Sfântul surferul şi CEO-ul este o poveste incredibilă despre viaţa pe care inima şi-o doreşte, o călătorie a descoperirii de sine.

Robin Sharma este omul care, pentru că nu se mai simţea împlinit în viaţa sa, pentru că nu se mai simţea conectat cu sinele său, a ales să facă o schimbare şi să se dedice mai mult sieşi, precum şi dezvoltării ca om, iar apoi celor din jur. Robin Sharma este un lider al vieţii sale, în primul rând, şi un model pentru mulţi oameni care acced la o variantă îmbunătăţită a lor, în al doilea. “Leadership-ul nu are nimic de-a face cu funcţia scrisă pe cartea de vizită sau cu mărimea biroului. Leadership-ul nu este despre câţi bani câştigi sau despre hainele pe care le porţi. Leadership-ul este o filosofie. Este o atitudine. Este o stare de spirit. Şi este la îndemana oricui.”

Robin Sharma este un scriitor de succes şi a publicat o serie de lucrări care au devenit imediat, rămânând şi astăzi, unele dintre cele mai bine vândute cărţi. Am citit şi m-a impresionat, Călugarul care si-a vandut Ferrari-ul (The monk who sold his Ferrari), despre care am scris câteva vorbe aici şi pe care o recomand oricărui om interesat în a adăuga valoare propriei vieţi. Am terminat recent cartea, Sfântul surferul şi CEO-ul (The Saint the surfer and the CEO) scrisă în aceeaşi manieră care l-a consacrat ca autor şi care îl diferenţiază clar de restul scriitorilor de acest gen. Am fost iar vrăjită de stilul său, de modul simplu în care îşi expune filosofiile, credinţele, convingerile, tehnicile de leadership şi dezvoltare personală, pe care, de-a lungul anilor le-a dezvoltat. Şi pe care le împărtăşeşte cu cei din jur.

Scrisă în stilul ficţional-personal ai lui Robin Sharma, Sfântul surferul şi CEO-ul spune povestea lui Jack Valentine, un om al cărui parcurs în viaţă seamănă cu cel al autorului, deoarece simţindu-se incomplete, Jack porneşte într-o călătorie la finalul căreia speră să găsească o cale să ducă o viaţă mai fericită, mai sănătoasă, mai frumoasă şi împlinită.

Eroul operei scrisă de Sharma suferă un grav accident căruia îi supravieţuieşte, însă. La spital cunoaşte un om excepţional care, doar în câteva ore îi prezintă o serie de principii de viaţă atât de simple şi, totodată, atât de puternice, menite să conducă orice fiinţă către o viaţă împlinită. Cal Valentine, care este de fapt tatăl său îi expune lui Jack viziunile sale despre frică, încredere, leadership personal, echilibru între planificare şi alegeri de viaţă pe baza inimii şi intuiţiei, iubirea de sine şi de semeni, despre a trăi tot timpul în prezent şi despre a profita la maxim de orice opotunitate sau persoană care îţi vin în cale, pentru că se ivesc cu scopul de a te învăţa ceva. Dar este bine să înveţi lecţia atunci, pentru că altfel, situaţii sau oameni care te supără vor continua să apară repetitiv în viaţa ta. ” În momentul în care te uiţi în oglindă şi îţi spui cu cea mai lăuntrică voce pe care o ai în tine: “pentru ca viaţa mea să se schimbe eu trebuie să mă schimb”- ei bine, ăsta este momentul în care vei începe să creşti şi vei putea trece pragul acelei uşi care te va conduce spre cea mai bună viaţă dintre toate variantele de vieţi posibile.”

Tatăl său moare, dar face toate aranjamentele pentru ca fiul său Jack, de care nu fusese alături în viaţă, să pornească într-o călătorie de 3 luni, să cunoască 3 maeştri importanţi de la care să deprindă învăţături importante. Astdel încât, la sfârşitul vieţii să poată răspunde la cele 3 întrebări finale: “Am trăit cu înţelepciune?”, “Am iubit bine?”, “Am servit cum se cuvine?”.

Astfel, el se întâlneşte, prima dată, cu Părintele Mike (Sfântul), care îl învaţă cum să se reconecteze cu eul său, să micşoreze golul care dintre interiorul său (cine este cu adevărat) şi sinele social (masca pe care o afişează în soceitate), să fie autentic, să îşi accepte fiecare parte a sa, chiar dacă sunt unele care nu îi plac. Şi doar odată închis “golul de integritate”, vă afla cine este, ce îşi doreşte cu adevărat să devină şi cum să trăiască, cu înţelepciune, pentru a fi fericit pe deplin. “Fiecare dintre noi este perfect în esenţă – trebuie doar să dăm straturile la o parte şi să ajungem înapoi la perfecţiune.(…) Pentru mine succesul nu este altceva decât a-ţi trăi viaţa conform propriului adevăr şi în termenii stabiliţi de tine însuţi. Înseamnă a adera la valorile tale cele mai bune indiferent de presiunile externe, pe care societatea le exercită asupra ta.(…) Continuă să crezi şi să rămâi deschis”.

Al doilea personaj planificat de tatăl său pentru a apărea în viaţa lui Jack este Moe, un surfer, un om care renunţase la o viaţă complicate după ce avusese succes financiar şi professional ai alesese să trăiască simplu, pe o plajă. Moe îl învaţă despre fericirea venită din interior, despre conceptul de iubire dincolo de cea erotica. Iubirea de sine, iubirea de oameni, iubirea de viaţă, de frumos. Moe îl învaţă să trăiască totul cu inima. Îi expune nişte tehnici pentru a se reîntoarce la bucuria pe care o simţea atunci când era copil, îi propune să se oprească din a analiza absolut orice şi de a trăi viaţa purtat de valurile ei, îl sfătuieşte să fie recunoscător pentru orice experienţă şi să îşi îngrijească mereu viaţa, corpul, sufletul, mintea, pentru că, invariabil va ajunge acolo unde crede că va ajunge. Şi o poate face într-o variantă mai bună a sa. “Trăieşte-ţi viaţa ca pe o meditaţie arupra iubirii – iubire pentru ceilalţi, iubire pentru tine însuţi şi iubire pentru lume.(…) Toate punctele din viaţa noastră sunt conectate între ele şi tot ceea ce se întâmplă, se întâmplă cu un motiv anume. Viaţa este o şcoală în care creşte.”

Ultima întâlnire din călătoria sa este cu Tess, o femeie frumoasă şi puternică, CEO-ul unei companii prospere din New York care îi vorbeşte despre principii de leadership personal dar şi despre cum să fie un lider pentru alţii, despre strategii de atingere a obiectivelor şi despre dezvoltarea ca profesionist. Tess îi expune învăţăturile sale despre importanţa încrederii în sine, despre eşecurile care nu sunt decât lecţii şi oportunităţi de dezvoltare, despre succesul în viaţa personală şi profesională care are la bază conturarea unui scop amplu cu obiective şi paşi mărunţi pe care fiecare trebuie să îi facă singur pentru a ajuge unde îşi doreşte. Tot CEO-ul îi prezintă principiul conform căruia în primul rând este bine să îţi propui să ajuţi, să serveşti oamenii, prin ceea ce faci, nu să te concentrezi pe veniturile materiale, pentru că, cel care oferă mai mult este cel care are cel mai mult de câştigat. “Totul se rezumă la întrebarea: “Mie ce îmi iese din asta?” care denotă un mod obtuz de a-ţi conduce viaţa profesională.”

Jack Valentine îşi încheie călătoria cu o serie de lecţii deprinse de la cei 3 maeştri pentru a avea o viaţă mai bună, mai împlinită, mai frumoasă. Şi este hotărât să le pună în practică.

Sfântul surferul şi CEO-ul este, pe lângă un valoros manual de leadership, un manifest al autorului pentru încredere. Toţi cei 3 maeştri vorbesc mult despre încrederea ca şi cheie pentru cunoaşterea succesului personal şi professional. Încrederea în sine, încrederea în proria intuiţie, încrederea în oameni, încrederea că ceea ce îţi doreşti devine realitate când te vezi deja acolo, când crezi că este doar o chestiune de timp până ajungi unde îţi doreşti, încrederea în deciziile personale, încrederea că poţi deveni, oricând, o variantă mai bună a ta.

“Totul se rezumă la încredere.(…)sunt atâtea lucruri care te aşteaptă că nici măcar nu-ţi poţi imagina. Cheia este să ai încredere. Pentru ca viaţa ta să capete proporţii măreţe, atunci credinţa ta trebuie să fie mai mare decât temerile tale”.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

  1. Odata nu ma interesa de nimic din ce era in jurul meu. Acuma principalul meu obiectiv este sa iubesc oamenii,sa le fiu de folos si sa iubesc pe Dumnezeu,este frumoasa viata atunci cand stii ce vrei si atunci cand vezi ca totul ti se ofera. Am fost la acelasi cursuri la psihologie la Petre Andrei,atunci nu stiam sa vad,nu stiam ca trebuie sa cresc,ma vedeam mare,acuma se pare noile valori,principii urmate,mi-a adus din nou o bucurie,vazand frumoasa ta evolutie.Succes! Acuma sunt la o etapa la care vreau acord mai multa atentie Empatiei,imi poti da cateva sugestii,carti.Multumim pentru ceea ce ne daruiesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*