Alături de seară, când ne pregătim de un somn liniştitor şi ar fi bine (zic oamenii cu multă carte ce studiază creierul şi somnul) să evităm să fim în contact cu orice activitate sau rutină cu potenţial excitant, dimineaţa mi se pare mie un alt moment important al unei zile. De fapt cel mai important, pentru că energia în care te trezeşti, primele cuvinte pe care le auzi şi primele activităţi pe care le faci sunt cele care îţi pot afecta întreaga zi. Pe pozitiv sau pe negativ, tu decizi.

În trecut mă trezeam, apăsam rapid butonul la combina audio şi îi ascultam pe Cârcotaşi cu a lor emisiune matinală de radio. Râdeam, beam cafeaua pe repede înainte, mă îmbrăcam, mă aranjam şi fugeam la birou, mereu mi-au plăcut Huidu şi Găinuşă când erau ei bine, şi separat şi împreună. Aşa eram atunci. Au urmat câţiva ani de pauză cu radioul, însă mi-am reluat obiceiul când şi-a făcut Marius Tucă radio şi l-a adus pe Marius Manole lângă el. Amuzanţi rău şi ei, până la un moment dat, cu un playlist bunuţ, care, însă, era foarte scurt de fiecare dată, fiindcă ei pălăvrăgesc mult acolo.

De vreo câteva luni, însă, dintr-odată, am renunţat la radio dimineaţa. Am o listă generoasă cu muzică de dimineaţă pe youtube şi în fiecare zi prefer să ascult ceva din ea. De ce? Din mai multe motive pe care le scriu mai jos:

1. Dimineţile – pentru unii mai lungi, pentru alţii mai scurte, în funcţie de activităţile profesionale şi personale ale ficăruia – sunt pentru linişte şi pentru începutul de zi în tihnă. Iar pe mine muzica şi pălăvrăgeala de la radio mă cam împiedicau să mă conectez cu mine, să îmi încep ziua enumerând motivele pentru care sunt recunoscătoare şi fericită cu viaţa mea (un exerciţiu extrem de util pentru creieraş), să meditez, să scriu paginile de jurnal de dimineaţă savurându-mi cafeaua, să mai fac una alta tot pentru starea mea de bine şi sănătatea mea mentală, fizică şi emoţională. Chiar dacă sunt convinsă că există mulţi realizatori de radio care chiar transmit ceva în emisiunile lor matinale şi nu vorbesc doar ca să se audă în aer, mai rămân un pic la lista mea de pe youtube dimineaţa.

2. Muzica este hrană pentru suflet şi creier iar pentru mine dimineaţa nu merge cu muzica tare şi zgomotoasă, nu este pe frecvenţa pe care mă aflu eu la început de zi, pentru că atunci simt să mă aşez în mine şi pornesc într-o nouă aventură cu mintea liniştită şi cu calm. Mai ales de când locuiesc în Bucureşti şi dau piept cu stresul urban în fiecare zi. Ori dacă ascult house, rock sau Delia Matache la radio nu prea pot. Nu-mi iese.

3. Nu am mai găsit în prezent vreo emisiune matinală de radio care să simt că aduce un plus de valoare începutului meu de zi, dar, dacă aveţi recomandări, cu motivaţie în spate desigur, le aştept cu plăcere. Poate mi se vor potrivi, poate nu, dar sunt curioasă cum este la voi, ce ascultaţi, cum vă începeţi ziua.

Între timp, dacă aţi citit până aici despre cele 3 motive pentru care nu mai ascult nicio emisiune matinală de radio în această perioadă a vieţii mele, poate daţi play mai jos. Ia vedeţi, vă atrage? Aveţi tot timpul din trafic să daţi apoi play şi la radio. 🙂

Bucură-te de viaţă!
Ileana

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

  1. Radio Romania Cultural chiar merita, dar depinde la ce ora te trezesti. Pana la 9, stiri culturale si diverse, de la 9 la 10 muzica, de la 10 tot emisiune culturala cu mai multe sectiuni, interviuri etc. Incearca intr-o zi sa vezi daca iti place, eu nu stiu cum ar arata dimineata mea fara ei 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*