A fost We Will Rock You Romania, 3 zile de show live la Sala Palatului la o dimensiune pe care nu mi-am închipuit-o cu ușurință posibilă în România, cu o desfășurare de forțe cum cred eu că există în marile producții de musicaluri ale lumii. Uite că se poate și la noi când ai un buget (nu îl cunosc, dar îmi închipui că a fost momorabil, ca și producția). Sigur, totul se învârte în jurul banilor în lumea asta a noastră, chiar și când vorbim despre artă, fiindcă un produs artistic are nevoie de resurse pentru a fi creat la o valoare care să îl poziționeze direct în top și să îl vândă imediat. Dar părerea mea este că nici cu toți banii din lume puși în joc de producător, spectatorii iubitori de teatru, muzică, rock, live music și live performance nu ar fi văzut un asemenea musical fenomen fără mintea creativă din spate care l-a construit în forma în care ni s-a dezvăluit nouă. Vorbesc despre regizorul, coregraful și cel care a creat costumele spectacolului, Răzvan Mazilu.

Este nevoie de mult talent, de o viziune regizorală autentică și îndrăzneață, de o grămadă de experiență și cultură de musical, de atenție la detalii dincolo de limite și de o personlitate artistică puternică pentru a concepe un asemenea show de proporții.

De la traducerea foarte bună a textului poveștii originale scrisă de Ben Elton, la decor, lumini, muzica live a unui band rock excepțional, proiecțiile video, costume și o distribuție valoroasă, Răzvan Mazilu a asamblat piesă cu piesă musicalul We Will Rock You Romania într-o formă extravagantă, captivantă, senzațională. Artiștii, o gașcă de o diversitate interesantă, ale căror abilități au părut a fi folosite din plin de regizor, sunt fiecare câte o rotiță cheie, mai mică sau mai mare, în acest ansamblu bine uns care funcționează de la început până la sfârșit fără vreun defect.

Acest mecanism a fost desenat cu o precizie matematică de regizorul și coregraful Răzvan Mazilu cel ce a ales inspirat și artiștii potriviți să readucă la viață muzica Queen și să ne lase pe noi, cei care iubim compozițiile lui Freddie, cu lacrimi în ochi, bucurie în suflet și adrenalină de n-am mai putut dormi până în creierii nopții, după show. Am plecat vrăjită de la acest spectacol-concert rock care aduce un omagiu superb rock-ului, legendarei trupe Queen și, nu în ultimul rând, unui lung șir de artiști emblematici care nu mai sunt printre noi, dar care ne-au făcut copilăria, adolescența, tinerețea mai frumoase. Cu piese pe care ne-am plâns decepțiile în dragoste sau ne-am sărbătorit victoriile personale. Este emoționant momentul în care sunt amintiți o parte dintre aceștia.

We Will Rock You este un science fiction despre o lume distopică a viitorului în care muzica nu mai exista fiindcă fusese confiscată de Killer Queen și acoliții săi. Autorul scenariului, și-a dorit să spună o poveste despre iubire si despre puterea eliberatoare a muzicii, iar Răzvan Mazilu a adaptat-o vremurilor contemporane universale (și românești), condimentând-o cu referințe muzicale locale celebre.

”Un musical e ca un roller-coaster al emoțiilor puternice. Ne-am dorit un spectacol plin de energie specială, energia unor tineri revoltați care pot dărâma o lume și reconstrui o alta, poate mai bună. Ne-am dorit un spectacol adus legendarei trupe Queen și tuturor acelora care, prin muzica lor, ne-au facut viața mai frumoasă, mai demnă, mai fericită. Farrokh Bulsara ne-a parasit în 1991, Freddie Mercury continuă să ne fascineze și azi“ – Răzvan Mazilu.

În rolurile principale Loredana Groza, Adrian Nour (captivant și amuzant), Mara Căptaru (o surpriză de proporții), Lucian Ionescu (pur și simplu foarte bun, expresiv, natural, creativ cu personajul său), Ciprian Teodorescu (corect și expresiv) și Ana Bianca Popescu (de la ea nu mi-am putut lua ochii, este spectaculoasă în interpretare) au avut roluri consistente cu replici și partituri muzicale grele.

Maria Alexievici, Luiza Cobori, Cristina Danu, Ana Maria Ivan, Alexa Niculae, Silviu Mircescu, Radu Mitrea, Vlad Nicolici, Horia Suciu și Alex Ștefănescu au întregit povestea din viitor cu dinamismul lor, voci foarte bune și mișcări fluide. Iar Răzvan Vasilescu – Buddy ( prima dată într-un musical), Mihai Munteniță – profesorul și dansatorii: Emil Regle, Anais Romescu și Tiffany Yonashiro au condimentat din plin acest musical. 

Dacă veți merge să vedeți We Will Rock You Romania – nu este musai sigur, dar nu este ceva ce ai ocazia să vezi mereu pe scenele din România – o să înțelegeți exact cât de valoros și de binevenit este un asemenea spectacol, și cum se simte toată energia acestui musical. Chapeau, Răzvan Mazilu!

Mai jos vă las o filmare (neprofesionistă) a finalului memorabil al We Will Rock You Romania care pleacă în curând în turneu prin țară și pe care îmi doresc să îl revăd pe 13 sau 14 noiembrie anul acesta, când revine la București pe scena Sălii Palatului. Noutăți găsiți pe pagina de Facebook. 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*