“Când vrei să ajuţi, cea mai aproape persoană de tine eşti chiar tu.” Alina Galoiu, Consilier Zen Coaching. Atât de frumos sună fraza asta, încât, de când am auzit-o mă gândesc continuu la cât adevăr stă în spatele ei, cât este de important ca, pentru a-i putea ajuta pe cei din jurul nostru, să fim noi înşine bine, împăcaţi cu viaţa noastră, în pace cu trecutul, fără frică de viitor, fericiţi, bucuroşi, puternici, încrezători. Alina Galoiu este una dintre persoanele care mă inspiră, cu care nu trebuie să te întâlneşti de multe ori ca să o descoperi, pentru că, de la prima discuţie, o înţelegi ca om, ca mamă, ca profesionist care ştie ce poate şi nu mai are nevoie de confirmări exterioare, ca fiinţă mereu preocupată să se descopere pe sine, să înveţe, să creeze, să ajute oameni.

Dincolo de un om fain, Alina Galoiu este unul dintre oamenii care, încercând să îşi răspundă la întrebările “cine sunt eu?”, “care este menirea mea pe acest pământ?” “ce mă face fericită cu adevărat?” a descoperit ceva nou. Zen Coaching a venit cu răspunsuri substanțiale la toate întrebările ei.

A experimentat foarte multe până la această vârstă, a ajuns chiar în extreme în care dădea vieţii profesionale foarte multe ore, muncă, nervi, consum. Confirmarea exterioară a venit şi ea, desigur, fiindu-i recunoscută valoarea profesională într-un timp relativ scurt ca senior system engineer, lucru posibil rar, mai ales pentru o femeie de nici treizeci de ani. Dar parcă tot nu a simţit, atunci, fericirea şi bucuria după care tânjea. A devenit apoi manager al unui departament dintr-o companie multinaţională foarte cunoscută şi puternică, unde avea multe sarcini în acelaşi timp, termene limită foarte strânse care nu îi mai permiteau să facă aproape nimic pentru ea, nu îi mai dădeau răgaz să se bucure de viaţă, de oamenii de dragi. Tot ceea ce iubea să facă pentru sufletul ei, era aproape imposibil pentru că timpul ei era investit în munca din corporaţie şi astfel s-a îndepărtat şi mai mult de fericirea şi bucuria pe care căuta să le aducă constant în viaţa ei.

Toate căutările, toate frământările ei pentru a afla cine este, care este menirea ei,ce anume are nevoie să facă pentru a fi fericită, împlinită, dorinţa de a petrece mai mult timp de calitate cu fetiţa ei Ariana, au condus-o, firesc, către Zen Coaching, despre care a învăţat şi care este acum parte din viaţa ei.

Alina Galoiu este primul coach certificat în România în Zen Coaching. Şi-a propus să arate şi altor oameni că, chiar şi atunci când ai o funcţie într-o corporaţie, când eşti bine plătit, când ai o casă mare, o maşină luxoasă, există posibilitatea să fii nefericit, pentru că, poate, toate aceste lucruri materiale nu sunt acel “ceva” după care sufletul tău tânjeşte.

“Intenţia şi gândul contează şi deja creează”, mai spune Alina Galoiu, cu care am discutat mai multe despre Zen Coaching, metodă pe care a decis să o aducă în România şi pentru alţi oameni interesaţi să devină consilieri, prin organizarea unui training care va fi susţinut de un Zen Coach norvegian anul acesta la Bucureşti.

Cum ai descoperit Zen Coaching? Am descoperit această metodă printr-un filmuleţ de şase minute în care se vorbea despre sentimente, nevoi, esenţă, lucruri pe care eu începusem să le redescopăr în mine, un filmuleţ în care se vorbea despre faptul că totul se întâmplă aici şi acum. După ce am văzut acest material mi-am spus că eu vreau să urmez cursurile de Zen Coaching şi mă rugam să se organizeze în Europa. Am aflat că le pot face în Suedia şi m-am bucurat enorm pentru că, odată învăţam eu mai multe despre ceva ce eram convinsă că va răspunde nevoilor mele, căutărilor mele interioare, şi, în al doilea rând, urmam să mă certific pentru a putea ajuta şi alţi oameni. Am simţit o chemare a sufletului când am urmărit prezentarea, te rog să mă crezi. Pe doi ianuarie 2013 eram în drum spre Suedia să încep primul modul din Zen Coaching. Primului modul au urmat şi celelalte, timp de un an, şi, aşa, am devenit primul Zen Coach certificat în România.

Ce a adus acest lucru în viaţa ta? Una dintre întrebările esenţiale pe care ni le punem în Zen Coaching este “ce se întâmplă acum?”. Această întrebare m-a adus mult mai mult în prezentul “acum”, în conectare cu mine, m-a ajutat în conexiunea cu ceilalţi, a adus bucurie în viaţa mea. În toţi aceşti ani m-am întrebat unde a dispărut motivaţia mea interioară, pentru că motivaţia nu înseamnă bani, niciodată banii nu sunt motivaţia interioară.

Cred că sunt cel puţin sute de persoane care te pot contrazice aici, pentru care siguranţa materială reprezintă totul, chiar şi motivaţia interioară. Da, dar, de fapt, nevoia de siguranţă financiară este o nevoie de siguranţă interioară, de a fi în contact cu puterea ta şi încrederea în tine.

Trăim într-o lume materială şi, mulţi dintre noi, confundăm bucuria interioară cu tot soiul de realizări exterioare, jobul mult visat, casa cu două etaje, maşina luxoasă, contul cu multe cifre…etc. Da, într-adevăr, mulţi ne dorim aceste lucruri dar ele nu ne ajută să redescoperim acea bucurie interioară cu care ne naştem. Zen Coaching te ajută să simţi la un nivel profund ceea ce este viu acum în tine, indiferent de ceea ce ai sau nu din exterior. Nu am întâlnit încă acel client care, apelând la mine şi trecând prin tehnicile de relaxare şi reconectare cu interiorul său, să își descopere inima tânjind tot după vila la mare. Sunt tare curioasă dacă există un asemenea om! Îl provoc să mă cunoască, să accepte să lucreze cu mine.

Ce altceva ţi-a mai adus Zen Coaching? Zen Coaching mi-a adus încredere în mine, bucurie interioară şi m-a făcut să înţeleg clar cine sunt eu acum, iar în mod pragmatic mi-a îmbunătăţit relaţiile cu cei din jur, mi-a adus sinceritate în interacţiunea cu cei apropiaţi şi oamenii noi din viaţa mea, mi-a arătat că a fi vulnerabilă, a mă arăta aşa cum sunt eu într-un anume moment, nu aduce nimic rău. Mi-a adus succese profesionale fără a fi nevoită să mai fac sacrificii ori să fiu manipulată de mediul corporatist. Ce este Zen Coaching? Poţi încerca să îl defineşti? Zen Coaching este o metodă de consiliere prin care trainerul îţi arată cum să te conectezi cu tine, astfel încât să poţi duce viaţa pe care ţi-o doreşti în bucurie şi pace. Este o metodă prin care poţi aduce mai mult potenţial în viaţa ta din cine eşti tu cu adevărat. Zen Coaching te ajută să schimbi o situaţie în care te simţi captiv şi din care nu vezi ieşirea singur. Este o metodă care te conectează cu propria putere de decizie şi de acţiune ajutându-te să îmbunătăţeşti anumite aspecte din viaţa ta. Doar atunci când suntem conectaţi cu interiorul nostru, aflăm răspunsuri la întrebări, înţelegem ce trebuie să facem ca să trăim viaţa pe care ne-o dorim.

Ce nu este Zen Coaching? Nu este psihoterapie, nu te ţine în poveste, nu te ţine dependent de consilier, nu te condiţionează. Porneşti de la poveste dar o aduci în momentul prezent şi astfel, cele zece şedinţe pe care eu le recomand, sunt suficiente pentru a aduce transformarea pe care ţi-o doreşti în viaţa ta şi pentru a atrage lucrurile pe care ţi le doreşti.

Care sunt principiile de bază ale Zen Coaching? Principiul de bază este transformarea uşoară, neforţată,  ieşită în afara “încerc să, trag cu dinţii să reuşesc, trebuie să muncesc până la epuizare ca să am asta!” care nu mai reprezintă o transformare firească ci tot un fel de strategie exterioară care ascunde, de fapt o nevoie interioară . Lucrurile se întâmplă în momentul în care suntem în contact cu esenţa noastră, cea cu care ne-a trimis Dumnezeu în acestă lume. Copiii vin pe lume puri, buni, cu o mare bucurie interioară, cu multă energie, putere, curaj, încredere, iubire. Cu o asemenea esenţă ne naştem toţi, dar ne îndepărtăm de ea încă de când suntem mici şi nu pentru că alegem noi, ci aleg adulţii pentru noi, prin diversele restricţii pe care ni le impugn, prin credinţele pe care ni le formează.

Concret, ce face un consilier de Zen Coaching? Ce faci tu? Eu ofer un cadru de suport, de încredere, de siguranţă, ca partenerul din faţa mea, care este clientul, să îşi redescopere esenţa, încrederea, bucuria, iubirea cu care s-a născut şi de acolo să înceapă să îşi creeze schimbările pe care şi le doreşte pentru a duce viaţa la care visează. Pentru că această esenţă interioară cu care toţi ne naştem nu se şterge prin mecanismele şi tiparele impuse de părinţi, societate, profesori, ci intră într-o stare latentă. Zen Coaching tocmai asta face, ne ajută să o trezim prin diverse tehnici: respiraţie, conectarea cu nevoile inimii noastre în prezent, permisiunea de a simţi fiecare emoţie fie de bucuie, fie de tristeţe. Invariabil, lăsându-ne să simţim exact ceea ce simţim aici şi acum, putem atinge un nivel profund al fiinţei noastre în care conştientizăm partea  de esenţă a noastră. Odată ajunşi în acest punct, vedem cu mare claritate toate strategiile pe care le-am adoptat de-a lungul vieţii pentru a masca alte nevoi interioare. De exemplu: tânjim după iubire şi pentru asta ne creăm obiectivul de a deveni manageri într-o corporaţie pentru că, având o echipă în subordine, noi credem că ne luam iubirea de la acei oameni. Acest gen de strategii pe care mintea le creează nu vor umple niciodată golul care se află, de fapt, în interiorul nostru şi pe care nu avem cum să-l descoperim decât conectându-ne cu inima noastră, înţelegând după ce tânjeşte ea de fapt.

Cum îi ajuţi pe cei care vin la tine? Eu îi pot ajuta să fie prezenţi în momentul “acum”, fără să se mai gândească la trecut şi la ce experienţe au avut, fără să se preocupe de viitor, prin crearea unui cadru de siguranţă astfel încât ei să îşi descopere esenţa şi puterea interioară nemărginită. Iar de acolo vine şi următorul pas, cel de acţiune, pentru a îmbunătăţi ceva în viaţa lor. Eu şi clienţii suntem parteneri, eu nu le rezolv problemele, iar asta trebuie foarte bine înţeles din prima sesiune. Eu nu fac nimic în locul lor, doar îl ajut, îi sprijin, facilitez transformarea lor interioară prin reconectarea la esenţa lor.

Există un plan de întâlniri între tine şi client? Da, nu poţi, evident, să schimbi într-o şedinţă de o oră tipare adunate într-o viaţă de treizeci, patruzeci de ani, rezultatele se pot vedea de la prima întâlnire, dar, ca să schimbi un mod de a fi, o situaţie, felul în care un om a văzut lucrurile timp de mai mulţi ani, este nevoie de mai multe întâlniri. Pe parcursul a minim cinci, recomandabil zece întâlniri, care se pot desfăşura săptămânal sau la maxim două săptămâni una de cealaltă, clientul învaţă diferite tehnici şi poate simţi chiar imediat transformările. Cei care apelează la metoda Zen Coaching este clar că îşi doresc ceva mai mult, mai bun în viaţa lor, iar asta diferă de la persoană la persoană. Nu există un plan bine stabilit de consiliere, ci se merge pe ceea ce fiecare are nevoie acum şi aici.

Cum te pot găsi cei interesaţi să afle mai multe despre Zen Coaching, să încerce această metodă? Ocazional organizez workshopuri de Zen Coaching pe care le postez pe pagina mea de Facebook, unde mă poate contacta oricine. De asemenea, mă pot găsi la adresa de mail alina.coaching@gmail.com sau pe site-ul meu: https://alinagaloiu.wordpress.com/

Unde visezi , Alina, să te conducă Zen Coaching? Visez să mă ajute să ating sufletele cât mai multor fiinţe umane, să îmi pot aduce cât mai mult contribuţia în această lume şi să văd cât mai mulţi oameni cu privirea veselă care să îşi arate zilnic şi din plin bucuria de a trăi, de a zâmbi.

Alina Galoiu, coach certificat de Zen Coaching mai are un vis, pe care mi l-a împărtăşit. Îşi doreşte să ducă Zen Coaching şi în corporaţii, să-i înveţe pe oameni să se conecteze cu ei înşişi şi acolo unde îşi petrec zilnic mai multe ore decât acasă alături de cei dragi. Să le arate managerilor că angajaţii nu trebuie manipulaţi sau speriaţi pentru a atinge rezultate, ci motivaţi din interior să creeze, să facă performanţă pentru că, altfel, la un moment dat, fiecare om se va trezi, va învinge frica şi va pleca spre ceva mai bun.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*