Un institut privat de ortodonție din București a efectuat recent un studiu despre sănătatea orală a minorilor români. Rezultatele sale arată cât de mari sunt problemele de sănătate dentară ale copiilor de la noi. Copiii din România, în comparație cu cei din restul țărilor Uniunii Europene, au mai multe probleme cu dantura și afecțiuni conexe, în mare parte pentru că părinții nu conștientizează importanța prevenției, ca fiind cel mai bun și ușor tratament pentru cei mici.

8 din 10 copii consultați la vârsta de 7 ani au nevoie de aparat dentar, 90% dintre copiii care au nevoie de aparat dentar ajung la medicul specialist foarte târziu, iar 90% dintre copiii care ajung la medic au dinții de lapte distruși și mai mult de o carie. Asta înseamnă triplu față de numărul celor cu probleme similare din Vestul Europei, cum reiese din datele altor studii de specialitate.

Despre primele semne al problemelor de geometrie a maxilarului la copii și despre cum, necorectate la timp, acestea le pot afecta sănătatea, mi-a oferit mai multe informații dr. Ela Bănică, asistent universitar stomatologie la UMF Carol Davila, medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Aceasta le recomandă părinților să fie atenți la copiii lor, chiar din primii ani de viață. Iar dacă observă că aparatul dento-maxilar al copilului nu pare dezvoltat este bine să se adreseze unui medic specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, până în vârsta de 6 ani a micuțului.

Semne ale problemelor arhitecturii oaselor maxilarului 

Am pornit discuția cu doamna doctor de la cea mai gravă problemă de ortodonție și geometrie facială pe care o pot avea cei mici, aceea de așezare corectă a oaselor maxilarului. Copiii se pot naște cu aceste malformații, le pot dobândi de mici de la pozițiile de somn și alăptare sau, mai târziu, de la folosirea excesivă a tabletelor. Postura capului ținut în piept împiedică dezvoltarea sănătoasă a osaturii maxilarului și apariția afecțiunilor coloanei cervicale de la vârste foarte fragede. 

Doctorul Ela Bănică spune că există semne clare, care le arată părinților faptul că cel mic poate avea nevoie de un consult al ortodontului. Acestea sunt:

• dificultăți în masticația alimentelor;
• persistența obiceiului de sugere a degetului sau a suzetei după vârsta de 6 ani;
• dinți frontali protruzivi;
• salivația excesivă;
• scrâșnetul dinților noaptea;
• pierderea precoce a dinților de lapte;
• probleme de respirație în somn;
• sforăit;
• pronunție îngreunată a cuvintelor;
• dinți care erup în poziții anormale sau dinți supranumerari;
• durere sau zgomote în articulația temporo-mandibulară;
• creșere anormală sau asimetrică a maxilarelor;
• bărbie ștearsă sau proeminentă;
• alte dezechilibre faciale vizibile.

În timp, dacă problemele de geometrie a oaselor maxilarului nu sunt corectate, pot apărea probleme mai grave de sănătate și structurii scheletului osos al corpului. Doctorul Ela Bănică recomandă intervenția timpurie, până la vârsta de 7 ani, pentru corectarea arhitecturii osoase a maxilarului. Iar asta deoarece apoi apar molarii de 6 ani și, odată cu ei, se stabilesc alte contacte ocluzale care îngreunează procesul de reașezare a structurii osoase. După vârsta de 8 ani, suturile oaselor devin mai rigide, iar modelarea este mai dificilă, cu rate de reușită mai reduse în restabilirea unei anatomii sănătoase a maxilarului copilului.

Dinții strâmbi și problemele din spatele lor

”Să rezolvi dinții strâmbi, o poți la orice vârstă, dar trebuie avut în vedere faptul că dinții strâmbi pot fi cauza unor probleme de așezare a oaselor maxilarului. Mai departe, niște dinți aliniați prost sau strâmbi pot favoriza apariția cariilor, de exemplu. Când privim statisticile legate de problema cariilor, este necesar să le înțelegem din toate perspectivele pentru că, iată, lucrurile sunt conectate. Toate acestea sunt informații esențiale, iar adulții au nevoie să știe că, atât ei cât și copii lor, trebuie să meargă periodic la control de specialitate, inclusiv ortodontic, astfel încât orice afecțiune minoră să fie abordată din timp”, precizează Ela Bănică.

Pe lângă aspectul inestetic, dinții strâmbi se numără printre factorii de risc în apariția bolii paradontale severe, după cum avertizează specialiștii. Boala paradontală severă afectează între 5-20% dintre adulții de vârstă mijlocie, respectiv 35-44 de ani, din Europa, și până la 40% dintre persoanele mai în vârstă, de 56-74 de ani, conform OMS.

De ce este recomandat să se intervină cu aparat dentar până în vârsta de 7 ani

Dentiția specifică acestei vârste permite ortodontului să evalueze corect ocluzia, se pot detecta de timpuriu problemele de geometrie a maxilarului și se poate interveni blând cu aparate ”prietenoase”, în mai puține etape. După 7 ani, procesul de corectare a problemeloe de așezare a oaselor este mai anevoios și mai chinuitor pentru copil  De asemenea, până în 7 ani, se poate detecta orice problema care ar putea avea repercusiuni negative asupra dentiției, a posturii corporale și a sănătății, pe termen lung. 

Problemele de sănătate orală și de necesitate la copii a unui examen al specialistului ortodont, pe lângă cel al medicului stomatolog, sunt greu de abordat pe fondul unui climat socioeconomic nefavorabil și al inegalităților din mediile sociale din România. Sunt părinți care, deși ar dori să facă mai multe pentru copiii lor în ceea ce privește sănătatea orală, sunt împiedicați de costurile aparatelor dentare care se pot monta, în principal, în cabinete private. 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*