La începutul lunii noiembrie începe o nouă ediţie a Festivalului Naţional de Improvizaţie, IMPRO. Mai precis, între 7 şi 11 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, se vor întâlni improvizatori din toată ţara, pentru al şaselea an consecutiv.
IMPRO a apărut în 2013 în urma unei dimineţi în care fondatoarea sa, Monica Anastase, a început să viseze cum ar fi să organizeze un astfel de festival care să aducă laolaltă comunitatea de improvizatori din România. IMPRO este primul eveniment de mare amploare din zona teatrului de improvizaţie în România, şi are trei direcţii principale: artistică, socială şi de dezvoltare a unor comunităţi.
M-am întâlnit zilele trecute cu Monica să povestim despre ce înseamnă acest festival pentru ea şi pentru colegii săi din ţară, actori de improvizaţie. Monica este una dintre femeile puternice şi creative din jurul meu care face ceva concret pentru comunitatea din care face parte, contribuind la dezvoltarea ei. Aşa cum ar fi bine să facem fiecare în comunităţile în care activăm.
“Îmi amintesc dimineaţa în care mi-a venit ideea să fac un festival de improvizaţie. M-am gândit atunci la toate detaliile, unde urma să fie, câte trupe trebuiau să vină. Tot ce am visat cu ochii deschişi în acea dimineaţă s-a întâmplat, şi am continuat an de an cu câte o nouă ediţie. Anul acesta am ajuns la cea de-a şasea şi festivalul continuă să crească.
Primul lucru pe care l-am resimţit tot mai mult cu fiecare ediţie şi care m-a bucurat a fost coagularea improvizatorilor într-o comunitate solidă. Când am început festivalul erau 18 trupe de improvizaţie în România, fiecare cu treaba sa, ne uitam suspicios unii la ceilalţi, ne studiam pe internet şi cam atât. Treptat ne-am cunoscut cu toţii, am început să interacţionăm. Acum există tot felul de echipe mixte la fiecare ediţie, apar mereu idei îndrăzneţe. Sunt fericită că am inspirat, cu demersul meu, şi alte persoane să facă proiecte în zona de improvizaţie, să îşi dezvolte partea artistică.”.
Festivalul IMPRO este organizat de Asociația Tam-Tam care înseamnă, în principal, Monica Anastase. Cu toate acestea, ea spune că nu a fost niciodată singură în acest proiect care a luat amploare în cei șase ani de existență și că a avut tot timpul ajutor din partea colegilor și a altor iubitori de improvizaţie pe care i-a atras de-a lungul timpului.
Dezvoltarea festivalului aduce cu sine, an de an, o serie de provocări legate în principal de finanțare și de spațiile de joc. Monica îmi spune că nu numai că sunt puţine săli profesioniste pe care să le şi poţi închiria, dar, în plus, sunt teatre de stat cu săli bune și disponibile care sunt reticente motivând că improvizația nu se potriveşte cu profilul lor artistic.
Cu toate aceste încercări şi obstacole întâlnite în organizărea unei astfel de manifestări, Monica afirmă zâmbind că satisfacțiile sunt mult mai mari.
”Sunt multe provocări de fiecare dată. Mi-a fost greu cu adevărat într-un singur an în care am ratat aplicaţia pentru finanţare şi nu am avut fonduri, dar am luat decizia să facem totuşi ediţia respectivă. Atunci a fost foarte greu, mai ales pentru că, în loc să mă bucur şi să mă încarc cu energie pozitivă, eram tot timpul stresată şi cu calcule în minte.
Da, presupune multă muncă şi stres să faci un festival, dar şi satisfacţii. Prima dintre ele este legată de oamenii care descoperă improvizaţia la festival, fie că vin pentru prima dată la un spectacol, fie că participă la workshopurile de improvizaţie din cadrul festivalului şi îi vezi cum le strălucesc ochii. O altă mulţumire este cea adusă de atmosfera creată în principal de toţi performerii români din festival care sunt energizaţi și de cei străini pe care îi invităm. În fiecare an ne-am străduit şi am reuşit să aducem improvizatori de top. Line-up-ul de festival a fost mereu ceva important nu doar din punct de vedere al organizării, ci şi pentru atmosferă.”, povesteşte Monica.
Vorbind cu Monica îmi amintesc primul spectacol de improvizație la care am participat și apoi momente din Festivalul IMPRO când m-am distrat pe cinste. Este incredibilă atmosfera la acest festival, vă spun sincer, este atâta energie bună și se râde foarte mult, că uiți de toate griurile din viață pentru câteva ore. În general show-urile de improvizație există într-un cadru prietenos și familiar unde lumea se simte bine, însă la un festival unde sunt mai multe trupe este și mai puternică emoția.
”Câştigul unui spectator care vine la improvizaţie nu este numai acela că se simte bine. Minunat este să fii în sală şi să vezi cum acei oameni din fața ta sunt dispuşi să greşească. Ca spectator te simţi bine şi când improvizatorii greşesc, fiindcă ştiu să ducă greşeala într-o direcţie frumoasă. Nu o să vezi un improvizator că greşeşte şi se ascunde sub o mască.
Improvizaţia este un instrument foarte util pentru a-ţi cultiva încrederea în tine. Noi încurajăm participanții la festival să vină la cursurile de improvizație. Gândeşte-te că, să apari în faţa unor oameni şi să le spui lucruri foarte bine ştiute, să le ţii un discurs, este destul de greu pentru mulţi, darămite să fii pe o scenă şi să nu ştii ce urmează să spui. Frica este mare, iar ca să reuşeşti ai alături echipa, pe de o parte, iar pe de alta curajul personal să îţi exprimi propriile gânduri. ”, mai precizează Monica Anastase.
Anul acesta brandul IMPRO s-a extins şi cu evenimente organizate pe parcursul anului: întâlnirile lunare IMPRO Talks în care improvizatorii împărtăşesc din secretele meseriei, atelierele lunare Drop-In Class, unde oricine poate descoperi gratuit improvizaţia cu ajutorul unor traineri diferiţi, participarea lunară la matinalul Tanănana unde se improvozeză muzical, şi, nu în ultimul rând, o tabără de improvizaţie anuală, primavara.
În finalul discuţiei noastre Monica mi-a vorbit despre dorinţa ei de a găsi sponsori pentru cea de-a şasea ediţie, astfel încât să nu mai depindă de banii statului ci să asocieze brandul IMPRO cu branduri din zona privată interesate de acest produs artistic care le poate aduce un plus de imagine. Tot pentru Festivalul Naţional de Improvizaţie din acest an, se caută şi voluntari. Dacă vrei să te implici, ai aici un formular de contact.