Cum este să ai un copil sânge din sângele tău lângă tine, să îl creşti şi să îl iubeşti? Şi cum este să iubeşti un copil pe care îl ai în asistenţă maternală, cât de mult te poţi ataşa de el când ştii că poate pleca de lângă tine în fiecare secundă? Cât şi cum dai bucăţi semnificative din tine unui astfel de copil, cât sacrifici din viaţa ta pentru el, cât de mult îţi rişti siguranţa pentru o mână de om care oricând se poate întoarce în grija statului fără ca tu să poţi face nimic?

Sunt gânduri şi frământări personale de la care Emanuel Pârvu, scenaristul şi totodată regizorul filmului Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor a pornit să scrie această poveste emoţionantă. Cu mult talent şi o aplecare deosebită către detalii a virat către un scenariu complex despre lumea satului românesc şi despre conflictele interioare ale oamenilor care trăiesc aici, despre un univers rural real halucinant pentru unii, dar existent încă România, despre un mediu în care sărăcia şi violenţa familială fac parte din viaţa de zi cu zi a unor suflete, despre ce înseamnă sacrificiul personal.

Producţia este recomandată celor care gustă arta cinematografică şi care văd şi altceva în afara producţiilor hollywoodiene cu sirop sau violenţă, după caz, dar, mai ales, celor care iubesc filmul românesc şi îşi doresc să descopere imagini şi personaje construite pe unui scenariu cu sens despre lupte interioare umane şi despre relaţii.

Acțiunea se petrece într-o localitate izolată, în care facem prima dată cunoştinţă cu Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de puţină vreme care se găseşte pus în faţa situaţiei de a o duce înapoi la orfelinat pe Meda, fetiţa pe care, împreună cu consoarta sa defunctă, o crescuse în plasament timp de opt ani. Ca să o poată păstra el trebuie să facă rost de bani, o misiune aproape imposibilă într-un sătuc unde singurele surse legale de venit sunt tăiatul lemnelor şi vânzarea vacilor. Pentru Doru fiecare zi este o luptă de a nu ceda impulsului să se angajeze în acţiuni ilicite pentru a-şi păstra copilul.

Filmul este centrat pe conflictul şi durerea lui Doru, pe care Şerban Pavlu reuşeşte să le transmită impecabil prin expresia facială şi gesturi, în puţine vorbe, rol pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Sarajevo 2017.
În planuri secundare, producţia relevă în detaliu lumea satului unde semnele zilelor moderne au ajuns prea puţin, unde alcoolismul este în floare, unde violenţa asupra copiilor este un laitmotiv iar sintagma „Eu te-am făcut eu te omor”, este principiu al relaţiilor tată – copil pentru multe dintre persoanje, unde încercarea de a face educaţie a dascălilor de la şcoala din sat este inutilă.

Regizorul Emanuel Pârvu a crescut la sat iar asta se vede în toată construcţia acestei lumi pe care o execută în cel mai mic detaliu, de la viaţa de zi cu zi şi rutina de la ţară, în curte, în grajd, în casă, până la obiceiurile de aici şi modul de a trăi al oamenilor, de a-şi încălzi casele, de a îşi ţine apa într-o căldare cu capac, de a mânca. Totul pare gri în lumea rurală zugrăvită de scenarist.
Trăim într-o societate plină de mâl şi de mocirlă, nu îmi dau seama dacă s-au auzit paşii fiecărui personaj care tot timpul calcă într-un fel de zeamă…Există şi partea frumoasă a lucrurilor la ţară, dar pe aceea o să o construim în alt film.”, ne-a spus Emanuel la vizionarea la care am participat.

Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor este un film 100% independent, produs de Miruna Berescu, prin FAMart Productions şi va rula în avanpremieră, în București, pe 22 noiembrie la cinema PRO și în 23 noiembrie la Cinema Elvira Popescu. Din 24 noiembrie, îl găsiţi în cinematografele din toată țara.

Vă rog să nu îl ocoliţi, chiar dacă nu este un film de popcorn este o poveste emoţionantă şi foarte bine realizată. Producătorul şi echipa sa au decis ca, în continuarea filmului, să lanseze şi o campanie de informare asupra plasamentului familial, mai ales că la ora actuală zeci de mii de copii cresc în orfelinatele din România.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*