Am terminat această carte în câteva zile, deși are peste 400 de pagini și nu se parcurge ca o carte de beletristică. Se citește cu creionul în mână și pregătire mentală să gestionați momente în care ar putea să vă doară câte ceva pe ici, pe colo. Credeți-mă când vă spun, este un soi de manual, un program de identificare și lucru cu o serie de comportamente negative pe care poate nici nu conștientizați că le aveți, dar le duceți cu voi de ani de zile, vă afectează viața, relațiile, succesul în demersurile personale și profesionale și îi afectează pe cei dragi.
Titlul nu face deloc cinste conținutului valoros, dar, dacă și voi căutați răspunsuri la anumite întrebări, poate Cum să-ți reinventezi viața vi le va aduce. Nu știu, cum nici autorii nu cred că pot garanta acest fapt, dacă vă veți reinventa viața, însă vă veți simți mai bine conștientizând și înțelegând în ce fel de ”capcane mentale” vă aflați, de unde le-ați căpătat și ce puteți face pentru a ieși din ele.
Autorii, Jeffrey Young și Janet Klosko sunt experți în psihologia cognitivă și propun în această lucrare instrumente concrete de identificare, analiză și control ale comportamentelor toxice dobândite. Acestea stau la baza stimei de sine scăzute, complacerii într-o relație abuzivă, incapacității de a avea o relație de cuplu stabilă, dependenței de altcineva, refuzului de a lua orice inițiativă de dezvoltare personală și profesională, punerii nevoilor celorlalți mai presus decât ale noastre etc. Toate vin din copilăria timpurie, din interacțiunea directă cu părinții, colegii, frații noștri sau alte figuri marcante cu care am luat contact.
În Cum să-ți reinventezi viața veți găsi noțiuni tehnice și practice din cazuistica celor doi terapeuți despre 11 ”capcane mentale”. O serie de factori contribuie la formarea acestora, un prim factor fiind temperamentul, cu care ne naștem și prin prisma căruia reacționăm la evenimentele din viața noastră. Apoi vorbim despre mediul în care creștem, iar familia reprezintă cea mai impotantă sursă de influență, și, în final, despre ereditate.
Cele 11 ”capcane mentale” sunt cele de mai jos. Iar dacă faceți în mod real și cinstit testele, cu siguranța veți descoperi minim una (la modul ideal, căci aceea merge de obicei mână în mână cu cel puțin încă una) pe care o cărați cu voi de când vă știți și veți afla cum să ieșiți din ea și cum să nu îi mai creați contextul să se reactiveze.
1. Capcana Abandonului ne face să credem că orice relație am avea este sortită eșecului. Există două tipuri de abandon: bazat pe dependență și bazat pe instabilitate sau pierdere.
2. Capcana Neîncrederii și Abuzului ne determină subconștient, printre altele, să ne alegem parteneri abuzivi, repetând, astfel, un tipar autodistructiv văzut în familie.
3. Capcana Deprivării Emoționale ne face să avem constant sentimentul că suntem dezamăgiți de ceilalți.
4. Capcana Izolării Sociale ne duce într-o zonă gri în care ne simțim singuri, izolați, indezirabili, diferiți, chiar și când suntem printre oameni.
5. Capcana Dependenței este activă atunci când suntem dependenți de ceilalți și avem senzația că nu putem face nimic singuri.
6. Capcana Vulnerabilitații aduce cu sine în viețile noastre îngrijorarea excesivă pentru siguranța noastră și a celor dragi, iar peste tot vedem numai pericole.
7. Capcana Deficienței ne determină să ne fie rușine de noi fiindcă ne simțim defecți, plini de lipsuri, imposibil de plăcut sau de iubit.
8. Capcana Eșecului ne incapacitează să facem multe lucruri pentru dezvoltarea personală sau profesională fiindcă oricum vom eșua – așa ni s-a spus în copilărie, că nu suntem suficient de buni ca să reușim.
9. Capcana Subjugării ne aduce în ipostaza de a crede că nu avem mai nimic de spus sau de făcut în cazul evenimentelor din viața noastră, iar aceasta trece pe lângă noi fiindcă suntem pasivi.
10. Capcana Standardelor Nerealiste este a celor care își doresc mereu să atingă standarde extrem de înalte, tinzând către perfecționism.
11. Capcana Revendicării Drepturilor Personale are legătură cu narcisismul și obsesia de control în încercarea de a ne asigura că nevoile ne sunt implinite.
Toate ”capcanele mentale” de mai sus sunt descrise în amănut în carte, în pagini întregi. Autorii expun o serie de comportamente asociate lor și propun tehnici de schimbare a acestora în comportamente sănătoase și benefice fiecăruia dintre noi. Pe unele vom reuși să le schimbăm singuri, pentru altele vom avea nevoie de sprijinul unui terapeut. Autorii ne dau și câteva indicii care să ne ajute în alegerea unui terapeut bun pentru noi.
Cum să-ți reinventezi viața este o carte musai de citit, credeți-mă pe cuvânt. Mi-a fost recomandată de un terapeut cu experiență căruia îi mulțumesc pe această cale. Succes la auto-interogatoriu și la analiza internă! Și nu vă dați cu capul de pereți, se rezolvă toate! 🙂