În timp ce așteptam eu sezonul al doilea din Umbre pe care l-am urmărit cu mare interes datorită scenariului și distribuției, am dat într-o zi cu ochii de un teaser al unei noi producții HBO. ”Hopaaa, ia să vedem ce avem noi aici!”, mi-am zis, în timp ce pe ecran rulau scene ca dintr-un thriller american. Erau din Valea Mută.

Nu vă mai spun că primul care mi-a atras atenția din distribuție a fost Emilian Oprea, pentru care am făcut o mică pasiune ca actor, mai ales după ce l-am cunoscut și personal și mi-a plăcut fiindcă nu are aerul acela ușor arogant pe care l-am simțit la alți actori. Apoi l-am remarcat pe Vlad Bălan pe care îl știam din teatru și care, deși se află la început de drum, are multă forță și siguranță pe scenă. Nu în cele din urmă am văzut-o pe Rodica Lazăr, o actriță care mereu mi s-a părut interesantă, mega talentată și foarte expresivă. (Astăzi, că tot e ploaie și am chef de filme, mi-am propus să văd Live.)

Buuun, acestea fiind observate și eu fiind un fan al producțiilor HBO am așteptat cu nerăbdare să vizionez primul episod din Valea Mută, sperând că teaserul pe care îl văzusem nu fusese doar un montaj super bine făcut al câtorva scene din film. Acum, la câteva zile după ce am avut ocazia să descopăr episodul 1 din acest film, vreau să vă spun că, deși nu știu exact cum va evolua ecranizarea poveștii (sper doar să îi nu scadă ritmul și suspansul), faptul că are doar 4 episoade nu prea îmi convine.

Valea Mută, serie regizată de Marian Crișan, spune povestea a doi adolescenți a căror întâlnire cu iz sexual este întreruptă de o crimă la care ei sunt martori. De aici încolo lucrurile iau o turnură dramatică, iar întâmplările încep să se construiască amețitor în mai multe direcții. Pe de o parte suntem martorii conflictului interior al celor doi tineri care intră într-un vârtej mai puternic decât își imaginaseră, pe de alta suntem introduși în lumea gri a adulților, în societatea românească actuală care se confruntă cu numeroase probleme, unde remarcăm o femeie procuror extrem de dură, rece și calculată și un agent rău-bun DIICOT, iar apoi analizăm o serie de radiografii ale unor familii cu diverse probleme, mai mici sau mai mari. Găsiți informații interesante despre producția HBO aici.

Miniseria TV cu un scenariu absolut captivant (Christian Barna) este un thriller cu un ritm foarte alert, replici tăioase și personaje bine conturate. Pe mine m-au atras imediat povestea și interpretarea actorilor. Nu pot să nu remarc din nou câți actori talentați avem în țara asta și cum vin alții și alții foarte buni din urmă. Distribuția este una excepțională, iar ceea ce am apreciat foarte mult este faptul că, alături de actori cu expriență pe platourile de filmare, se remarcă în ea actori tineri, foarte fresh, foarte sensibili care, cu toate că nu jucat în filme, reușesc într-un mod firesc roluri dificile. Evident, din punctul meu de vedere, pe lângă munca lor, meritul mare în acest caz este și al regizorului care i-a condus, Marian Crișan.

După vizionare stăteam de vorbă cu Alexandra Fasolă (câștigătoare a Premiului UNITER cu partitura din Yentl) care ne spunea că în Valea Mută a jucat primul ei rol într-un film, iar când s-a văzut în seara aceea ”atât de mare” pe ecran a simțit că i se strânge stomacul ghem de emoție.

Theodor Șoptelea, pe care eu nu îl văzusem încă în acțiune artistică, m-a impresionat, sincer. Este foarte foarte expresiv și profund în rolul adolescentului gay martor la crima multiplă din pădure și năucit cumva de orientarea sa sexuală. Iar despre Vlad Bălan (Elevator, With a little help from my friends) pot spune acum că îl plac mult și pe ecran, nu doar pe scenă.

Rodica Lazăr este fără cusur în rolul procurorului Elena Zamfir. Am observat-o foarte atent și mi se pare că nu a lăsat nimic nestudiat din personajul ei, o femeie puternică și încăpățânată, un profesionist calculat și rece într-o lume a bărbaților. Despre Emilian Oprea în această producție pot spune deocamdată că aștept cu interes maxim să descopăr cum își construiște rolul. Robert Dima pare, la o primă scurtă vedere, un badass inteligent, arogant, puternic, pe alocuri rău, dar cine știe ce vom descoperi pe parcurs? În primul episod i-am mai regăsit pe Mihai Călin, Alexandra Fasolă, Corneliu Ulici, Marin Grigore, Mihaela Trofimov, Radu Diaconu și alții.

Valea Mută se va vedea pe 23 octombrie pe HBO și HBO GO, iar primul episod va fi disponibil fără abonament pe HBO GO. Eu abia aștept acum să treacă 2 săptămâni să văd continuarea poveștii.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*