Lista obiectivelor turistice și locurilor de văzut în Edinburgh este lungă. Și este pentru toate gusturile și toate felurile de oameni. Pentru cei ce iubesc plimbările, arhitectura urbană, natura, peisajele și imaginile panoramice spectaculoase, pentru cei interesați de artă, cultură, istorie, pentru pasionații de legende din alte vremuri sau experiențe inedite. Edinburgh este un oraș foarte ofertant, orice ai căuta să faci într-o vacanță.

Edinburgh și împrejurimile sale sunt ținuturi cu un farmec aparte, desprinse din filme, chiar și când vremea este capricioasă. Este multă liniște aici și o energie grozavă. Iar oamenii, aș vrea să vă spun despre oameni. Nu de puține ori am auzit în jurul meu că oamenii din Anglia, Suedia, Scoția, Irlanda, Norvegia sunt reci, distanți. Și poate că așa este, dacă raportăm comportamentul lor la sângele și temperamentul nostru latin. Sau poate ei doar își văd de treaba lor și nu se uită peste gardurile vecinilor, nici nu vin peste tine la masă să îți dea de băut, să te întrebe ce faci și cu ce te ocupi sau să te ia de după gât.

Dar când mergi tu către ei sunt politicoși, blânzi, foarte amabili și civilizați. Peste tot pe unde am fost am văzut doar adulți și copii care respectă regulile. Iar de la cei cu care am intrat în vorbă am primit vorbe frumoase, ajutor și chiar niște doze de umor sănătos scoțian.

Edinburgh are un farmec aparte, este prima capitală europeană pe care o vizitez unde parcă am fost într-un retreat în mișcare, atâta liniște este peste tot. Pe străzile cu clădiri pitorești zărești câte un cimpoier îmbrăcat în kilt, care cântă melodii din folclorul lor, dar până și ele sunt pe liniște. În autobuz nimeni nu înjură, nu vorbește tare, în supermarket nu există la nicio oră îmbulzeală, în magazine, în pub-uri oamenii vorbesc calm și frumos. Liniștea, lipsa traficului chiar și în zilele de săptămână, arhitectura orașului cu clădiri medievale și cimitire vechi păstrate ca odinioară, străzile pietruite și peisajele m-au cucerit.

Câteva dintre obiectivele și locurile văzute Edinburgh

1. Castelul Edinburgh, una dintre cele mai căutate fortărețe din Europa, este cea mai importantă atracție turistică. Se află pe un vulcan stins și oferă imagini faine de deasupra orașului. Sunt câteva ore de petrecut aici pentru a vedea cum trăiau oamenii la curte pe vremuri și tot aici se găsesc bijuteriile regale scoțiene.

De la castel se coboară pe High Street, strada pietonală din centrul vechi, de pe care se poate admira arhitectura clădirilor și pe care întâlnim Catedrala St.Giles.

2. Plimbare pe strada Royal Mile
Royal Mile este strada cea mai frumoasă, care leagă Castelul de Palatul Holyrood, aflat în Parcul Holyrood. De-a lungul ei poți admira clădiri vechi, magazinele lor fără firme luminoase, care să deranjeze poezia locurilor, catedrale și spații de evenimente amenajate în foste biserici vechi.

Cum înaintam pe Royal Mile, am poposit într-un loc numit The Storytelling Cafe și am descoperit o gustare/mic dejun numită scones, o pâinică moale cu o textură fărâmicioasă unsă cu unt și gem. Aș fi mâncat într-una. 😊

Am făcut apoi câte o vizită scurtă la Muzeul Copilăriei și la The People’s Story Museum. Cel din urmă este foarte interesant pentru că arată povești ale clasei muncitoare din secolul 18.

3. Muzeul Național al Scoției
Este un loc fascinant prin mărimea sa și prin modul cum este împărțit pe categorii, de la artă și design până la știință, tehnologie, viața animală din diferite momente ale istoriei și din mai multe culturi. Este un loc unde ai de petrecut câteva ore și unde, dacă ai chef și răbdare, poți să îți îmbogățești considerabil cultura generală. Și este unul dintre muzeele unde nici copiii nu se plictisesc, pentru că este interactiv. Are o cafenea și o terasă la etajul al VII-lea.

4. Calton Hill
Am urcat pe Calton Hill trecând prin cimitirul Calton, care este fascinant cu monumentele sale funerare vechi de sute de ani. Sus este superb, poți poposi o vreme, dacă este soare, să respiri un aer puternic, curat și să admiri orașul de sus. Calton Hill este unul dintre principalele dealuri care ”veghează” orașul Edinburgh și este situat chiar în centru. Pe el se află “National Monument”, început în 1816 ca o replică a Pantheonului din Atena.

5. Princess Street și Princess Gardens
După ce am lenevit pe deal, am coborât pe Princess Street, o stradă plină de magazinele timpurilor noastre, unde revii cu picioarele în prezent. 🙂 Am văzut Scott Monument, un monument emblematic construit în stil gotic pentru a-l comemora pe scriitorul Sir Walter Scott. Interiorul monumentului se poate vizita de amatorii care vor să urce 290 de trepte pentru o altă priveliște a orașului. Eu am zis pass și am preferat să stau la soare în Princess Gardens unde se intră de pe Princess Street.

6. Dean Village și Dean Path
Neapărat să faci o plimbare prin Dean Village. Este atât de pitoresc! Merită să vezi acest cartier, străduțele lui cu case colorate și alei înguste mărginite de copaci. Să mergi și pe Dean Path de-a lungul râului Leith printr-un parc ca o pădurice foarte fain.

7. Grassmarket este în Centrul Vechi al orașului și se găsesc aici o mulțime de puburi, magazine cafenele. Este un loc unde se iese mult seara.

8. Portul din Edinburgh
Este, de asemenea, un loc de văzut pentru clădirile sale de pe marginea râului Leith, iar vara am înțeles că este plin de terase.

9. Queensferry este un orășel mic la 10 kilometri de Edinburg și este într-un port. Are străduțe înguste și clădiri colorate, e tare frumos. Aici ai senzația că esti într-un film dramatic unde timpul stă în loc. 

10. Orașul și Castelul Stirling
Stirling este un orășel superb în centrul Scoției, iar în mijlocul lui se înalță Castelul Stirling, unul dintre cele mai mari și importante castele din Scoția. Este simbolul independenței poporului scoțian. Orașul în care se află este de poveste. Până și plimbarea prin ploaie a fost mișto.

11. St Abbs Head și orășelul în care se află, sau, mai nou New Asgard. 
Este un port de pescari, cum poate ați văzut în ultimul film din seria Avengers, cu câteva clădiri, o cafenea micuță unde se și mănâncă. Peisajul îți taie respirația, mai ales când urci pe St Abbs Head. Superb!

12. North Berwick și Castelul Tantallon
Castelul este la 5 kilometri de North Berwick și este practic o ruină din secolul 14. Este spectaculoasă priveliștea, pentru că este deasupra mării.
North Berwick este la 34 de km de Edinburgh și este un oraș de la mare, care a devenit o destinație de vacanță scumpă în secolul 19, fiind un orășel cochet, cu golfuri și case în stil scoțian pe plajă. M-am plimbat la apus pe acolo, a fost de vis.

Ce aș mai fi vrut să văd în Edinburgh: The Scotch Whisky Exprience (dar am băut whisky scoțian 🙂 ), Cramond Island (este o insulă lângă Edinburgh unde se ajunge pe o punte chiar în mare, când aceasta se retrage, dar când am ajuns nu era complet accesibilă), Turul Mary King’s Close, Grădina Botanică (este frumos mai mult vara), Artur’s Seat (este un alt deal al orașului pe care se face trekking). Și Portobello, un alt orășel la mare, suburbie a Edinburgh-ului.

Highlands, munții Scoției, sunt acuma pe lista mea, îmi doresc să ajung vara în ei, mai ales că văd mai nou Outlander și mi se pare o zonă interesantă de explorat. Nu seamănă deloc cu munții noștri.

Dacă nu ai ajuns în Edinburgh, merită să îl treci pe lista ta, nu vei regreta niciun moment. I promise! Nici dacă te prinde vreun vânt puternic sau o ploaie, oricum fenomenele meteo se schimbă cu o repeziciune fascinantă și apare soarele. Este un oraș măreț în orice anotimp, o destinație scumpă, este drept, dar cu planificarea potrivită, accesibilă. Știați că unul dintre simbolurile Scoției este unicornul? 😊

p.s. Las mai jos și mai multe poze. 

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*