea mai mare legătură cu feminitatea mea. Also, se știe faptul că, în timpul dansului, creierul secretă serotonină, un hormon care ne face mai fericiţi.
10. Fac o brumă de sport
Destul de modest în ultima vreme, dar fac mișcare și merg cât de mult pot pe jos. Mișcarea în aer liber, sportul susținut știm cu toții că au legătură cu starea de bine. Iar uneori, fericire este fie și doar starea de bine.
Și ar mai fi de zis, dar am scris decalog de fericire și mă rezum la cele de mai sus.