Astăzi, dacă aveți chef să vedeți ceva frumos și valoros alături de copii sau cei dragi vouă adulți, vă propun să mergeți la cinematograf să vedeți România Neîmblânzită. Dacă nu astăzi, poate zilele viitoare. Pentru mine a fost prima dată când am văzut un documentar într-o sală de cinema, iar experiența a fost una memorabilă. Am trăit cu multă curiozitate poveștile de naștere, ciclurile de viață și lupta pentru supraviețuire a fiecărei specii prezentate în imagini. Și am învățat lucruri noi.
România Neîmblânzită este primul documentar despre natura sălbatică a României, a fost realizat de o echipă de profesioniști și produs de Auchan Retail România. Este cel mai frumos și cel mai sugestiv film făcut până acum despre țara noastră, despre munții ei infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, despre animale, păsări și insecte pe care poate nu le vei vedea niciodată pe viu. Dar le vei observa îndeaproape în imaginile spectaculoase captate în cele peste 400 de ore filmare, pe parcursul a 4 anotimpuri, în ținuturi care îți taie respirația. Un fapt interesant: producătorii au povestit că, pentru una dintre secvențe, echipa de filmare a stat 6 săptămâni într-un cort şi a observat ”protagoniștii” până să poată filma ce căuta.
Ca să vă dați seama de magnitudinea acestui proiect, o lecție valoroasă de biodiversitate și responsabilitate socială pentru copii și oameni mari, Auchan a investit peste 1.5 milioane de dolari numai în producția filmului. Bugetul total alocat realizării, promovării și distribuirii filmului a fost de 2.5 milioane de euro.
România Neîmblânzită a fost realizat de casa de producție britanică Off the Fence, producător cu peste 20 de ani de experiență în realizarea de documentare pentru BBC și deținătoare a 80 de premii internaționale.
Co-finanțatorul proiectului este The European Nature Trust, un ONG britanic ce promovează conservarea vieții animale sălbatice din Europa iar în România derulează programe de educare a elevilor în spiritul respectului față de natură.
După distribuirea documentarului România Neîmblânzită în cinematografele din țară și din străinătate (a fost realizată și o versiune în limba engleză narată de Mark Strong), după ce va fi prezentat la festivaluri, reprezentanții Auchan speră ca acest film să devină ”material didactic” în învățământul românesc. O idee excepțională, aș zice.
România Neîmblânzită este deja în cinematografele de la noi și vă garantez că este o experiență pe cinste să îl vedeți într-o sală de cinema, alături de copiii voștri. Este o lecție despre țara noastră și despre responsabilitatea pe care, de mici, o avem toți față de natură.
Imaginile sunt spectaculoase și se cuvine să le vedeți la calitate optimă. Prim-planurile acvilei de munte care se aruncă după pradă cu peste 300 km/oră, morunul alb – cel mai mare ”monstru marin” din Europa – insectele care se nasc primăvara, peștii, peisajele din munți, Delta Dunării și alte locuri sălbatice, culorile toamnei și primăverii sunt toate impresionante pe un ecran de cinema.
Documentarul este povestit cu entuzism, cu umor, cu farmec și cu naturalețe de cel mai fermecător povestitor, Victor Rebengiuc, iar coloana sonoră este superbă. Toată muzica filmului este, în întregime, creația originală a compozitoarei britanice Nainita Desai. Piesele au fost înregistrate cu un grup de 16 instrumentiști profesioniști din Londra și în Cardiff, cu 73 de instrumentiști ai BBC National Orchestra of Wales. Sunetul din cinematografe face și experiența auditivă, nu doar cea vizuală, mult mai interesantă şi captivantă.
În România, filmul este distribuit de Transilvania Film și va putea fi văzut în peste 70 de cinematografe din 37 de orașe. Cele 18 locuri unde s-a filmat sunt: Parcul Național Piatra Craiului, Munții Făgăraș, Parcul Național Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamț, Peștera Urșilor, Munții Apuseni, Viscri, Râul Mureș, Dunărea, Porțile de Fier, Parcul Național Cheile Beușnița, Locuri din apropierea orașului Cluj, Parcul Natural Văcărești, București, Cluj, Iași.
Foto: Off the Fence