Artists Talk sunt întâlnirile, de cele mai multe ori savuroase, ale echipelor implicate într-un proiect artistic cu publicul dornic să afle informații, să cunoască ideile și gândurile artiștilor care mai derapează pe alocuri în discursul lor artistic.
Acesta este contextul în care Gianina Cărbunariu (De vânzare, Tipografic.Majuscul – văzute și foarte plăcute), una dintre cele mai curajoase regizoare ale momentului, fidelă spectacolelor manifest, abordează cu multă creativitate tema eticii în procesul creativ al unui produs artistic. Undeva în Europa, locul în care se derulează fiecare dintre cele 6 scene constând în discuții moderate ale artiștilor cu publicul, și arta poate naște monștrii ei. Pentru că arta, la bază un mod de exprimare a frumosului, menită să atingă sufletul privitorului, a devenit, din ce în ce mai mult, un instrument de propagandă politică sau religioasă și, deci, subtil, de manipulare a publicului.
Prin fața ochilor ne trec, rând pe rând, artiști infatuați care se poziționează incorect în modul în care tratează și își expun subiectele umane într-un film, creatori de artă atoateștiutori pentru care doar actorii profesioniști sunt de observat, idealuri măreț expuse care transformă arta într-o ieftină propagandă. În acest tip de interacțiune publică a artiștilor cu publicul consumator de artă de toate felurile regăsim discursuri de toate tipurile, iar cei care le livrează par a uita că sunt, la un anumit nivel, formatori de opinie.
Spectacolul Gianinei Cărbunariu este sprijinit pe un text savuros și bine scris cu pasaje în engleza vorbită, nu neapărat corectă gramatical, în franceză și, nu în ultimul rând, în română, pentru că și în spațiul mioritic există și se manifestă tot mai des artiști al căror demers trădează mai degrabă alte interese decât cel de pură exprimare artistică. Nimic nu pare lăsat la voia întâmplării de către regizoare pentru că decorul și toate detaliile vestimentare sunt create și ele ca să susțină mesajul îndrăzneței montări.
Interpretarea celor 5 actori din distribuție, una inspirată alcătuită de regizoare: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță și Bogdan Zamfir este excepțională. Fiecare dintre ei se remarcă cum trece cu ușurință la un alt personaj cu fiecare scenă, foarte diferit de cel anterior. Trebuie să spun că, deși spectacolul se jucase doar o dată până la premieră, mi s-a părut că cei 5 artiști funcționează impecabil ca echipă. Cea mai frumoasă surpriză pentru mine, deoarece nu o mai văzusem pe scenă, a fost Ruxandra Maniu, sugestivă și captivantă în toate personajele jucate.
Spectacolul Artists Talk se joacă la ARCUB și este un demers necesar atât pentru peisajul artistic autohton, cât și pentru cel internațional deoarece atacă diverse aspecte legate etica în artă, discursul artistic autentic versus manipulare, responsabilitatea artistului în orice postură ar fi el: regizor, scriitor, actor, coregraf, relația artistului cu publicul și poziționarea artistului în raport cu contextul socio-politic al unui moment.
Dacă sunteți iubitori de teatru vă îndemn să nu ocoliți Artists Talk. Veți fi surprinși de complexitatea acestei montări care menține spectatorul captivat, de la început până la sfârșit, și de ingeniozitatea creatoarei sale, Gianina Cărbunariu, un artist foarte apreciat în spațiul european. Văzând 3 dintre spectacole ale sale am avut de fiecare dată aceeași senzație: se documentează temeinic pe subiectul pe care îl abordează, textul este foarte bun, își alege inspirat distribuția și acordă foarte multă atenție detaliilor, care, și în cazul teatrului, fac diferența. Chapeau!
”Artists Talk”
Cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță și Bogdan Zamfir
Regia: Gianina Cărbunariu
Foto: Adi Bulboacă