Am descoperit Florența într-o toamnă blândă de septembrie. Nici prea cald să ne sufocăm, nici răcoare, nici super super aglomerat, dar nici pustiu. Perfect pentru ceea ce aveam în minte: să rătăcim pe străzi, să ne relaxăm, să mâncăm înghețată (n-aș fi crezut în viața mea că voi mânca atâta, eu nu înțeleg înghețata ca desert), să ne bucurăm de orice ne-ar fi ieșit în cale, iar seara să cinăm în inima orașului toscan savurând mâncarea italiană pe care o ador…cu tot glutenul și caloriile ei.

Firenze este unul dintre cele mai romantice locuri din lume, they say. Nu aș putea să validez acest titlu, dar vă spun că este un orășel în care m-aș pierde oricând cu iubitul meu de mână, într-o rochie verde crud vaporoasă și o pereche de tenişi roșii, departe de nebunia vieții de zi cu zi.
Firenze este un oraș în care să o ceri de soție sau să îl ceri de soț, asta vă spun sigur, însă nu aș ști să explic exact de ce. La prima vedere pare similar cu alte orașe pe care le-am mai vizitat și, totuși, este mult mai romantic. Să fie clădirile vechi înconjurate de măslini, sau poate străduțele înguste pe care te pierzi în timp ce mergi mână-n mână cu el? Să fie terasele cochete unde poți savura un caffe în timp ce privești impunătorul Dom Santa Maria del Fiore ori Palazzo Vecchio sau poate este despre artiștii boemi trubaduri pe care îi vezi prin fiecare piațetă? Habar nu am, însă se simte un aer romantic peste tot.

Florența este inima Toscanei și bate puternic pentru că sute de mii de oameni vin din toate colțurile lumii să o trăiască, fiind nu doar un loc foarte romantic, ci și unul dintre leagănele importante ale culturii mondiale. Toate atracțiile turistice sunt la o aruncătură de băț una de cealaltă.
Piazza della Signoria, Santa Maria Novella, Ponte Vecchio sunt câteva dintre locurile în care m-am scăldat în soare și în energia caldă a orașului. Iar din Piazza Michelangelo am admirat priveliștea care îți taie respirația. Ador treaba asta, o fac în fiecare oraș pe care îl vizitez. Caut un loc de unde pot vedea orașul de sus, merg acolo (de preferat pe jos) să respir și să mă bucur de priveliște. Senzația este minunată. M-am odihnit pe scările piațetei, iar apoi le-am coborât către un drum păzit de măslini și alți copaci de toate soiurile. Undeva, la umbra unui arbore, am întâlnit o bancă și mi-am imaginat câte povești de iubire s-au scris acolo de-a lungul vremii. Poate și pentru locurile astea ascunse, cu povești, Florența este un oraș romantic.

Seara energia se schimbă și capătă altă nuanță. Ah, italienii au un cult tare frumos al cinei din care fac mereu o sărbătoare, fie că este ea romantică, fie că este cu familia sau prietenii. Eu l-am descoperit cu bucurie în urmă cu ceva ani când am lucrat cu oameni de-ai lor pentru care cina era un adevărat ritual.

În centrul orașului vechi turiștii se adună pe zecile de terase, mai mici sau mai mari, unde cu greu găsești loc. În răcoarea revigorantă a serii de toamnă o porție de pasta sau o pizza acompaniate de un pahar cu vin roșu sec adus direct din podgoriile Toscanei este tot ce ai nevoie după o zi în care ai hoinărit pe străduțele înguste sau prin împrejurimile Florenței.

Am mai lăsat nişte locuri şi pentru data viitoare, dar le voi revedea şi pe cele cunoscute deja. Florenţa este o destinaţie absolut încântătoare, iar prin jurul ei sunt nişte zone cu peisaje de poveste. Este frumos să te reîntorci oricând în capitala Toscanei, şi nu doar cu partenerul, ci şi singur sau cu oameni dragi cu care să bei un pahar cu vin, să savurezi o cafea, să te răsfeţi cu o îngheţată, sau, pur şi simplu, să hoinăreşti fără ţintă, liber. Adică, să trăiești cu nesaț acest dolce far niente al italienilor. 🙂

Bucură-te de viață!
Ileana

 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*