Zilele trecute m-a chinuit o migrenă îngrozitoare și, ca niciodată, nu am avut niciun remediu alopat în casă. În momentul atacului migrenos era noapte, iar eu nu am găsit niciun Paracetamol, niciun Nurofen Forte în casă sau rătăcit prin vreo poșetă. Cumplit. Nu pot să vă spun ce panică am trăit, ca să nu mai spun că nu am dormit toată noaptea, iar cum îmi mișcam capul durerea se intensifica atât de tare că apărea o stare puternică de greață și vertij.

Migrena nu este doar o durere de cap, este o suferință cronică ce afectează atât adulții, cât și copiii. În timpul unei migrene, durerile ajung să fie uneori atât de supărătoare, încât orice activitate devine un efort, puterea de concentrare este aproape de 0, iar sensibilitatea la zgomot și lumină foarte mare.

Am observat din experiența proprie, și apoi am probat cu informații medicale, faptul că o migrenă durează timp de 4 până la 72 de ore, dacă nu este tratată corespunzător. Poate să apară de câteva ori pe an, însă există și pacienți care trăiesc cu migrene lună de lună.

Multe persoane confundă migrena cu o simplă durere de cap, dar cea din urmă trece ușor cu ajutorul calmantelor. Migrena nu cedează imediat la antinevralgice sau antiinflamatoare. Înainte de atacul migrenos există câteva modificări subtile ale stării generale de sănătate. Semnele premergătoare unei migrene sunt: constipație, căscat frecvent, nervozitate, oboseală, schimbări de dispoziție, iritabilitate accentuată.

Tipuri de migrenă

Foarte comună este migrena fără aură, pe care o experimentează cei mai mulți oameni. Uneori, înainte de migrenă, sau chiar în timpul ei, apare o stare generală de rău. Aceasta este numită ”aură” și este specifică unui alt tip de migrenă.

Migrena cu aură este însoțită de simptome care includ:
• Fenomene vizuale – tremor al imaginii, pete negre, gri, puncte luminoase, linii colorate.
• Fenomene sensitive – înțepături, ace, slăbiciune, amorțeli în degete, brațe, picioare, față.
• Fenomene auditive – zgomote sau muzică în urechi.
• Dificultate în vorbire.
• Mișcări necontrolate.
Studiile de specialitate au demonstrat faptul că migrena cu aură constituie un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. De aceea se recomandă persoanelor care suferă de acest tip de migrenă să renunțe la fumat, iar femeilor să evite contracepția hormonală estrogenică.

Simptome ale migrenei

Persoanele care au migrene pot experimenta una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
• Durere moderat-severă localizată la nivelul jumătății drepte sau stângi a capului.
• Durere cu caracter pulsatil care crește progresiv și este agravată de activitatea fizică.
• Sensibilitate accentuată la lumină, zgomot, uneori la atingere și miros.
• Greață, vărsături.
• Vedere încețoșată, congestie nazală.
• Diaree, urinari frecvente, paloare sau transpiratii.
• Vertij, amețeli ușoare sau confuzie, în migrena bilaterală.
După episoadele de migrenă organismul se poate resimți printr-o stare oboseală accentuată, din cauza efortului depus pentru a gestiona durerea. Sunt cazuri în care suferinzii de migrenă acuză ușoare stări de confuzie și slăbiciune post-episod migrenos.

Factori de risc care pot cauza apariția migrenei

• Schimbările hormonale la femei, mai ales în perioada prementruală.
• Anumite mâncăruri și aditivi alimentari: brânzeturi învechite, mâncare sărată sau procesată, îndulcitori și conservanți.
• Băuturile alcoolice sau cele care conțin prea multă cofeină.
• Nivelul ridicat de stres la care este supus organismul.
• Schimbări semnificative în comportamentul de somn: lipsa somnului sau, dimpotrivă, prea multe ore de somn.
• Mediul înconjurător: poluare excesivă, schimbări bruște de vreme sau presiune atmosferică.
• Medicamente prescrise pentru alte afecțiuni.

Ce funcționează la mine, poate vă inspiră și pe voi

Cel mai rapid îmi reduce durerea sau chiar mă calmează Nurofen Forte ca tratament medicamentos, de care nu fac niciodată exces. În ultimele luni, însă, datorită surorii mele minunate, am descoperit cât de benefice îmi sunt uleiurile esențiale. Nu râdeți, nu dați ochii peste cap, și eu am fost sceptică, dar orice mă ajută cu cât mai puține costuri toxice pentru organism, pentru mine este un mare plus și încerc fără ezitare.

Ce am încercat eu? Uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, levandă, cuișoare și tea tree (melaleuca) cu care m-am uns pe zonele dureroase ale capului. Eu le-am folosit ca atare în migrene, atât de disperată de intensitatea durerii am fost uneori, însă ele se folosesc diluate în uleiuri vegetale. Din cel de mentă chiar vă recomand să puneți câteva picături într-un strop de ulei cărăuș (așa i se spune de către profesioniștii într-ale uleiurilor esențiale) pentru că ustură foarte tare pielea de la el.

Uleiurile cărăuș sunt cele de: migdale, cocos, măsline, și doar cu ele se folosesc uleiurile esențiale. De asemenea, dacă aveți un aparat care difuzează abur, ajută să îl aveți pornit în cameră cu aceleași uleiuri, în timpul unui atac migrenos.
Nu am să fac reclamă vreunui producător de uleiuri esențiale, nu este acesta scopul acestui text. Ci, dacă nu mai știți ce să faceți cu migrenele, poate încercați și uleiurile esențiale, alături de tratamentul medicamentos prescris de medic.
Mergeți la medic dacă durerile de cap persistă multă vreme, faceți investigații mai amănunțite, ca să vă asigurați că nu este nimic mai grav. 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*