Vinovat. Este verdictul cel mai simplu de dat, mai ales când, la o primă vedere și înțelegere, probele incriminează. Strigăm ușor ”vinovat!”, aratăm cu degetul, condamnăm, de cele mai multe ori fără să căutăm mai adânc.
Nevinovat. Apoi, la o mai atentă privire, detalii ce au fost scăpate din vedere se observă mai clar și parcă adevărul este altul. Ne asumăm un nou verdict?
Despre aparențe, care înșală. Despre soartă unui om, care se află în mâinile altor oameni, unii mai mult preocupați de interesele proprii decât de a face dreptate. Despre șanse, inegale, prea târzii. Și despre asumare.
Spectacolul Vinovat. Nevinovat. – cea mai nouă producție a Teatrului Mic care a avut recent premiera, aduce în fața spectatorului o situație absurdă de viață, pe Un text excepțional adaptat, plin de realitățile vremurilor de astăzi ale României. Și, nu în ultimul rând, pune o oglindă fiecăruia dintre cei care îl vede: tu cât de ușor strigi vinovat? Și cum îți asumi consecințele atunci când ai arătat cu degetul?
Gelu Colceag și Vlad Corbeanu au construit un spectacol inteligent, cu personaje diverse și răsturnări de situație neasteptate, despre un verdict. Un verdict aparent simplu, în realitate greu de pronunțat în mod unanim de cei 12 jurați. Care sunt forțați nu doar să stea într-o cameră până ajung la un numitor comun, ci și să se expună unii în fața celorlalți și să se lase etichetați, judecați.
Printre zeci de cutii, 12 oameni ce vin din medii diferite, cu educație și experiențe de viață diverse, se așază la o masă ca să hotărască soarta unui tânăr pe care toate probele îl indică drept vinovat de crimă. Treaba pare simplă și rapidă. Doar că, printre acești jurați croiți să-l trimită la închisoare pe inculpat, un inginer mai retras spune timid “nevinovat”. De aici începe, practic, povestea, iar în ea poveștile fiecăruia expuse prin monologuri prin care îi cunoaștem pe toți jurații. Iar spectatorul rămâne în suspans până la final ca într-un film polițist.
Timp de două ore, în sala de la ARCUB, privitorii sunt martorii unor dialoguri și monologuri care explorează tipologii umane și aduc în fața publicului hibe mari ale societății românești contemporane. Regizorul optează și pentru expunerea unor lozinci pe care le mai știm de pe la protestele din Piața Victoriei, lucru care, împreună textul incomod și dureros de fidel realitații, sunt de salutat. Mai ales că spectacolul este pus în scenă într-un spațiu al Primăriei, de un teatru de stat.
Distribuția în care am văzut Vinovat.Nevinovat. (Tudor Aaron Istodor – profesorul, Marin Grigore – muncitorul, Dana Dembinski Medeleanu – patroana, Alexandru Voicu – medicul, Vlad Logigan – inginerul, Andrei Seușan – antreprenorul, Vlad Corbeanu – actorul, Gabriela Iacob – educatoarea, Manuela Hărăbor – vedeta TV, Vitalie Bantaș – poștașul, Doru Ana – taximetristul, Ilinca Manolache – arhitecta și Petre Moraru – aprodul) este foarte echilibrată și funcționează impecabil pe scenă. Chiar dacă, poate, ar fi mers un ritm mai alert pe anumite pasaje, pentru a ține spectatorul în tensiune și conectat la discuția personajelor.
Spectacolul Vinovat. Nevinovat. Este unul de pus pe lista cu ”de văzut” pentru subiect și problematicile pe care le ridică, pentru text și pentru interpretarea actorilor. M-am bucurat mult de prezența lui Doru Ana pe scenă (dacă nu îl știți din teatru, poate îl știți din serialul Umbre de la HBO). De fapt, trupa Teatrului Mic este una dintre cele mai bune pe care le văd la ora actuală. Îmi plac diversitatea ei, versatilitatea actorilor, tineri sau cu ”state vechi” și temele pe care le propune acest teatru în spectacolele sale.
Vinovat. Nevinovat.
Cu: Profesorul: Tudor Aaron Istodor / Marin Grigore
Muncitorul: Toma Cuzin / Marin Grigore
Patroana: Dana Dembinski Medeleanu / Mihaela Rădescu
Inginerul: Vlad Logigan
Medicul: Alexandru Voicu / Andrei Seuşan
Antreprenorul: Andrei Seușan / Viorel Cojanu
Actorul: Vlad Corbeanu
Educatoarea: Valentina Popa / Gabriela Iacob
Vedeta TV: Manuela Hărăbor / Ruxandra Enescu
Poștașul: Vitalie Bantaș
Taximetristul: Doru Ana / Ovidiu Niculescu
Arhitecta: Irina Velcescu / Ilinca Manolache
Aprodul: Petre Moraru / Viorel Cojanu
Regia: Gelu Colceag
Asistent regie: Vlad Corbeanu
Foto: Bogdan Catargiu