Sunt unul dintre oamenii care crede că lumea asta mare sau cea un pic mai mică imediată nouă pot fi salvate cu iubire și prin oameni adunați în jurul unei cauze, unui proiect, unui demers menit să schimbe ceva în bine. Avem atâtea exemple de lucruri incredibile care s-au născut din nimic și au crescut frumos doar din energia și iubirea oamenilor.

Cred în celule de oameni, mai mici sau mai mari, care susțin aceeași cauză. De data asta, pentru a construi un spital este nevoie de o celulă umană mare și puternică, din care poate face parte oricine, fiindcă mai sunt de adunat 4 milioane de euro pentru ridicarea și amenajarea Spitalului de Oncologie și Radioterapie de la Marie Curie. Lucrările au început în urmă cu 2 săptămâni, iar la finalul anului viitor, în curtea de la Marie Curie, ar putea sta ridicată minunea pe care o vedeți mai jos.

Aveți sau nu aveți un copil? De fapt, nu contează. Vă rog să faceți exercițiul să vă gândiți că ar fi bolnav de cancer (știu este dur să zic asta tocmai acuma de Crăciun) și ar trebui să stați internați cu el pe un pat de spital, la înghesuială. Să stați amândoi zi de zi la coadă pentru a folosi baia, să îl spălați în chiuveta din salon pentru că în spital nu există un duș, să îi vedeți mereu durerea de pe chip pe care locul în care sunteți i-o accentuează. Cum se simte? Mie îmi dau lacrimile de fiecare dată când mă gândesc și nici măcar nu sunt mamă.

Acum imaginați-vă că este posibil și în România ca, în timp ce copilul vostru face tratament împotriva cancerului – The Big Monster – el să fie îngrijit într-un spital curat și primitor, să lupte cu boala într-un univers creat special pentru a-l îndepărta mental și fizic de energia cruntă a bolii. Fiindcă, dragi prieteni care cițiți acest text, SPITALUL (cu litere mari) pe care îl construiește Asociația Dăruiește Viață de la zero, va fi nu numai un loc modern de tratament unde copiii bolnavi de cancer vor fi îngrijiți, ci și locul în care micuții se vor putea juca, își vor putea face lecțiile în liniște, vor putea vedea un film. Fiindcă unii dintre ei acolo trăiesc zi de zi, până se fac bine.

În timp ce politicienii vor să distrugă țara asta din temelii, în timp ce guvernul a decis să limiteze companiile care vor să doneze 20% din impozitul pe profit pentru proiecte de responsabilitate socială Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Dăruiește Viața construiesc un spital exclusiv din donații și sponsorizări. Companiile mai au la dispoziție fix 10 zile în care pot dona cei 20%. La 31 decembrie 2017 statul român a decis că nu mai este cazul ca oamenii de afaceri să se implice în proiecte cu impact social.

În plus, fiecare dintre noi poate contribui cu o ”cărămidă” micuță, dar atât de importantă la salvarea copiilor bolnavi de cancer – mulți mor din cauza infecțiilor spitalicești– cu un SMS la 8844 cu textul SPITAL în valoare de 2 euro lunar. Nu sunt nici 10 lei, prieteni. Câți cheltuim fără sens suma asta zilnic, câți facem cost suplimentar pe telefon stând pe Facebook? 🙂

Construcția va avea 8000 de metri pătraţi şi 97 de paturi. Spitalul a fost gândit ca o lume de poveste cu tema ”copacul vieții” unde vor exista, pe lângă saloane, locuri de joacă, săli de clasă, loc de joacă, cinematograf, sală de recuperare, iar la subsol buncăre de radioterapie.

Dacă nu ați auzit încă despre cele două superfemei, Oana și Carmen, dacă nu le cunoașteți și vreți să știți cine sunt oamenii din spatele acestui proiect, puteți citi mai multe aici despre ele.

Vă las la final cu o întrebare: vreți să fiți parte din ceva atât de mare precum ridicarea de la zero a unui spital de copii? Construim un SPITAL împreună?

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*