„-Tanti, dar l-ai omorât!
– De ce vorbeşti urât? L-am condus spre o lume mai bună!”

Felix Alexa aduce pe scenă un cuplu inedit, savuros, cu o chimie foarte interesantă în „Cutia Pandorei”, cel mai recent spectacol montat la ARCUB. Mariana Mihuţ şi Şerban Pavlu se întâlnesc într-o comedie neagră spumoasă, într-o poveste tragicomică, spusă cu mult umor de calitate, despre frustrări, despre iubire, despre trecut şi despre noi începuturi.

Spectacolul este un recital actoricesc extraordinar, o demonstraţie consistentă de talent şi experienţă de scenă, care bucură publicul, pentru că cei doi actori se completează minunat şi pentru că nu fac rabat de energie şi expresivitate.

Textul scris de Katalin Thuroczy este foarte ofertant şi îi dă regizorului posibilitatea să construiască în jurul intrigii – o comoară bine ascunsă-, un dialog fascinant, bine condus, pentru a scoate în evidenţă sensibilitatea unei bătrâne care, deşi încercase de trei ori, nu fusese fericită în nicio căsnicie şi bunătatea unui nepot de vârstă medie a cărui singură speranţă de trăi decent era avuţia ascunsă bine. Tanti Hilda (Mariana Mihuţ) trăieşte singură într-o casă aglomerată cu multe obiecte inutile şi sticle întregi de palincă de pere tare de 56 de grade, făcută chiar de ea. Traiul ei liniştit este, însă, brusc întrerupt de Bandi (Şerban Pavlu) venit să o jefuiască în timpul nopţii. Acesta este demascat de bătrâna foarte curajoasă şi mult prea sprintenă pentru vârsta ei, care se dovedeşte a fi chiar mătuşa lui. De aici încolo începe un spectacol captivant de replici, umor şi dans. Cuvintele se aruncă de la unul la altul, fără perdea. Replicile amuzante sunt completate de istorioare emoţionante din trecut. Bătrâna se dezbracă de orice inhibiţie şi îşi povesteşte, când cu tristeţe, când cu nostalgie, viaţa amoroasă cu trei bărbaţi diferiţi alături de care, neîmplinindu-se, le facilitase ieşirea din viaţa ei.

De partea cealaltă, nepotul care, deşi vrea să pară un dur, este sensibil şi bun, îi ţine piept, acuzând-o de nebunie, încercând să o omoare, dar revenind, de fiecare dată, la sentimente umane frumoase faţă de ea. De câte ori pare că, gata!, i-a luat suflarea, intră într-un soi de disperare strigând-o precipitat pe nume.

Cutia Pandorei este miza regizorului pe dialogul dintre cele două personaje şi pe interpretarea unică a celor doi actori. Exploatează cu multă dibăcie şi creativitate ambele date de care dispune şi aduce în faţa spectatorilor un spectacol de la care este imposibil să nu pleci măcar zâmbind.

Mariana Mihuţ este un vulcan, este neobosită, are o forţă grozavă pe care o dozează perfect şi o combină cu fragilitate și candoare, reuşind să ne arate, în toată splendoarea, o bătrână minunată pe care viaţa grea nu o pusese la pământ. Şerban Pavlu se aruncă în rolul lui Bandi, alături de partenera sa, cu mult curaj şi pasiune, dar pare, în anumite momente, şi precaut, la o jumătate de pas în spatele ei, de unde o susţine cu o expresivitate surprinzătoare. Este foarte frumoasă chimia şi energia dintre ei, se vede şi se simte din plin, din faţa scenei.

Cutia Pandorei este un spectacol viu, palpitant, vesel şi emoţionant, deopotrivă şi va rămâne în repertoriul Centrului Cultural ARCUB, după premiera oficială, care are loc pe 16 decembrie.

“Cutia Pandorei”
Cu: Mariana Mihuț şi Șerban Pavlu Scenografia: Andrada Chiriac
Regia, ilustrația muzicală și lighting design: Felix Alexa

Foto: Mihaela Marin

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*