Am scris aici fragmente din dintr-o poveste personală trăită cu ani buni în urmă, la 23 de ani, moment în care Testul Papanicolau a intrat pe lista mea de priorități anuale. Sper din suflet să vă fi inspirat să mergeţi să vă faceţi acest test care vă poate realmente salva viața. Alături de el există acum și alte investigații care au scopul de a depista riscul la care este expusă o femeie de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin. Atunci nu erau posibile. 

Din păcate, și astăzi, în anumite centre medicale -unele chiar foarte cunoscute- recoltarea probelor se face destul de superficial, iar pacientele nu sunt informate corespunzător. Cum ar fi, de exemplu, despre faptul că, pentru un rezultat cât mai concludent, recoltarea probei pentru Papanicolau este bine să se facă până în maxim a zecea zi a ciclului menstrual. 

Astăzi, lucrurile sunt mult mai simple decât în urmă cu câţiva ani, tipul investigaţiilor disponibile şi la noi dând posibilitatea femeilor să prevină cancerul de col uterin, iar dacă acesta apare, să poată fi depistat într-o fază incipientă şi deci cu posibilităţi de vindecare 100%. Anul acesta se fac 14 ani de când merg să îmi fac Testul Papanicolau o dată pe an şi, anual sau o dată la 2 ani, genotiparea pentru HPV – virusul responsabil de cancerul de col uterin. Virusul papilloma uman (HPV) este unul dintre virusurile foarte frecvente în rândul populaţiei, care se poate transmite prin contact piele-piele sau sexual (chiar dacă este folosit prezervativul). Sunt articole în domeniul medical care informează că anumite tipuri -din cele peste 100 existente – se pot transmite şi prin instrumentele medicale nesterilizate corespunzător.

Dacă aţi avut antecendente cu acest virus sau dacă aveţi modificări celulare evidenţiate de Testul Papanicolau, este foarte important să efectuaţi testarea pentru infecţia cu HPV. Din fericire, pe lângă genotipare, mai există la ora actuală alte 2 teste pe care le puteţi face: Testul Cobas HPV – prin care puteţi afla dacă aveţi acele tipuri de HPV cu risc oncogen crescut (16 şi 18) sau vreuna din alte 12 tulpini cu risc înalt şi Testul HPV XPert – prin care depistaţi imediat dacă sunteţi purtătoarele HPV 16 sau 18.

Am citit într-o prezentare a Testului Cobas următoarele cuvinte, asta apropo despre cât de uşor punem etichete, fără să fim pe deplin informaţi: “Chiar dacă aţi avut o relaţie monogamă pe termen lung, rezultatul testului ar putea fi totuşi pozitiv, deoarece virusul poate fi inactiv (latent) ani de zile înainte ca infecţia să fie depistată. Dacă testarea este pozitivă, acest lucru nu este o măsură a stilului de viaţă al dumneavoastră sau al partenerului dumneavoastră.”. Vestea bună este că, în multe cazuri, virusul poate fi eliminat de un oganism sănătos.

Din anul 2007 eu merg la Clinica Micomi din Bucureşti, condusă impecabil de doamna doctor Mihaela Badea, un om cald și răbdător, un medic de talie mondială care se preocupă în permanenţă de alinierea clinicii sale la cele mai înalte standarde în domeniu.  NU, acesta nu este un articol publicitar şi da, plătesc toate serviciile acolo, care nu sunt chiar ieftine, dar sunt accesibile. Scriu aceste rânduri pentru că ştiu şi eu cât am căutat în acea perioadă când îmi doream să găsesc un medic excepţional în Bucureşti, în care să am încredere. Şi o mai fac pentru că lucrurile bune merită date mai departe, iar acest centru medical are nu doar aparatură foarte performantă – aici puteţi efectua Testele Cobas HPV şi HPV XPert – ci şi profesionişti valoroşi care dețin cele mai noi informații în domeniu.

Găsiţi mai multe informaţii despre Clinica Micomi şi serviciile oferite aici.  Şi, nu uitaţi, cancerul de col uterin poate lovi şi în tăcere, adică fără acele semne specifice, iar depistat din timp este unul dintre cele vindecabile.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*