Când ești obosită și corpul îți spune să te oprești, să te așezi și să te odihnești. Să te pui pe tine pe primul loc, să te îngrijești.
Când dialogurile tale interioare sunt purtate pe un ton agresiv, poruncitor, ca între un general și un soldat.

Când te uiți în oglindă (și nu numai) și îți spui în repetate rânduri că ești urâtă, grasă, bătrână, proastă, slabă, că nu faci nimic cum trebuie, că așa ești tu (insert here o etichetă negativă).

Când nu ceri și nu primești ajutorul celor din jur atunci când ai nevoie, când nu mai poți singură.
Când nu îți permiți să fii sub nicio formă vulnerabilă, pentru că ai senzația că ai părea slabă în ochii celorlalți.
Când te dor corpul și sufletul, dar tu, în loc să te oprești locului, pui presiune pe tine să ”fii puternică”, să faci și aia și aia. Să igori durerea, că dispare, tu ai treabă.

Când te cerți pentru orice alegere neinspirată, orice derapaj de la calea cea bună, orice imperfecțiune care te face om.
Când nu te ierți pentru ceea ce, acum, vezi drept o mare greșeală făcută – îți garantez că, într-o zi, vei descoperi că a fost doar o lecție, o etapă de dezvoltare personală.

Când trăiești în mod repetat una dintre cele mai sus, sau toate în același timp, sau altele în plus, s-ar putea să te autoagresezi emoțional și fizic. Și, chiar dacă îți vine să dai ochii peste cap când auzi cuvântul „blândețe”, atât de tăvălit în ultimii ani pentru trafic online sau vânzare de reatreat-uri spirituale (ca și cum cineva te-ar putea învăța în 3 zile blândețea cu sine), uite, îți spun și eu că s-ar putea ca „blândețe” să fie un cuvânt străin pentru tine, în primul rând în raport cu tine.

Poate n-ai fost învățată să fii blândă cu tine, poate nu ți-a vorbit nimeni despre asta, poate nu ți-a arătat nimeni ce înseamnă. Sau, poate, ai fost învățată de mică. Doar că, ai ajuns să privești blândețea cu sine ca pe o slăbiciune, într-o zi. Și ai decis că duritatea și presiunea pe sine te vor ajuta mai mult să reziști într-o relație personală toxică, într-un mediu profesional nesănătos de competitiv și mustind de misoginism, sau chiar într-un context dificil, în care tu vrei musai să faci o schimbare radicală.

La mine a fost un amestec. Nimeni nu m-a învățat să mă tratez cu blândețe și înțelegere când eram copilă. Nu am văzut asta la nicio femeie din jurul meu. Am văzut numai figuri feminine care se luptau cu viața, cu neajunsurile, care nu se tratau cu înțelegere când aveau zile mai proaste, care puneau presiune pe ele să fie și mame bune, și angajate bune, și fiice bune, și gospodine perfecte, și femei la dispoziția sexuală a bărbatului oricând, adică soții bune.

Adolescentă fiind, am aflat că trebuie să fiu dură, ca să pot să exist într-o lume a bărbaților, în care, de la 18 ani am trăit nenumărate abuzuri și micro-agresiuni, atât în viața personală, cât și la job. Invariabil, duritatea asta am adus-o și în relația cu mine. Nu am avut nicio șansă să învăț, nici mai târziu, să fiu blândă cu mine, până când n-am început să experimentez diverse somatizări fizice. Și a trebuit să mă întorc către mine, să văd de ce doare.

***

Unul dintre workshop-urile la care am participat anul acesta a fost de scriere autobiografică. M-am găsit într-un grup de femei, și nu pentru că fusese gândit exclusiv pentru femei, ci pentru că așa ne-am adunat. Unele se aflau într-o criză de identitate, altele trăiseră traume mari până atunci, altele erau în relații nehrănitoare, neîmplinitoare, în care pentru ele nu mai aveau timp. Și, mai era o categorie deosebită, cea a supraviețuitoarelor cancerului.

Într-unul dintre exercițiile din acea seară, am remarcat un numitor comun al scrierilor majorității femeilor prezente: vreau să mă tratez tot timpul cu blândețe și iubire. Pe una dintre ele chiar am întrebat-o dacă boala a învățat-o să facă asta. Și mi-a spus că, înainte de cancer, nici nu știa ce înseamnă blândețea cu sine, că era tot timpul pe pilot automat, că punea presiune pe ea foarte des, că nu se punea niciodată pe primul loc în viața sa.

Mi s-a părut îngrozitor de trist că doar boala a făcut-o să se întoarcă înspre ea, să se oprească, să învețe să fie blândă cu ea și cu corpul său. Să conștientizeze că este cea mai importantă persoană din viața sa, și nu, nu este nicio legătură între asta și egoism. Dar, din păcate, așa am început și eu să învăț iubirea și blândețea cu mine, chiar dacă nu am trăit ceva atât de grav.

Multe dintre noi suntem așa. Nu suntem îngăduitoare cu noi, nu ne oprim din fugă, din muncă, nu ne tratăm cu blândețe corpul, mintea, sufletul, nu ne hrănim cum trebuie, nu dormim suficient, bem prea mult alcool și prea puțină apă, fumăm prea mult, stăm în relații oribile, nu avem niciodată timp pentru noi, muncim până la epuizare, nu ne îngrijim. Iar lista autoabuzurilor poate continua. Până când riscăm să ne trezim față în față cu scenariu greu, care ne forțează să învățăm de urgență cât de importante sunt atenția la noi și blândețea cu sine. Doar că, atunci, o putem face doar dintr-un spațiu de criză. Când totul este mult mai dificil.

***

Nu este ușor să înveți blândețea cu sine, compasiunea pentru propria persoană. Și este un proces destul de provocator pe alocuri. Că nu este ca și când ai putea să te trezești într-o dimineață și, din femeia care a pus mereu presiune pe ea, s-a certat pentru orice greșeală, nu s-a prioritizat în viața sa, să fii brusc una blândă și iubitoare cu sine. Multe femei se luptă cu dezvoltarea acestor trăsături și multe altele cred că nici nu sunt calități pe care ar trebui să le aibă. Mai degrabă se supun la presiuni, dacă vor să ajungă acolo unde și-au propus, dacă vor să fie relevante în domeniile lor, dacă vor să facă schimbări majore în viețile lor.

Dar adevărul este că, dacă nu știi, poate ar fi bine să înveți să te tratezi cu blândețe și dragoste în fiecare zi. Pentru că, altfel, nu poți fi blândă cu ceilalți. Pentru că duritatea cu sine și neatenția la sine sunt, în final, toxice și au repercusiuni pe termen lung. Iar mai devreme sau mai târziu, chiar dacă ești sus, sus de tot, cu toate obiectivele atinse, viața îți poate aduce lecția blândeții cu sine sub forme cel puțin inconfortabile.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*