La doar o oră și ceva cu trenul de Napoli, am descoperit cu bucurie și uimire un orășel superb: Sorrento. Când am decis să ne rezervăm 4 zile pentru a vedea părți din Coasta Amalfi, după zilele din Napoli (deci le puteți lega frumos pe cele două), ne-am hotărât să ne cazăm aici, pentru că este orașul cu cele mai bune legături către obiectivele din zonă: Positano, Amalfi, Capri, Pompei, Vezuviu. Este minunat Sorrento, iar când am fost în el nici nu era mare aglomerație, tocmai bine, pentru că veneam din nebunia urbană napoletană. Este un loc atât de pitoresc și romantic, plin de turiști din toate colțurile lumii, luminos și foarte viu! Sorrento este orașul de unde se vede Golful Napoli, este o destinație cunoscută, mai ales în sezonul de vară. Dacă nu vă doriți, însă, aglomerație și prețuri mari, mergeți să-l vedeți în primăvară, atunci când este totul inverzit iar glicina se dă în spectacol la tot pasul. Și lăsați orașul să vă surprindă, intrați prin toate colțurile sale. Descoperiți-l la pas, rătăcindu-vă pe străzi și străduțele înguste, prin porturile și piețele sale.
Lucruri pe care puteți să le faceți în Sorrento și s-ar putea să vă placă mult
1. Prosecco sau apperol la apus în Marina Grande. De fapt, orice, dar să fie la apus, nu doar ziua. Imediat după ce coborâți ultimele scări către plajă, intrați într-un golfuleț. Chiar de la intrare, veți descoperi o terasă mică de unde aveți vizibilitate asupra întregului Marina Grande, una dintre cele mai fermecătoare părți ale orașului Sorrento și, cu siguranță, unul dintre locurile pe care nu trebuie să le ratați. Portul de agrement găzduiește restaurante cu terase unde este obligatoriu să savurați preparate din bucătăria locală, fructe de mare, pizza și alte bunătăți, în timp ce vă uitați la mare, respirați și admirați bărcile micuțe sau copiii jucându-se. Aici a filmat Sophia Loren scene din filmul ”Scandal în Sorrento”, sunt și poze cu ea pe zidul unei clădiri.
2. Un cappuccino sau un ceai pe terasa din Villa Comunale Park Sorrento, de unde se vede superb priveliștea Golfului Napoli și Muntele Vezuviu în zare.
3. La câțiva pași de Villa Comunale, este complexul Mănăstirii San Fancesco, în care am dat peste o expoziție de pictură superbă. Biserica de lângă este frumoasă și ea. În plus, Catedrala din Sorrento merită negreșit o vizită, și poate chiar să stați câteva momente în liniștea ei, dacă nu este slujbă.
4. Să vă pierdeți ore în șir pe străduțele înguste din Sorrento, cele prin care coborâți din Centrul Istoric către plajă. Sunt foarte foarte pitorești locurile astea și ascund multe frumuseți: terase cochete, liniștite sau zgomotoase, depinde de ce aveți chef, flori și copaci, magazine mici cu obiecte de ceramică pictate handmade, lămâi uriașe cu gust bun și aromat, baruri micuțe cu mult muuult prosecco.
5. Să beți limoncello și să mâncați gelatto. Sau măcar să le gustați, ca au o grămadă de zahăr. 🙂
6. Să mergeți la plajă, chiar dacă vizitați Sorrento în extrasezon. Fix sub Villa Comunale Park este o zonă cu pontoane amenajate pe care sunt sezlonguri și umbrele, dar tot acolo este și o plajă publică micuță pe care accesul este gratuit. De sus din părculeț, se coboară pe scări ori cu liftul. La câțiva pași de această zonă de plajă este Marina Piccola, de unde puteți lua feribotul pentru a vedea cosmopolitul Capri – un alt loc ca din povești. Iar în Gara Sorrento găsiți autocare ce merg pe Coasta Amalfi în Positano (cam comercial, dar fain), Amalfi, Ravelo și alte orașe de pe coastă mai mici, frumoase și instagramabile prin toate cotloanele. Noi am ales autocarul, am coborât într-un oraș unde am stat câteva ore, am luat altul și am plecat mai departe și am făcut asta o zi întreagă. Nu am vrut să închiriem o mașină, șoferul ar fi pierdut mult din priveliștea spectaculoasă, pentru că se conduce pe o stradă destul de îngustă de-a lungul coastei.
7. Să vă plimbați prin Centrul Istoric din Sorrento, unde se trăiește mult din viața de noapte a orașului, pentru că aici sunt pub-uri și cluburi.
8. Să stați la o terasă din Piazza Tasso – e mereu aglomerată zona aceea.
9. Să mergeți și ziua și seara la terase, să trăiți din plin toate energiile și să mâncați foarte bun.
10. Ușor de ratat, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți să vă uitați și în jos în plimbările voastre, este Vallone dei Mulini – Valea Adâncă a Morilor, aproape de Piazza Tasso. Valea istorică s-a format în urmă cu peste 35.000 de ani, în timpul unui cutremur cu magnitudine mare. Aici a funcționat un ansamblu de 4 mori industriale, construit în secolul al 13-lea. Morile au deservit zona timp de sute de ani prin valorificarea energiei de la pâraie, însă pe la sfârșitul anilor 1800, planificarea urbană și blocarea accesului la mare au făcut ca toate să se închidă. N-am coborât, dar se poate merge acolo jos să vedeți totul de aproape.
Sorrento este un orășel ca din povești, a fost o surprinză grozavă, mai ales că nu știam nimic despre el. Eu am mers pe Coasta Amalfitană croită să văd Positano, Amalfi și Capri, de unde sunt toate pozele de pe Instagram. 🙂 Data viitoare, în fruntea listei sunt Pompei și Vezuviu…știu, știu că sunt de neratat, dar am căutat altceva în călătoria asta, printre care si dolce far niente. 🙂 Și e doar prima experiență în aceste locuri surprinzătoare la fiecare pas.

























