L-am cunoscut pe Navid în urmă cu vreo 3 ani, când am păşit pentru prima dată în My Way, magazinul său din apropiere de Bulevardul Aviatorilor, de unde aflasem că pot să îmi cumpăr un prânz delicios la pachet pe care să îl iau fie la birou, fie într-un parc din apropiere.
Şi, cum oamenii plini de energie şi glumeţi mă atrag ca un magnet, am intrat imediat în vorbă cu el, în timp ce mă minunam de locul deschis şi amenajat de el într-un stil aparte care păstrează ceva din farmecul simplu al unei prăvălii din alte vremuri.

Navid Vafaei este cetăţean american de origine iraniană şi a venit pentru prima dată în România în urmă cu aproape 12 ani, în vizită la sora sa, care era deja stabilită la noi în ţară. Toată viaţa sa de atunci era în America, unde avea familie și afaceri, însă, de când a venit în România, a rămas cu gândul la locurile și la oamenii de aici. A început să se întrebe cum ar fi să locuiască în țara noastră.

”Dacă un străin vine aici, chiar dacă bea doar un pahar cu apă, nu mai uită țara voastră și sigur se întoarce. Așa am pățit și eu, odată ce am venit aici, mi-a rămas în suflet România.”, îmi povesteşte Navid în faţa magazinului său de unde salută fiecare om care îi trece pragul. S-a întors şi el în București după prima vizită, timp de 3 ani a tot venit pe la sora sa, iar de la începutul lui 2009 s-a mutat aici, luând-o de la capăt într-o ţară complet diferită de America.

“Oamenii născuți și crescuți în România nu apreciază cu adevărat ceea ce au aici. Eu văd cu alți ochi România, iubesc România, vreau să stau aici mereu și să mor aici. Aveți o țară extraordinară, la stânga, la dreapta, în Nord, în Sud, oriunde te-ai duce, totul este frumos. Nu am văzut-o pe toată încă, însă am văzut trei sferturi din ea și mi-a plăcut peste tot.”, mai spune Navid despre români și România.

La scurt timp după ce s-a mutat în București, a început să pregătească sandvișuri și salate pentru partenerii de afaceri și colaboratorii soției sale, Daciana. Ea este cea care i-a sprijinit prima ideea de a deschide un loc unde să și vândă astfel de produse pentru prânz. La scurtă vreme, în timp ce se plimbau mânâ în mână într-o noapte, au dat peste spațiul în care se află acum My Way, pe strada Emanoil Porumbaru.

”Am știut că acesta este locul unde vreau să îmi deschid magazinul din secunda în care l-am văzut în acea noapte. I-am zis Dacianei să sune imediat a doua zi ca să afle cum îl închiriem. Am deschis My Way pe 23 aprilie 2009, într-o joi, iar în prima zi am vândut de 450 de lei. A doua, de 1200 de lei. Doar sandvișuri și salate, cu asta am început. În prima săptămână era deja coadă zilnic în fața magazinului. Mi-am spus ”cred că sunt la locul potrivit, în momentul potrivit și persoana foarte potrivită să facă asta”, continuă povestea.

Au trecut 8 ani de atunci, iar Navid continuă să ofere corporatiștilor din zonă și nu numai, ci tuturor celor care preferă să își mănânce prânzul în parc sau undeva în liniște, mâncare gustoasă la prețuri foarte mici. Din prăvălia lui eu aleg pentru prânz cel mai gustos falafel, salate, ciorbă de legume, pizza, orez cu ciuperci, lipie cu ou și legume, salam de biscuiți și o grămadă de alte bunătăți. Mâncarea gătită, sandvișurile și salatele sunt făcute, cu ingrediente proaspete din Obor, de Navid și echipa lui formată din trei femei. Dulciurile, sucurile naturale și specialitățile chinezești le primește de la furnizorii săi și le-a adăugat pe parcurs în meniu ca să îl diversifice.
Ziua mea începe la 5 dimineața când mă trezesc. La 6 ies pe ușă și merg în Obor. Cum ajung, îmi beau cafeaua, apoi pornesc la cumpărături. Oamenii deja mă cunosc, fiindcă merg acolo în fiecare zi. Cumpăr tot ce avem nevoie de la Obor, legume, fructe, carne, verdețuri, toate proaspete. Cea mai mare distracție în jobul meu este partea de shopping la piață pe care nu o las nimănui.”, îmi spune râzând.

Navid Vafaei şi echipa de la My Way

În magazinul său este o veselie continuă, la orele prânzului. ”Sweetheart, cu ce te servesc?”, îl auzi spunând femeilor care îi trec pragul. Cu fiecare face câte o glumă înainte de a-l întreba cu ce îl servește sau la plecare când mai sună și dintr-un clopoțel. Satisfacția și bucuria clienților săi stau mărturie în cuvintele scrise de mulți dintre aceștia pe unul dintre pereții încăperii. Și să vedeți mesaje!
”Oamenii sunt cei care mă bucură foarte tare în ceea ce fac. I love people! Oricine ne intră în magazin, chiar dacă vine să cumpere de un leu, dacă nu zâmbește, nu-l lăsăm să plece. Aici eu vând mâncare și fac stand up comedy. Ileana, dacă într-o zi eu nu mă simt bine, atmosfera din magazin de duce down to hell. Vin aici o mulțime de musafiri, noi așa le spunem, nu clienți, și pe toți vrem să îi vedem zâmbind.”, își încheie Navid povestea.

Dacă nu i-aţi trecut încă pragul, My Way, prăvălia lui Navid, este chiar între Parcul Kisseleff şi Herăstrău, locuri în care puteţi savura o porţie de mâncare gustoasă, în natură. 🙂

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*