Celine Dion – „I am alive”

ABBA – „You are a dancing queen”

Richi e Poveri – „Sara perche ti amo”

Dansul cu care mi-am început anul 2024. Lucrurile pe care vreau să mi le amintesc oricând. Și atunci când strălucesc, și atunci când nu pot, și atunci când nu mă văd bine, și atunci când poate mă mai pierd. Și atunci când sunt veselă, pe norișori roz, și când sunt tristă. Că viața este cu de toate. Să îmi amintesc că sunt VIE, că am viață în Corp, să îmi amintesc să mă iubesc și când sunt urâțică în vreun fel, să îmi amintesc să dansez – live și metaforic, printre momentele vieții. Să îmi amintesc cât am muncit și muncesc la mine, ca să fiu bine cu mine, în primul rând.

Sunt multe femei care nu se văd, nu se aud, nu își văd și nu își îngrijesc corpurile, până nu ajung în situații grele de viață.

Sunt încă multe femei, și nu neapărat din mediile defavorizate, care nu merg la medic să își verifice sănătatea, pentru care cuvântul „prevenție” nu există.

Sunt femei care nu știu că emoțiile grele, neprocesate, neintegrate fac ravagii în corp. Au învățat să le îngroape undeva în ele, să se disocieze de tot ce ar putea simți, să își construiască ziduri de protecție în jur doar ca să nu sufere. Uneori, suferința este un pod către ceva bun. “Trecem peste”, “mergem înainte” sunt mantre toxice fără acțiunile potrivite.

Sunt multe femei care nu au auzit niciodată că sunt frumoase, minunate, ele, în afara rolurilor familiale și sociale. Sunt mame bune, soții devotate, surori și prietene loiale, șefe mișto. Totuși, ele nu sunt în viețile lor, sunt pe pilot automat pentru alții și pentru bani.

Sunt femei care, fiindcă nu sunt conectate cu ele sau nu știu ce au trăit în copilăriile lor și ce le aduce asta în prezent, permit abuzuri de toate felurile. Zilele trecute, o femeie povestea despre cum iubitul ei vine și se desparte de ea periodic motivând că „nu merge”. O lasă plângând și pleacă, de fiecare dată fie după sex, fie după ce ea i-a gătit și au stat împreună la masă. Și niște femei dintr-un grup în care am intrat pentru research o sfătuiau să aibă răbdare cu el, să îl vizualizeze luminos, deși ea le zicea că i-a dat o grămadă de șanse. Nu zic că nu o fi bun și luminos bărbatul ăla, dar clar cu ea nu se comporta frumos. Mie mi-a venit să urlu: „fugi, fugi tu, ești mult mai mult decât te face omul ăla să crezi că ești”. Dar am tăcut, pentru că fiecare are călătoria sa și fiecare poate cât poate în fiecare moment.

Sunt multe femei care pun atâta presiune pe ele și pe corpurile lor, doar pentru a plăcea unui bărbat. De ce, pentru Dumnezeu? De ce te-ai chinui, dacă nu te place așa cum ești?

Sunt multe femei dependente de bărbații lor, multe femei în relații toxice, care nu știu că se poate și altfel. Doamne, văd atâtea în jurul meu, frumoase, luminoase, valoroase, care nu sunt văzute pentru cine sunt, ci pentru cât de bine gătesc, cât de des fac curățenie, cât de frumos se arată la petreceri, cât de supuse sunt acasă, inclusiv sexual. Le văd în grupurile de constelații, le văd random în locuri unde mă angajez în discuții, le cunosc pe unele. Și mă întristează. Fiindcă femeile astea sunt captive în viețile lor, nu sunt în relații frumoase, împlinitoare, hrănitoare.

Văd femei care nu își cunosc corpul, care nu și-l îngrijesc, nu și-l ascultă.

Am fost la un moment dat într-un grup unde două femei povesteau despre cum, până nu s-au îmbolnăvit grav, nu s-au oprit să se uite la ele, nu au ieșit de pe pilot automat fiindcă nu aveau timp pentru ele. Din păcate, când nu ai grijă de corp, de emoțiile tale, de relațiile tale, de TINE, sunt șanse foarte mari să ajungi la un moment dat într-un „wake up call” destul de dur. Și atunci se găsesc și timp și disponibilitate, dar e mai greu să repari ce s-a defectat.

Scriu pentru femei acest text, totuși, cred că și bărbații pot trăi astfel de experiențe și stări, dar e mai greu să auzi despre ei, fiindcă ei au învățat să fie puternici.

Scriu despre femei pentru că este una dintre temele mele de viață și de lucru cu mine, fiindcă cândva am fost una dintre tipologiile descrise mai sus. Mă gândesc adesea că o fi fost pur noroc sau poate vreo dorință inconștientă să rup tiparele pe care și eu le-am văzut la femeile din neamul meu și care, inconștient, mi-au dictat anumite alegeri. Poate că a sosit momentul să încep să dau mai mult din ce știu, din ce am învățat și practic de mulți ani.

Scriu pentru că nu mi-aș dor să văd tot mai multe femei puternice, badasses în jurul meu, de la distanță. Ci femei conectate cu ele, cu corpurile și sinele lor. Atente la ele, bine cu ele, în primul rând. Cred eu, poate mă înșel, că de aici s-ar putea schimba multe și în societatea noastră.

Fetelor, femeilor, doamnelor, gagicilor, sexoaselor, zeițelor, sunteți minunate, așa cum sunteți, cu toate ale voastre. Și este minunat, e sănătos să vă vedeți, să trăiți conectate cu voi și cu corpurile voastre. Iar când nu puteți, vă rog, vă rog să cereți ajutor specializat. Sau dacă sunteți deja în terapie, să căutați și grupuri de lucru, în care să vă dezvoltați personal (cum se zice acuma), în care să găsiți un cadru de sprijin real, de conectare, de creștere, dar pe bune, nu ca să aveți discuții despre cum să dați șanse unui bărbat care nu vă vede, nu vă aude, nu vă vrea. 🤗

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

2 COMENTARII

  1. Sunt multe lucruri in viata femeilor care au nevoie sa evolueze, sa schimbe cursul, sa se vada, sa se asculte si sa se ingrijeasca. Dar, desi pare greu, nu e imposibil. Pentru ca pe langa toate aceste lucruri exista si femei care au inceput sa se iubeasca si sa isi dea voie sa fie ele insele. Si poate ca de la ele trebuie sa incepem, sa punem intrebari, sa ascultam, sa invatam si sa ne inspiram. Pentru ca da, suntem toate oameni si fiecare avem propria noastra calatorie, dar cred ca ne putem sustine reciproc in aceasta calatorie a fiintarii noastre autentice si a implinirii noastre personale. Sa fim vii si sa ne traim viata in plin. Si, de ce nu, sa ne amintim sa dansam, chiar si atunci cand poate pare ca totul se prabuseste in jur. Pentru ca, asa cum canta ABBA, „you are a dancing queen”, iar viata este o scena pe care trebuie sa ne facem curaj si sa dansam, indiferent de obstacolele care ne apar in cale. Asa cum spune si Richi e Poveri in celebrul lor hit, „Sara perche ti amo”, sa nu uitam sa ne iubim pe noi insine in primul rand, pentru ca suntem unice si speciale, indiferent de greutatile prin care trecem. Asadar, hai sa dansam si sa ne amintim mereu ca suntem in viata si ca trebuie sa ne traim viata la maxim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*