Cu mare discreție, departe de ochii presei și a altor factori potențial perturbatori, 27 de actori tineri au participat săptămâna trecută la un workshop cu renumitul regizor Yuri Kordonsky, în prezent profesor de regie la Yale School of Drama. Atelierul de teatru a fost primul mare eveniment din cadrul Festivalului Național de Teatru, prezentat de organizatori ca prolog al ediției 2017.
Ca să vă imaginaţi mai bine ce au simţit oamenii aceştia, gândiți-vă la ceva ce vă pasionează foarte mult, ceea ce faceți cu multă implicare și iubire, apoi identificați unul dintre modelele pe care le urmați din acel domeniu și imaginați-vă că aveți ocazia să învățați de la el lucruri importante pentru viitorul vostru parcurs. Și nu o oră, nu 10, ci timp de 6 zile întregi.
Laboratorul de teatru Cehov/Kordonsky a fost găzduit de Teatrul Național ”I.L. Caragiale, iar norocoșii care au învățat direct de la marele regizor pe texte de A.P. Cehov au fost: Ada Galeș, Alexandra Sălceanu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Andrei Radu, Aylin Cadîr, Ciprian Nicula, Dan Rădulescu, Denisa Nicolae, Emilia Bebu, Emilian Oprea, Florentina Țilea, Florin Călbăjos, Gabriel Răuță, George Albert Costea, Ioana Predescu, Ionuț Toader, Lari Giorgescu, Liviu Romanescu, Maria Bacci Pasello, Paula Niculiță, Radu Iacoban, Rareș Florin Stoica, Silvana Negruțiu, Silviu Debu, Ștefan Lupu, Vlad Logigan.
Programul masterclass-ului a îmbinat elemente de teorie cu practica pe scene din piesele Pescăruşul, Trei surori, Unchiul Vania, Livada de vişini și le-a dat actorilor posibilitatea să se îndrăgostească sau reîndrăgostească de marele dramaturg, după cum spuneau chiar ei, exact după atelier, cu multă emoţie.
Yuri Kordonsky a studiat actoria şi regia de teatru la St. Peteburg State Academy of Theatre Arts, la clasa regizorului Lev Dodin. Începând cu anul 1989 predat, a jucat şi a regizat în întreaga lume. În perioada 1989 – 2001 a fost actor şi regizor rezident al Maly Drama Theatre-Theatre of Europe din St. Petersburg.
Într-o întâlnire cu presa și câțiva bloggeri, actorii prezenți și-au exprimat “la cald” o parte dintre trăirile din timpul workshop-ului, găsindu-și cu greu cuvintele să descrie ce au simțit în tot timpul ăsta de lucru intens cu un regizor foarte experimentat şi apreciat. Mie mi s-a părut fascinant să văd pe viu un grup de actori vizibil emoționați și impresionați de o asemenea experiență.
Fiecare dintre ei a vorbit despre ceea ce a însemnat această întâlnire pentru el/ea, despre modul de lucru inedit al regizorului-profesor, despre ”felul în care acesta desface textul” și despre cum i-a condus să descopere, prin lucrul pe piesele lui Cehov, lucruri despre ei înșiși. Câtă pasiune! Câtă recunoștință și bucurie se citeau în ochii sclipitori ai tuturor! Şi nu cred că vreunul juca un rol acolo. 🙂
Festivalul Național de Teatru, ediția 2017 va avea loc în perioada 20 – 30 octombrie la București și îi va fi dedicată unuia dintre actorii mei de suflet, domnul Victor Rebengiuc.
Foto: FNT