De Bobotează, după ce sfițește apele, preotul aruncă o cruce de lemn în râu, iar bărbații mai curajoși se aruncă în apa rece, în busturile goale, și se întrec să o găsească. Tradiția ortodoxă spune că, cel care aduce la mal crucea, va fi binecuvântat tot anul care urmează și va avea parte de bunăstare și prosperitate.

Femeile nu au fost niciodată invitate să facă parte dintr-o asemenea ceremonie, de fapt nu li se permite să se arunce în valuri după crucea de Bobotează. Pentru că așa spune religia. Deși omenirea a evoluat, am ajuns pe lună, multe s-au schimbat, ne-am aliniat vremurilor chiar și în anumite obiceiuri și tradiții, în religia ortodoxă femeilor le este încă interzis accesul în altar și în apa de Bobotează.

Petrunija este o fată supraponderală, o femeie ratată, după toate criteriile societății macedonene în care trăiește, fiindcă, la cei 30 de ani ai săi, locuiește cu părinții și nu are un job. Petrunija este o femeie sătulă de respingeri, cu o stimă de sine scăzută, care nici nu bănuiește cât de puternică este, până nu ajunge să fie abuzată din toate părțile. Petrunija este o fată simplă din provincie care, într-un moment de maximă impulsivitate, se scufundă în apă și reușește să găsească crucea de Bobotează înaintea tuturor bărbaților puternici, cu mușchii la vedere.

I se spune că a comis o faptă gravă, că nu avea ce să caute acolo, i se cere răspicat, agresiv, să predea crucea bisericii. Maică-sa se simte rușinată de fapta fiică-si. Comunitatea mică, unde prejudecățile sunt la putere, se înfurie, se revoltă, de la preot și bărbații înotători, până la polițiștii angajați în cercetarea și rezolvarea cazului. Dar ce caz? Fiindcă Petrunija nu a făcut nimic împotriva legii, a câștigat pe drept crucea și nu vrea să renunțe la ea. Nu așa, nu forțată, nu abuzată, nu pentru că este femeie!

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija este doar un film, însă el este, la fel de bine, o radiografie a unei societăți bolnave de cutume, unde abuzul de putere al autorităților și al bisericii este tolerat fără revoltă de toată comunitatea. Ei uite că, în această lume, o femeie se revoltă, chiar dacă i se spune că nu poate păstra ceea ce a câștigat prin propria putere.

Despre locul femeii într-o societate dominată de bărbați, despre abuzul de putere, dar și despre forța interioară a unei femei, în toată vulnerabilitatea sa, mai ales atunci când este încolțită, hăituită, umilită – și, de undeva de acolo, se naște o superfemeie – ne vorbește acest film. Într-un limbaj comic. Și este foarte bine așa, fiindcă dramele, problemele și nedreptățile nu lasă urme de nevindecat, atunci când sunt tratate cu puțin umor.

Petrunija este orice femeie, din orice colț al lumii, pe care aspectul fizic și realizările vieții nu o ajută să fie vizibilă, dar în care clocotește un spirit puternic, gata să iasă la iveală, în cel mai autentic și vocal mod, atunci când i se oferă șansa.

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija/God Exists, Her Name Is Petrunija rulează deja în cinematografele din București și din țară (acolo unde s-a putut) și este distribuit de prietenii de la Bad Unicorn.
Filmul a câștigat două premii la Berlinale 2019, este unul dintre cele trei finaliste Lux Prize 2019 și este inclus în lista EFA Feature Film Selection, filme recomandate pentru nominalizarea la European Film Awards 2019.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*