Nu știu dacă și vouă celor care l-ați văzut v-a produs această reacție, dar pentru mine La La Land a avut un impact foarte puternic. Atât de puternic încât, și la o zi după vizionare, mă gândesc la el, la personaje, la poveste, la cum ne trăim visurile, la cum apare iubirea din senin și mă întreb dacă, totuși, chiar nu putem avea și visurile și iubirea vieții la pachet.

După ce l-am văzut și pentru că nu fac asta decât dacă mă impresionează un film, am căutat interviuri cu actorii, cu echipa care a lucrat la film, cu genialul regizor care, în acest caz, a scris și povestea fără prea multe clișee cum sunt în majoritatea filmelor de dragoste. Chapeau pentru asta, domnule Chazelle, dar pe mine m-ați cam rupt în bucăți!

Damien Chazelle visează la musicalul La La Land de 6 ani, el fiind foarte atras de acest gen de film. I-a fost teamă să îl facă atunci pentru că era un nimeni ca regizor, așa că a ocolit puțin cu Whiplash, o producție impresionantă despre jazz, despre sacrificiul pentru artă și despre căutarea împlinirii visurilor.

De când a început să aștearnă primele cuvinte ale poveștii La La Land pe o foaie de hârtie albă s-a gândit la cum ar fi ca povestea celor doi artiști visători cu ochii deschiși să fie spusă de Ryan Gosling și de Emma Stone. Le-a povestit unor prieteni din industrie care i-au spus zeflemitor ”Oh, da, sigur, noroc cu asta”! Că tot vorbește filmul despre visuri și despre a crede în ele, Damien și l-a urmat pe al său, iar la 6 ani de când a început să vadă cu ochii minții acest film, a adus în cinematografia internațională unul dintre cele mai reușite musicaluri din toate punctele de vedere, la realizarea căruia nu a făcut rabat de la nimic.

Scena de la începutul filmului a fost filmată real cu o singură dulbă trasă, în mijlocul blocajului de trafic din Los Angeles, înainte de perioada de filmări Ryan și Emma au petrecut 3 luni exersând dansurile și interpretând melodiile superbe din film, iar Ryan Gosling, un interpret amator de pian, a ajuns să cânte excepțional la acest instrument. Pentru că, da, el cântă în film.

Scenariul m-a cucerit, deși doare, imaginile sunt amețitoare, coloana sonoră este impresionantă, iar protagoniștii, Ryan Gosling și Emma Stone, despre care se spune tot mai des că sunt unul dintre cuplurile cele mai bune de pe ecran din acest moment, au o chimie greu de descris în cuvinte și își joacă desăvârșit partiturile.

Sunt multe scene foarte frumoase în film, romantice, amuzante, pline de glamour retro,  iar povestea celor doi artiști dornici să își trăiască visurile este presărată cu momente care îți dau de gândit. Unul dintre favoritele mele este discuția dintre ei doi, când el aproape își trăise visul, iar ea se așezase pe calea către al ei și își dau seama că drumurile lor se vor despărți. Cât de dulce amar își spun reciproc ”O să te iubesc mereu!”.

La La Land este un film pentru și despre visătorii de pretutindeni, nu doar despre artiștii la început de drum, este despre iubire, aia caldă și pură fără frustrări și luptă, care și atunci când este imposibil de trăit într-o relație, rămâne în sufletele îndrăgostiților. Este despre visuri și urmarea lor, cu împiedicările de rigoare, cu multe căzături dureroase, cu oameni care apar, te iubesc și te ridică.

Este despre a ne lăsa purtați de puțină nebunie care ne ajută să vedem culorile vieții chiar și când acestea  mai pălesc. Este despre încercarea de a menține echilibrul între viața reală și cea la care visăm, dar și despre lupta interioară dintre dăruirea pentru a ne trăi visurile și păstrarea angajamentului față de cei pe care îi iubim. Uneori nu le putem avea pe toate, deci este și despre alegeri. Și, totuși, chiar nu putem avea și visurile și iubirea vieții? Mă tot întreb. La final, ascultați un pic City of Stars și continuați să visați.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*