Skiathos a fost prima insulă grecească pe care am stat suficient de mult încât să ajung pe 12 plaje, unde am făcut plajă câteva ore sau chiar o zi (nu pe soarele cel mare, că nu mai pot și nici nu mai vreau), am respirat, am explorat, am băut cafea, bere și gin sau doar am aruncat o privire cât să mă conving că locul ăla nu e pentru mine.

Cu câteva zile înainte de a pleca, nu aveam habar despre nicio plajă, că eu eram ocupată să mă preocup de altele, dar la un moment dat am vrut să îmi canalizez energia către ceva frumos și am început să mă documentez un pic. Mi-am făcut o mică listă, totuși am mers pregătită să nu le văd pe toate.

Astăzi, scriu despre plajele pe care am ajuns în Skiathos în ordinea în care mi-au plăcut. Așadar, acesta este un top personal, fiindcă dacă vă uitați pe majoritatea articolelor despre Skiathos o să găsiți Lalaria și Koukounaries în topul plajelor de pe insulă. Ei bine, prima este o plajă goală fără niciun fel de umbră, la care se ajunge doar din largul mării. Eu am dat skip. A doua este cea mai celebră, e frumușică, dar, către finalul acestui text veți afla de ce nu mi-a plăcut. Atenție, acesta este un material cu multe multe poze, pe care le-am pus după fiecare plajă.

 

1. Mandraki Elias Beach
Este una dintre plajele din Nordul insulei, unde se ajunge de la un moment încolo pe un drum forestier. Este mult praf, dar acesta e singurul inconvenient. Priveliștea care se vede de sus, deasupra mării și golfulețelor insulei face din drumul până la plajele din Nord o călătorie frumoasă. Drumul forestier (e de ajuns să puneți pe Waze destinația și vă duce pe el) ajunge într-o pădurice, în care sunt peste tot indicatoare, deci nu vă veți rătăci, ci puteți alege către care dintre plaje să o luați. În aceeași zonă este și Mandraki. La plajele astea din Nord, nu se ajunge decât cu mașina, autobuzul care străbate insula ajunge în stația cu numărul 23, de unde este o plimbare de 20 de minute până la Mandraki Elias.

Din pădurea unde am parcat, am mai mers pe jos foarte puțin și apoi pe o potecă de lemn, cam 7-8 minute cu totul. Când am ajus noi la Elias, era un vânticel cald și valuri ca-n filmele americane. Așa a zis nepotul meu. Am zis că eu nu intru în apă, speriată de la 2 Mai unde m-au învârtit valurile ca într-un malaxor. În cele din urmă, mi-am făcut curaj și m-am aruncat în valuri.

Marea Egee e prietenoasă și când e învolburată. Plaja Mandraki Elias este nisipoasă și este într-un golf mai întins un pic. Nivelul mării nu este adânc, iar pe fund este nisip. Plaja are o zonă de șezlonguri, dar oamenii vin și cu echipamentele lor de plajă – scăunele și umbrele – iar atunci e gratis. Undeva deasupra plajei este un snack bar de unde se vede frumos peste golf. Aceasta a fost una dintre cele 3 plaje care mi-au plăcut cel mai mult pe insula Skiathos.

 

2. Mandraki
Este tot în aceeași zonă, este mai mică, iar marea este mai liniștită aici și mai bună pentru copii, fiindcă distanța de la mal până la adâncime este destul de mare. În ziua în care am ajuns noi parcă am înotat într-un acvariu uriaș cu pești colorați, așa era de limpede și calmă. Și aici sunt câteva șezlonguri, este și un snack bar unde se face pre-comandă de cartofi prăjiți curățați pe loc de o doamnă și sendvișuri calde. Se așteaptă ceva după mâncare. 🙂

 

3. Mikros Aselinos Beach
O las pe locul al treilea, pentru că avea pietre în apă și pentru că nu are umbră naturală. Însă, ca vibe și tot ce am văzut și simțit aici este pe locul întâi în topul meu cu plaje din Skiathos. Este tot în nord, tot cu liniște și doar cu muzica valurilor. Mașina se parchează sus pe drumul forestier și preț de câteva minute se coboară printr-o pădure. Plajele astea din Nord se află în rezervația naturala Mandraki, cu pini și alți copăcei, cât și plante. Drumul prin pădure duce într-un golf mic, unde marea este azurie și perfectă. Se poate face baie și fără încălțări de apă, dar cu atenție. E pur și simplu perfect acest loc. Sunt și aici șezlonguri și o tavernă. Locul are aerul acela sălbatic, fiindcă apa se lovește de stânci, sunt valuri și golful este înconjurat de pădure.

 

4. Kryfi Ammos Beach (Nisipul Ascuns)
Ce frumos este pe plaja asta! Tot într-un golf mic și ea, cu marea mai smucită, ca toate plajele din Nordul insulei. Mașina rămâne sus și se coboară pe jos, abrupt, vreo 100 de metri așa. Aici am și explorat un pic, m-am dus pe niște stânci unde nu erau oameni. Plaja are nisip mai măricel și pietre mari în apă, este nevoie de încălțări fiindcă vă puteți lovi. Sau poate n-am fost eu atentă, fiindcă eram foarte entuziasmată de cum mă simțeam în apă. Oricum mi-a fost lene să mai urc la mașină să îmi iau încălțările.

Către apus ne-am retras la taverna de pe plajă, mai sus decât nivelul mării, unde se poate mânca și pește. Am băut bere locală și am privit un apus de poveste, iar eu am să îmi amintesc mereu momentul acela fiindcă a fost unul în care m-am simțit foarte liniștită și completă, eu cu mine.

 

 

5. Megalos Aselinos Beach
E fratele mai mare al celei micuțe de mai sus – Mikros Aselinos – și este poziționată mai jos decât cea mică. Accesul este tot pe un drum foreștier prin pădure, prin care se poate coborî cu mașina până la plajă. Golful este ceva mai deschis decât pe Mikros, taverna de pe plajă mai mare și ea. Marea are valuri din cauza curenților, este adâncă chiar de la mal și are pietre pe fund. Să nu vă speriați de valurile Mării Egee, pentru că nu sunt turbate deloc. Și asta v-o zice o tipă care iubește apa, dar, trăiește și cu frică de ea.

 

6. Troulous Beach
Aici am mers de mai multe ori în cele 2 săptămâni pe Skiathos, fiindcă era la 12 minute de mers de unde am stat. Plaja este în sudul insulei deci marea este mereu liniștită, cu nisip pe fund. Am înotat ore întregi aici, am sărit cu capul la fund, m-am dat cu SUP-ul (mă rog, m-a dat cineva, nu sunt pasionată, dar am vrut să ajung să văd o plajă privată din apropiere și atunci m-am avântat). Printre oamenii din apă sunt și lebede. Plaja are șezlonguri cu umbrele, dar, cel mai fain este locul generos de sub pini unde am stat la amiază fără să simt căldura. Am dormit pe scăunel și am mâncat gyros de la Gyro Nimo – este la trei minute de mers către strada principală, unde este și un market cu apă rece, înghețată și fructe.

Pe plajă sunt și trei taverne – deși am fost tentați să mâncăm la Taverna Troulous, când am fost la baie am renunțat. Dar am mâncat și am băut la Troulous Bay, unde este și un hotel micuț. La Taverna Parallia se mănâncă fast food.

 

***

Fac aici o paranteză să zic despre trei taverne din zona Troulous la care am mers și am mâncat excelent: Oregano (top, top, classy, fără să fie scump), Ilias Orchard (excelentă mâncarea și servirea) și Taverna Zorbas (cu un autentic aer grecesc).

***

7. Agia Eleni
Aici am mers într-o după amiază, ca să stăm tot la apus. Spre deosebire de Kryfi Ammos Beach (nr. 4 în topul meu), unde soarele apune după stânci, la Agia apusul este chiar în mare. Se ajunge pe drumul asfaltat al insulei, are șezlonguri, un bar cu muzică și cocktailuri. Noi am mers doar ca să ne luăm de băut, am  preferat să stăm în partea mai liniștită a plajei, cea fără șezlonguri, fiindcă nu mi-am dorit sub nicio formă să lâncezesc pe șezlong în Grecia vara asta.

Pe Agia Eleni marea este cumva mai neagră, ad litteram, fiindcă are alege negre pe fund. Așadar, nu se văd pești, dar e bună pentru înot fiindcă e tot liniștită. Apusul este poezie, m-am bucurat de el și am făcut poze faine.

 

8. Kechria Beach și Ligaria Beach
Le pun pe acestea două pe o singură poziție fiindcă sunt una lângă cealaltă. Am parcat și am stat pe Kechria și am făcut o scurtă drumeție prin apă, pe stânci către Ligaria. Unul dintre lucrurile care m-a fascinat la Skiathos este cum se schimbă marea între plaje. De pildă, aici, plajele sunt apropiate, marea e diferită. La Kechria este cu stânci în apă, la Ligaria doar cu pietre.

Plaja Kechria are doar pietre, mai mici sau mai mari, iar într-o zonă cu iarbă oamenii au amenajat un spațiu cu șezlonguri și baldachine. În spatele acestora este o tavernă drăguță, unde am și mâncat. Și Kechria în Nord și este stâncoasă. Mai sus de ea mai este Kastro, unde n-am mai mers, căci ne-a cam rupt drumul până acolo – este greu de ajuns de la un punct încolo pe drum forestier abrupt.
Ligaria este o plajă mică cu pietricele și șezlonguri. Are și ea o tavernă foarte faină în spate.

 

9. Plaja ziua, tavernă pe plajă seara – Skilthri
Aici se ajunge direct din drumul principal asfaltat al insulei. Taverna este renumită pe insulă și se vine doar cu rezervare. Am mâncat aici într-o seară, după 2-3 ore petrecute în micuțul golf, unde se face baie tot într-o Egee neagră, cu alge multe. Lângă Skilthri este Kanapista Beach cu ponton și beach bar, care pe mine nu m-a atras. Am preferat-o pe vecina ei mai mică și mai liniștită.

 

10. Maratha
Este renumită în Skiathos, știam de ea, dar nu mi-a plăcut, nu este stilul meu. Este o feliuță de plajă, cu un rând de șezlonguri și pădure în spate, în care nu se poate sta la umbră. În plus, muzica este ca la Mamaia și adevărul este că mie la plajă nu îmi place decât muzica valurilor. Am mers, am văzut, n-am stat și nici poze n-am făcut, dar găsiți pe net.

11. Koukounaries
Este una dintre atracțiile insulei, cum scriam la început. Se ajunge ușor, cu autobuzul, cu mașina. Este foarte aproape de drumul principal și are o parcare generoasă. Ca să spun drept, mi-a plăcut când am ajuns dimineața acolo. Marea era limpede, liniștită, am înotat. Era așa un zen cumva, deși plaja este foarte întinsă. Am stat la umbră sub pini și era și răcoare.

În urul amiezei, însă, lucrurile se cam strică sau nu am stat eu în zona potrivită. Încep să sosească vase de croazieră cu zeci de turiști care iau cu asalt plaja și dacă nu stai la șezlonguri, efectiv oamenii se așază pe tine. Lucrurile s-au liniștit la apus și atunci mi-a plăcut iar locul, dar nu cred că aș mai merge acolo dacă mă reîntorc pe insulă. 

Mi-a plăcut mult în Skiathos, este un loc superb. Verde. Viu. Luminos. Insula are o energie aparte și este liniște pe plaje, mai ales pe cele din Nord. Acolo s-a simțit cel mai bine femeia sălbatică și liberă din mine. În orașul Skiathos, lucrurile se schimbă, fiindcă aici este aglomerat, peste tot, mai ales seara. 

Am  trăit două săptămâni de insulă cu soare, leandri și pini, cu liniște pe interior, mai mult decât cu furtuni mistuitoare. Cu apusuri superbe, cu înot și explorat, cu multă joacă în apă și pești colorați, cu nisip și sare pe piele, în păr, cu plaje și peisaje, cu valuri și mare limpede, cu multă mișcare, dar și somn la amiază, cu mâncare bună. Vreau să revin acolo, sunt multe alte experiențe de trăit și este o insulă unde se ajunge fără eforturi mari peste tot.

 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*