Cum dădeam eu scroll aşa pe Facebook, după ce am vorbit cu Dana şi m-am văietat că mi-e greaţă de îmi vine să beau toate limonăzile din birturi, iar ea a râs şi mi-a zis “aşa începe!”, am dat peste un articol. Citindu-l, ca pe o carte de Sandra Brown în clasa a VII-a, cu nesaţ, am înţeles că, mai nou, cercetărtorii vorbesc despre vârsta optimă să faci un bebe şi din alte considerente. Că mă saturasem, sincer, de procente în care femeile însărcinate între 35 şi 40 de ani pierd sarcina.

Zice-se că vârsta asta ar fi una bună şi după 35. Bine, nu chiar la 50, totuşi, dar măcar nu se mai vorbeşte cu panică despre faptul că după 35 de ani rămâi foarte greu însărcinată, nu mai merge treaba. Uite că, nu doar că merge, dar merge şi cu avantaje pentru mamele mai bătrânele.

Articolul se găseşte aici şi vorbeşte despre un studiu efectuat de Universitatea din Carolina de Sud, din care reiese faptul că, să fii mamă după 35, îţi sporeşte abilităţile mentale. Asta după ce, un alt studiu, efectuat de Universitatea din Boston a relevant deja faptul că mamele mai târzii – hai că le zic aşa – cică trăiesc mai mult.

Articolul de care m-am împiedicat mai devreme precizează si faptul că, cu cât eşti o mamă mai matură, cu atât şansele sunt mai mari să fii mai bine psihic, să fii mai calmă şi mai împăcată cu sine şi, deci, mai puţin anxioasă şi nervoasă odată cu apariţia copilului.
De asemenea, dacă faptul că eşti mamă după 35 este o alegere şi nu o împrejurare nefericită, este posibil să fii mai pregătită (în teorie cel puţin) să îmbrăţişezi pe “mood-ul zen” responsabilităţile de mamă. Asta însemnând că laşi un pic de-o parte carierismul şi petrecerile nocturne şi o faci cu bucurie, nu pentru că trebuie. Din ce văd în jurul meu, asta s-ar cam verifica la mamele peste 35 de ani. Dar, evident, sunt şi excepţii.

Aş vrea să trag o concluzie: fiecare este mamă când şi dacă vrea, cum vrea – pe cale naturală, adoptând, având o mamă surogat. Important este ca, atunci când eşti mamă, să fii atentă la copil, dar să nu uiţi nici de tine, să mergi la medic, să fii calmă, să te conectezi cu pruncul chiar din perioada intrauterină.

 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

  1. E foarte bine să fii mamă. Punct.
    Pentru cine e mai bine să fii mamă la o anumită vârstă sau alta văd că pentru voi contează mai puțin.
    V-aș spune doar, în înțelepciunea mea de mamă tânără deja bătrână cu creierul făcut praf după voi – că un copil nu îl faci pentru tine. Dacă nici la 35 de ani n-ai priceput asta – poate o faci la 50, când vei avea un adolescent lângă tine sau la 60, când deja va fi plecat de lângă tine.
    Sănătate multă și vouă – și copiilor voștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*