România se află pe unul dintre ultimele locuri pe lista ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte nivelul de reciclare a becurilor economice, ne pasc amenzi colosale din această cauză asta și noi ce facem? Aruncăm anual la gunoi, pur şi simplu, becurile economice a căror durată de funcţionare se încheie.
Că o fi proasta informare, că o fi dezinteresul oamenilor, al companiilor şi al instituţiilor publice, că o fi neîncrederea tuturor că, mai departe, becurile nu ajung la groapa de gunoi împreună cu gunoiul menajer, că or fi toate aceste motive, cert este un fapt real: peste 5 milioane de becuri economice ajung la gunoi, în condiţiile în care acestea conţin mercur, o substanţă care, ajunsă în natură, ne afectează grav sănătatea şi hrana.

Asociația Recolamp, o organizație non-profit fondată de 2 producători de becuri economice şi LED-uri, a marcat 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat şi, cu aceast prilej, a oferit câteva date concrete despre ceea ce a făcut, din 2007 încoace, în România.

De 10 ani, Recolamp pune containere speciale pentru becurile arse în toate marile magazine din România, la instituţiile şi companiile private cu care are încheiate protocoale. Colaborarea este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.
Realitatea dură este, însă, că, în România, doar 5% din echipamentele colectate vin de la persoanele fizice şi că instituţii precum Ministerul Educaţiei sunt codaşe la colectarea echipamentelor de luminat.

Nişte detalii triste şi amuzante, în acelaşi timp, pe care le-am aflat de la reprezentanţii Recolamp

  • Există un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei din aprilie 2013, şi în fiecare an când sunt sunați, răspunsul lor este același: “Nu avem încă deşeuri de predat”, ceea ce înseamnă că, în 4 ani de zile, nu au înlocuit nici măcar 100 de becuri economice (aceasta este capacitatea maximă a unei cutii pe care Recolamp pus-o la dispoziție).
  • În urma unei cercetări organizate în rândul persoanelor fizice, doar 10% au răspuns corect la întrebarea: “Voi ce faceți cu becul ars? Unde îl duceți?”. Asta înseamnă că 90% dintre cei care au acasă becuri economice le aruncă la gunoi sau, în cel mai bun caz, confecţionează ceva artistic din ele.
  • Cea mai des întâlnită situație, în discuțiile reprezentanţilor Recolamp cu un electrician sau angajat al unei instituții publice, este cea în care apare răspunsul celor din urmă: “Dar mie ce îmi iese la afacerea asta? Ce îmi dați pe ele?”.
  • Iar în mediul rural, oamenii sunt mereu revoltaţi pe modelul: “Păi, să-i ia dracu’, doamnă, dar vin ei să îmi spună cum să sacrific porcul și unde să îmi pun gunoiul? Ia, că eu îl duc la gârlă și, gata!”.
  • Tot din mediul rural una halucinantă: „La noi nu se înlocuiesc becurile arse din comună, pentru că domnul primar vrea să încurajeze natalitatea” a fost răspunsul unui primar dintr-o comună.

Din 2007 și până în prezent, au fost gestionate peste 3.650 de tone deșeuri. Dacă toate acestea ar fi depozitate împreună, s-ar putea construi echivalentul a 10 blocuri de câte 4 etaje. Toate aceste echipamente nefuncționale, cele mai multe dintre ele cu conținut periculos de mercur, au fost colectate din întreaga țară și, ulterior, reciclate pentru a se asigura protejarea sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător. Pe pagina de Facebook a lui Lucian Mîndruţă găsiţi şi un filmuleţ foarte interesant despre reciclare.

“Când Recolamp şi-a început activitatea, deșeurile de lămpi și tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producătorii au obligația legală de a se asigura că acest lucru este evitat. Mai presus însă de Directive și legislații naționale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociației în toate cele 18 organizații pe care le-au înființat la nivel european și care sunt reunite sub umbrela EucoLight. Pentru 2016, ea s-a tradus în 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzărilor din ultimii trei ani. Pentru 2017, avem de atins o valoare minimă de 45%, ceea ce înseamnă că anul acesta eforturile noastre trebuie să asigure corecta gestionare a peste 867 de tone echipamente de iluminat”, a explicat Directorul General Béla Kovács la întâlnirea cu presa şi bloggeri.

“Am investit aproximativ 13.500.000 de Euro în acești primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care asigură lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deșeuri din întreaga țară, datorită celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicită ridicarea lămpilor și echipamentelor de iluminat arse și depozitate selectiv de către cele 12.200 de insituții de stat și/sau private cu care avem protocoale de colaborare” a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al asociației.

De astăzi înainte ştiţi ce aveţi de făcut cu becurile arse, da? Să facem frumos, ca să ne mai ţină pământul ăsta pe el. 🙂

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

  1. Buna Ileana, te felicit pentru demersul de a mediatiza acest subiect si te voi sprijini voluntar de cate ori voi avea ocazia sa-l observ. Doar cunoscand si actionand impreuna cat mai multi oameni, putem creste nivelul cultural si operational al acestei tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*