Mai sunt două zile din 2023. Luni, 1 ianuarie 2024, deși nu ne vom schimba la față și nici nu vom fi „new me, new you”, avem speranța unor noi începuturi. De fapt, în fiecare zi în care suntem vii, avem privilegiul de a o lua de la capăt, doar că adesea uităm de cadoul ăsta. Cum părerea mea este că putem trăi frumos prezentul doar înțelegându-ne pe deplin trecutul, doar făcând pace cu el, cred că momentul de trecere dintre ani este perfect să ne luăm câteva ore noi cu noi să-l înțelegem mai bine pe 2023. Să îl privim cu detașare, să ne uităm la noi și la ce am trăit, la cât de prezenți am fost în viețile și în relațiile noaste, la cât de conectați cu sine și cu cei din jur. Cui am făcut rău, cu știință sau fără știință, pe cine n-am iertat încă pentru cine știe ce, chiar dacă știm că iertarea este în primul rând pentru noi.

***

Poate ești mai conectat cu tine. Ai ajuns în sfârșit la tine și anul ăsta a fost despre relația cu tine și cu Corpul tău, pe care o vreme l-ai luat de-a gata sau chiar i-ai ignorat strigătele de ajutor ani de zile.

Poate ai înțeles anul ăsta că mereu Corpul îți vorbește, mai subtil sau răspicat, că el este primul care îți arată ce nu funcționează în viața ta și ai decis să îl asculți mai atent.

Poate ai uitat de tine în 2023, încercând să le faci pe plac altora, sau chiar să îi salvezi, și ai tot dat din tine până ai obosit.

Poate ai înțeles că ai nevoie de ajutor, un concept care îți era străin până anul ăsta. L-ai cerut, l-ai primit, ai reușit să depășești o perioadă grea, ești încă aici, ești pe o cale de recuperare. Ai speranță.

Poate acest an a fost despre vindecare pentru tine, de orice fel ar fi ea și oricum ai crede că e vindecarea. Uneori, vindecarea poate veni sub forma acceptării a ceea ce ești acum, a neputințelor tale, cât și a puterilor pe care nici nu știai că le ai.

Poate ai înțeles că locul care era odată acasă nu se mai simte așa și știi că este nevoie de o schimbare.

Poate ai intrat într-o nouă relație romantică împlinitoare pentru tine și ești conștient în ea, cu tot ce presupune asta, inclusiv munca la un împreună adult, matur, format din doi oameni conectați cu ei înșiși.

Poate ai avut trista realizare că ești într-un parteneriat domestic toxic, și nu într-o relație de cuplu hrănitoare. Ai nevoie de un plan și chiar de ajutor să schimbi lucrurile, dar știi că și conștientizarea este un pas foarte mare pe care l-ai făcut anul ăsta.

Poate tu sau cineva iubit ați trăit experiențe aproape de moarte și ai înțeles cât de puțin contează multe dintre lucrurile cărora le dădeai atâta importanță.

Poate ai pierdut pe cineva iubit și doliul este încă incredibil de greu. Dă-ți timp și cere ajutor, este un proces dureros pe lângă care nu poți trece, face parte din integrarea și acceptarea pierderii.

Poate anul ăsta ai învățat să te bucuri mai mult de momentele, întâlnirile și experiențele cu care vine fiecare zi, ceva ce nu mai știai că făceai cu atâta naturalețe când erai copil.

Poate te-ai îndrăgostit și ai trăit fiecare zi banală ca pe ceva excepțional. Uite, vezi, așa ar fi de preferat să îți trăiești fiecare zi, și când nu ești îndrăgostit. Poate îndrăgosteala asta a venit și cu niște lecții, n-a fost totul chiar roz. Rareori este. Și, totuși, te-ai îndrăgostit. Nu e frumos?

Poate ai încheiat o relație romantică și simți că inima ți-a fost smulsă din piept. Frustrare, furie, tristețe toate s-au amestecat în tine, sper că ți-ai permis să le simți, nu le-ai pansat cu alcool, sex sau mâncare. Sunt etape ale doliului emoțional.

Poate ți-ai făcut mici obiceiuri și rutine de care ai reușit să te ții. Ce bine că ai găsit schema potrivită pentru tine, un amestec care nu a venit cu presiune pe tine și, invariabil, cu renunțare. Ai luat-o cu pași mărunți și ai continuat tot anul. Kudos!

Poate ai învățat că atunci când nu te vezi tu, când nu te iubești, când nu te prețuiești, când nu te prioritizezi în viața ta, contează prea puțin ce validare vine din exterior, tot nu se simte bine în interior. În plus, relațiile tale pot șchiopăta când tu nu ești chiar bine cu tine.

Poate anul ăsta ai trăit cel mai frumos an din viața ta, cu multe realizări și succese, sper că te-ai oprit să le și simți, nu doar să le bifezi.

Despre orice ar fi fost 2023 pentru tine, nu uita ca atunci când treci linia de finish și ciocnești pentru sănătate, fericire și bani în 2024, să îți iei măcar câteva secunde să îți mulțumești pentru toată munca depusă, pentru că și datorită ție ai ajuns cu bine la finalul acestui an. Oricum ar fi fost și orice ai fi trăit în anul care se încheie, înțelege ce ai trăit, acceptă, fă pace, felicită-te și mulțumește-ți. Atâta timp cât ai un corp, deci ești în viață, a fost doar o etapă din călătoria ta.

***

Când las aceste rânduri aici, am terminat de scris despre 2023, de înțeles și de integrat tot anul. Într-o formă sau alta, scriu despre fiecare an care se încheie, însă acum am făcut-o detaliat și cu însemnătate pentru mine. Și nu neapărat despre câte filme și spectacole de teatru am văzut, câte cărți am citit, câți bani am câștigat, ce mi-am cumpărat, câte materiale am scris, câte au avut impact sau au ajutat cumva, în câte călătorii am fost, câți oameni am câștigat sau pierdut. Chiar dacă și toate acestea sunt importante. Scriu, mai degrabă, despre ce simt că s-a schimbat profund în mine; ce am trăit, iar dacă nu am trăit tot ce mi-am dorit, de ce s-a întâmplat asta; ce am experimentat în relațiile pe care le am; ce am înțeles din cele care fie s-au încheiat, fie sunt într-un punct critic; ce emoții mi-au guvernat anul care se încheie; ce am aflat nou despre mine și iau mai departe, pentru ce sunt mândră de mine. Pentru ce sunt recunoscătoare. Ce las în anul care trece.

Mi-am făcut o structură de integrare a anului care se încheie, prin practică reflexivă și scriitură, care are mult sens pentru mine acum. Mi-a fost de mare folos tot ce am scris anul trecut în toate agendele și documentele electronice, am și uitat ce gândeam sau simțeam atunci când le-am scris. La unele mi-au dat lacrimile, la altele mi-am zâmbit cu îngăduință. Este incredibil cum ne putem schimba, de la o lună la alta, mai ales când trăim conștient și am deprins câteva tehnici de lucru cu sine, pe care le și folosim.

Prin octombrie, ajunsesem la concluzia că voi trece 2023 la categoria „an ciudat”, un an în care temele care mă chinuiau (deja) de doi ani au revenit în forță, un an în care m-am simțit adesea ca și cum aș fi într-o mașină de spălat unde sunt învârtită repede și furtunos, alteori molcom și purificator. Fără ca eu să pot face ceva. De multe ori am stat în disconfort, pur și simplu. N-am mai fugit, mi-am conștientizat gândurile, durerile, emoțiile, cum se simt toate în corp, am respirat, am scris, am făcut practici somatice și m-am străduit să am încredere că ceea ce trăiesc este pentru mine. Și toate au fost.

Când simți că ai un an nu tocmai strălucitor cum ți l-ai proiectat tu, dacă îți iei câteva ore în care te conectezi cu tine, poate aduci un pix și un caiet la masa tăcerii, s-ar putea să ai surpriza să înțelegi altfel tot ce ai trăit. Azi am avut un moment dintr-ăla de fericire de nicăieri, fără un motiv concret, doar pentru că simțeam soarele pe obraz. L-am trăit și fizic, în tot corpul, și am zis că 2023 a fost un an BUN.

Sunt recunoscătoare pentru anul 44 de viață, nu iau nicio zi de-a gata. Sunt recunoscătoare pentru oamenii iubiți care sunt în viața mea, pentru toate experiențele frumoase, călătoriile, întâlnirile și momentele de bucurie, pentru bani și pentru toate relațiile pe care le am – sunt într-o perioadă în care nu experimentez relații toxice de niciun fel. Sunt recunoscătoare pentru tot ajutorul pe care l-am primit anul acesta de la familie, prieteni și oameni necunoscuți. Ce sunt toate acestea, dacă nu ingrediente ale unui an bun?

Am înțeles multe lucruri anul acesta, am trăit bucurii și dureri, am avut împliniri și dezamăgiri. Totuși n-am să le pomenesc aici, nici n-am făcut vreo listă riguroasă cu liniuțe. Multe s-au schimbat în mine în bine în 2023, le simt și le văd în exterior.

Ce vreau să las aici sunt un fapt și-o revelație (nu râdeți, mi-a luat un timp). Am trăit trei ani cu ideea că este bine să integrez, să accept și să vindec tot ce e „bolnav” la mine până să îmi permit să trăiesc anumite experiențe, până să îmi doresc o relație împlinitoare. Și subconștientul meu m-a ascultat, s-a concentrat pe vindecare și au tot apărut de vindecat. Am muncit în ultimii trei ani cu mine cât n-am făcut-o în toți cei unsprezece dinainte, cam atât se adunaseră de când am început să trăiesc altfel.

Mereu vor apărea lucruri de conștientizat și schimbat, fiindcă viața vine și cu situații provocatoare, cu suferințe, cu lecții și eșecuri. Nu este doar o rețetă cu bucurie, succese și dans. Ce-am hotărât eu anul acesta, însă, este că înțelegerea trecutului și a mea ca om, a faptelor mele, acceptarea mea cu tot ce sunt eu și duc cu mine, lucrul pe rănile mele, toate astea se pot face în paralel cu mersul înainte în viață, înspre ceea ce îmi doresc. Tristețea și bucuria, durerea și binele nu se exclud unele pe altele. Poți fi trist într-o zi și spre seară să ai parte de o mare bucurie, de pildă. De fapt, viața este un amestec din toate. Ce știu sigur acum este că nu aveam cum să trăiesc vreodată momente de fericire independentă de vreun rezultat concret sau vreo realizare, ca cel de azi, până n-am ajuns la mine.

Tot anul ăsta, am priceput că cel mai repede ne „vindecăm” în relații (pun ghilimele tocmai pentru că nu cred că vindecarea așa cum este ea definită în dex este posibilă oricând, uneori are alte forme). Relațiile însemnate, împlinitoare, în care ne conectăm în mod real și unde ne arătăm așa cum suntem  – și suntem acceptați – sunt prilej de fericire și bucurie, dar și un cadru uimitor de oglindire a noastră, de înțelegere a ceea ce poate nu am fi înțeles stând doar cu noi. Și, până la urmă, în relații ne verificăm într-adevăr evoluția și vedem dacă faptele ne susțin vorbele, dacă suntem autentici, cum vrem adesea să părem de la distanță.

Mulțumesc, 2023, pentru platouașul cu de toate pe care mi l-ai servit! Asta, desigur, pe lângă ce am adus eu prin intențiile, alegerile și acțiunile mele. Las toate poveștile care au durut cu tine, aleg să iau lecțiile, beneficiile, frumosul și cine sunt acum mai departe.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*