Tipare nocive, frici, traume emoţionale, convingeri limitative. Venim cu multe din copilăria noastră timpurie, le aducem cu noi adânc aşezate în subconştient, şi toate ne afectează alegerile din planul conştient. Unii oameni trăiesc cu ele toată viaţa, alţii caută să le scoată de acolo din dedesubturile minţii şi să le înlocuiască cu tipare benefice şi credinţe pozitive.

În căutările mele, spirituale şi de alte soiuri, am descoperit, la un moment dat, Theta Healing, o cale frumoasă şi uşoară prin care poţi să îţi accesezi subconştientul şi să schimbi acolo ceea ce îţi aduce probleme în viaţa reală. Prin această tehnică, terapeutul şi clientul său lucrează împreună accesând frecevenţa theta a creierului, dovedită ştiinţific ca fiind cea în care au loc schimbările în subconştient şi vindecările fizice.

Oltea Tudose, o femeie minunată, de o căldură cum rar întâlneşti, terapeut şi instructor de Theta Healing mi-a povestit mai multe despre cum funcţionează această metodă atât de benefică pentru vindecarea sufletului, corpului şi minţii.

Cum a început experienţa ta cu Theta Healing?
Eu, încă de acum mai bine de 10 ani, am început să mă caut pe mine foarte mult. Însă am avut mereu nevoia de a selecta, nu mergeam oriunde, ci numai către ceea ce simţeam că este pentru mine. Una dintre schimbările majore din viaţa mea a fost transformarea relaţiei mele cu soţul meu Andrei, în 2007. Atunci el mi-a spus că simţea că nu mă mai iubeşte. Am decis, însă, amândoi să nu ne despărţim, ci să căutăm tiparele nocive din copilărie pe care le aduceam cu noi şi care ne afectau relaţia de cuplu. În acea perioadă am explodat în căutările noastre de sine. Una dintre întrebările importante pe care ni le-am pus, când au apărut copiii, a fost „dacă copilul meu preia de la mine tot ce sunt eu şi eu ştiu că nu sunt foarte bine, ce mă fac?”. Revelaţia a venit când am înţeles că modelul pe care dorim să îl arătăm copiilor nostri nu este unul al perfecţiunii ci unul al evoluţiei sinelui. Mai târziu, din dorinţa de a lucra cu mine un pic mai eficient, eu am ajuns la Theta Healing care mi s-a potrivit foarte bine. Am urmat cursurile devenind terapeut şi instructor, iar în prezent folosesc această metodă din perspectiva a cum sunt eu. Am participat, de asemenea, la instruiri  în comunicarea non-violentă, în parenting şi îmi este cumva uşor să mă folosesc de toate pentru a-i ajuta pe oamenii care vin la mine.

Ce este Theta Healing?
Este o tehnică spirituală bazată pe meditaţie în care se lucrează cu subconştientul pentru a „scoate” de acolo programele nocive. În această procedură terapeutul se foloseşte de frecvenţa theta a creierului, în care s-a demonstrat că se fac schimbări la nivelul subconştientului care pot aduce cu ele şi vindecări ale bolilor fizice. Toate acestea au fost demonstrate ştiinţific cu analize şi investigaţii efectuate de clienţi înainte şi după producerea schimbărilor de la nivelul subconştientului. Un amănunt foarte important, însă, este acela că toate aceste înlocuiri de tipare se produc doar cu acordul persoanei care vine la şedinţa de terapie theta. De aceea este crucial ca între client şi terapeut să existe o relaţie de încredere. În final, dacă vrei, Theta Healing este o cale mai scurtă de reprogramare a subconştientului, de curăţare a tiparelor negative care ne sabotează alegerile conştiente şi experienţele pe care le trăim.

Cum funcţionează Theta Healing?
Cum ai explica unei persoane care nu a mai auzit de această tehnică de vindecare ce este ea?
Există două valenţe importante în Theta Healing, pe de o parte este felul în care funcţionează creierul şi pe de alta este intenţia profundă a persoanei care îşi doreşte să facă schimbări în viaţa ei. Aşadar, în cazul acestei metode, se combină ştiinţa şi încrederea. Ştiinţa a relevat faptul că noi, la nivelul subconştientului, înmagazinăm toate informaţiile pe care le-am primit vreodată, de orice natură: emoţională, intelectuală sau fizică. Toate aceste informaţii se aşază în subconştient şi ele rămân acolo fie că le mai conştientizăm sau nu, mai ales cele din copilăria timpurie. Felul în care se comportă un adult cu care intră în contact, fie că vorbim despre un comportament evident sau doar energetic, transmite copilului o mulţime de informaţii. Dacă tatăl este violent cu mama copilul înţelege că o relaţie normală de cuplu este una în care tatăl îşi exercită astfel puterea în faţa mamei. Deopotrivă, dacă mamei îi este frică de tata, cel mic înţelege că poziţia unei mame este aceea de teamă, de victimă.

Cum se produce intrarea în starea theta?
Intrarea în theta se face printr-o meditaţie foarte simplă care se învaţă, se exersează. Este practic o informaţie pe care tu o dai creierului, îi transmiţi că poate accesa această frecvenţă a sa. El o stochează, iar tu, prin exerciţiu, poţi intra în undele theta din ce în ce mai uşor şi mai repede.

Dacă tu intri în theta şi clientul nu reuşeşte, funcţionează terapia?
Eu intru în theta foarte uşor pentru că am exersat asta mult timp şi dacă eu sunt acolo, şi persoana de lângă mine intră. Totul este să îţi doreşti să intri în theta, să îţi dai voie. Ca să înţelegi mai bine, este ca atunci când cineva adoarme lângă tine şi te atrage şi pe tine la somn. Dacă, totuşi, vine un client care spune că nu poate intra în theta – astfel de cazuri sunt foarte rare şi apar mai ales la cei care au foarte mare nevoie să păstreze controlul, având o problemă în a se lăsa cu încredere în mâinile cuiva – este suficient să intru eu în theta şi ne conectăm. Realitatea este că intră şi ei în starea theta însă creierul lor rămâne încă puţin alert ca să nu renunţe complet la control.

Cu ce fel de probleme vin oamenii la terapie?
Cei mai mulţi oameni vin la mine pentru a rezolva probleme din vieţile lor de zi cu zi: relaţia cu părinţii, cu partenerii, cu copiii, cu superiorii de la job, problemele pe care le au cu afacerea lor şi alte aspecte din viaţa de zi cu zi pe care îşi doresc să le îmbunătăţească. Oamenii au convingeri diferite unii de alţii, însă aceste convingeri ne influenţează alegerile şi viaţa. Vin, însă, şi persoane care au probleme de sănătate.

“Sunt oameni care observă schimbări chiar după prima şedinţă de Theta Healing. Sunt oameni care se vindecă de boli fizice.”

Vreau să vorbim şi despre vindecările problemelor de sănătate, însă, te rog, mai întâi, să îmi dai exemple de nişte convingeri care ne „sabotează” alegerile.
Exemple: „nu pot să avansez profesional pentru că sunt timidă”, „mă enervez repede şi îmi pierd imediat cumpătul”, „nu am noroc la bani”, „trebuie să fiu puternic tot timpul, trebuie să deţin controlul” şi tot aşa. Sigur, la nivelul subconştientului putem schimba orice convingere negativă cu care venim din copilărie, cu una pozitivă. Totuşi, din punctul meu de vedere, important este să vedem ce stă în spatele acestor comportamente limitative, căci ele nu au apărut aşa pur şi simplu. La baza fiecăruia stă, de obicei, o informaţie emoţională. Ori, schimbând doar convingerea, facem numai muncă de suprafaţă. Şi atunci eu caut să mă duc mult în detaliu, să văd ce este în spatele acestor credinţe, ce neîmpliniri, ce dureri sufleteşti sunt dedesubt, astfel încât să vindecăm sursele problemelor. Iar când vindeci sursa problemei foarte multe alte aspecte ale vieţii se schimbă în bine. Sunt oameni care observă schimbări chiar după prima şedinţă de Theta Healing. Sunt oameni care se vindecă de boli fizice.

Îmi poţi da exemple de schimbări?
Uite, de exemplu, multe schimbări s-au produs cu clienţi cu care am lucrat pe tema banilor. Ceea ce s-a întâmplat ulterior în viaţa lor a fost că fie li s-a mărit salariul, fie au fost avansaţi cu un salariu mai mare. După theta, unei cliente i-a fost crescut salariul cu 50%, ceea ce nu prea se întâmplă în zilele noastre. Am avut un client avocat, foarte competent, la care veneau clienţi îi cereau o scurtă consultaţie şi îi spuneau ceva de genul „Haide, spune-mi acum repede şi facem apoi contract”. Şi nu mai reveneau. El investea timp şi cunoştinţe şi nu câştiga nimic. În plus, avea şi clienţi care nu îşi mai plăteau facturile. Problemele lui proveneau dintr-un tipar transmis de părinţi „trebuie să fii modest, lasă-i pe ceilalţi să te vadă”. De la şedinţă la şedinţă lucrurile s-au schimbat radical, a recuperat bani, viaţa lui profesională a luat o altă turnură.

Aminteai despre vindecări fizice mai devreme. Având în vedere faptul că se vorbeşte tot mai mult despre cauze spirituale ale bolilor fizice, care ar fi posibile cauze ale acestora?
Este deja știut faptul că bolile fizice au cauze mai adânci. La vindecările fizice sunt 2 aspecte, cel mai important este tot ceea ce se află în subconştient, cauza spirituală care a dus la acea boală. Vreau să îţi dau exemple concrete: afecţiunile aparatului genital provin din convingeri nocive despre feminitate, respectiv masculinitate, despre sexualitate, despre a te comporta într-un anume fel într-o relaţie. Poţi, din copilărie, să afli că a fi femeie este o experienţă grea, pentru că înseamnă să te sacrifici, să taci din gură şi să îţi asculţi bărbatul, iar relaţia sexuală să fie doar pentru satisfacerea lui. În cazul în care convingerea ta este că bărbatul tău te va părăsi dacă nu faci sex cu el foarte des şi accepţi să faci asta împotriva voinţei tale, este un auto abuz pe care la un moment dat corpul ţi-l semnalează printr-o afecţiune fizică. La alergii, un alt exemplu, cauza spirituală poate fi faptul că suntem alergici la ceva sau, de cele mai multe ori, la cineva din viaţa noastră. Pot fi şi oameni foarte apropiaţi pe care, chiar dacă-i iubim, ei creează un disconfort subconştientului nostru. Bolile autoimune se pot dezvolta pe convingeri referitoare la „lupta grea pe care trebuie să o dăm pentru realizarea unor ţeluri” pentru că „viata functioneaza doar cu luptă”. Întorcându-mă la cele 2 aspecte, al doilea se referă la programe despre cum funcţionează corpul. Dau tot exemplul cu alergiile. Când suntem alergici la polen, creierul nostru îl percepe pe acesta ca pe un duşman, şi trebuie să îl reprogramăm pentru a reacţiona normal la polen.

Ai avut clienţi care, în urma identificării unor suferinţe şi schimbarea tiparelor din spatele lor, s-au vindecat fizic?
Da, am avut cazuri de vindecări fizice confirmate cu analize. Am avut clienţi care s-au vindecat de lupus, boli de ficat, boli de fiere, cancer de stomac, scleroză multiplă. Două cliente chiar sunt însărcinate în prezent, după ce s-au însănătoşit, una de cancer de col, iar cealaltă de endometrioză. Există, din păcate, şi cazuri în care oamenii nu se vindecă imediat de afecţiunile fizice, ci după un proces mai indelungat, cum există situaţii în care unii nu scapă de boală. Eu îmi doresc să se însănătoşească toţi oamenii, însă există un ţel mai înalt pentru fiecare, iar acesta nu este neapărat legat de vindecarea bolii, ci are legătură cu procesul. Pe parcursul acestui proces de vindecare prin care ei trec, trebuie să conştientizeze anumite lucruri, să înveţe mai multe despre ei şi să transpună totul în viaţa lor reală.

De unde vin cel mai des tiparele, convingerile pe care le descoperi în terapie?
Din copilările, cele mai multe, din felul în care copiii au perceput relaţia cu părinţii lor, chiar şi atunci când aceştia au fost extraordinari. Cum au înţeles ei anumite vorbe, fapte, situaţii. Este posibil ca, mic fiind, să fi interpretat într-un anume fel relaţia cu mama sau cu tata, să te fi simţit neascultat, nedreptăţit, sau că nu ţi se recunosc meritele. Este foarte probabil să fi fost şi adevărat. Există şi părinţi care şi-au proiectat neîmplinirile, nemulţumirile, frustrările pe copiii lor şi au cerut prea mult de la ei, iar actualii adulţi au nişte convingeri care provin de acolo. Se întâmplă, maturii fiind, să trăim cu frica de abandon, cu teama de a fi respinşi de cei dragi, aduse din copilărie. Aşa ajungem în relaţia de cuplu aşteptându-ne tot timpul, de exemplu, să fim părăsite. Aşa cum, de asemenea, există adulţi care au trecut prin traume grave, unele evidente, provocate de părinţii lor sau de alte împrejurari de viaţă.

Preluăm tipare nocive şi în viaţa de adult sau ne oprim odată ce creştem?
Aşa cum învăţăm lucruri noi şi când suntem adulţi, pentru că tot timpul creierul nostru este expus la informaţii noi, tot aşa putem prelua şi tipare nocive din jur. De obicei le „culegem” din traumele vieţii de adult sau din experienţele dificile. Mai exact nu le preluăm, ci ni le creăm noi. Sunt de fapt o reacţie la frică sau la situaţiile respective.

Cum verifici, ca terapeut, faptul că s-a reuşit schimbarea unui tipar negativ?
Se poate verifica prin testare kinesiologică, aceasta fiind o proprietate fizică a corpului de a-ţi arăta ce este în subconştient şi poţi afla dacă mai ai sau nu o anumită convingere acolo. Dar, dacă tiparul nu a fost înlocuit, trebuie cautată şi mai profund cauza lui.

“Drumul nostru în viaţă depinde de cele mai multe ori de felul în care ne ascultăm noi interiorul şi de ceea ce simţim acolo.”

Uite, în jurul meu, eu am tot mai mulţi oameni care se întreabă care este „calea” lor, fiindcă nu se mai regăsesc în ceea ce fac. În theta putem să descoperim această informaţie despre noi?
Eu cred că, înainte să afli care este calea ta, este mai benefic să ajungi la tine însuţi, să te asculţi, să îţi asculţi corpul, să îţi asculţi sufletul, să trăieşti mai conştient. Apoi, încetul cu încetul, în viaţa ta vor apărea lucruri, informaţii, oameni potriviţi ţie. Cred că theta poate să fie o scurtătură, dacă vrei să afli care este calea ta, pentru că lucrezi la nivelul subconştientului unde eşti cel mai aproape de tine. Theta Healing este o cale frumoasă şi profundă prin care poţi să te redescoperi şi să te vindeci. Deci răspunsul ar fi da, dacă este menit pentru tine să afli.

Cât este de important să ne ascultăm interiorul?
Cel mai important. Drumul nostru în viaţă depinde de cele mai multe ori de felul în care ne ascultăm noi interiorul şi de ceea ce simţim acolo. Pentru că, altfel, ne alegem oamenii din jur, partenerul de viaţă, serviciul, vacanţele şi casele în funcţie de o mască pe care am fost „învăţaţi” sau forţaţi de împrejurări să ne-o creăm. Şi, la un moment dat, ne dăm seama că nu suntem fericiţi, că nu ne reprezintă ceea ce avem şi căutăm să schimbăm.

Crezi că avem al şaselea simţ?
Eu cred că toţi avem acest al şaselea simţ. Dacă ni-l exersăm este ca o abilitate pe care o putem folosi. Cu cât avem mai multă deschidere către intuiţia noastră, care nu trebuie confundată cu acel tip de încredere care vine din ego, şi mai multă bucurie în a o exersa, vom descoperi că ne poate ajuta foarte mult în viaţă.

Ce ai vrea să înţeleagă, din toată discuţia noastră, cineva care abia a descoperit Theta Healing?
Ceea ce-i sperie pe unii oameni este că vor fi „spălaţi pe creier” că, în cadrul terapiei theta, le vor fi inoculate alte idei, tipare, convingeri mai negative decât ceea ce au deja. În starea de theta noi suntem perfect conştienţi, auzim tot, simţim tot, suntem prezenţi acolo, ne dăm acordul pentru toate schimbările şi colaborăm cu terapeutul. Pentru mine, ca terapeut, este extraordinar de important, ca oamenii care vin la mine la cursuri sau în terapie să înveţe să fie cu ei, să înveţe să se asculte, să îşi dea voie să simtă anumite emoţii, să se conecteze cu sine şi să îşi dea acordul pentru schimbarea unor convingeri care le fac rău, să îşi recapete puterea interioară pentru a putea să se vindece de ceea ce suferă. În aceste procese de vindecare, tu îţi faci vindecarea, tu eşti de acord cu ea, nu te vindec eu. Eu doar creez un spaţiu în care tu să te simţi în siguranţă şi să poţi fi mai conectat cu tine, eu sunt acolo alături de tine, pentru că am mai făcut acest drum, iar intenţia mea cea mai mare este ca tu să îţi recapeţi puterea personală.

Pe Oltea Tudose o găsiţi aici dacă Theta Healing este ceea ce vreţi să încercaţi pentru voi, într-o cameră cu o lustră vintage pictată de soţul şi copiii ei. Un spaţiu minunat, unde puteţi, în siguranţă, să vă deschideţi sufletul. ?

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*