Cu siguranță gândurile pozitive sunt importante pentru starea de bine și pentru rezultatul bun a ceva ce ne dorim să atragem în viața noastră. Gândurile pozitive sunt cruciale pentru binele mental și emoțional, dincolo de a fi un instrument de materializare. Sunt un bun combustibil pentru starea interioară care dictează, mai mereu, starea exterioară, felul în care ne simțim fizic.
Sigur că, în momentele cele mai grele ale vieții, gândurile pozitive par să nu ne mai vină cu ușurință, firesc, mai ales dacă mintea noastră a fost orientată pe negativ în copilărie, către frici: frica de a visa, frica de a nu fi suficient de bun, frica de boală, de moarte, de neîmpliniri, de eșec, frica de pierdere, frica de a nu deține controlul. Noi nu ne naștem cu ele, le învățam. Și cred eu că ne suntem datori nouă, independent de ceea ce am deprins de la ai noștri, să mai vindecăm din ele.
Ei bine, atunci când totul pare să se prăbușească în jurul nostru, cel mai important mecanism, pe care eu una am încercat să îl deprind, este să ies din gândurile obsesive pe care mi le servește mintea – fiindcă ea ”strigă” cât poate de tare ce greu o să îmi fie și cum nu am resurse să ies din ceea ce trăiesc – și să mă concentrez pe soluții imediate și pe acțiuni.
Am descoperit că acest mecanism și abordare a situațiilor în care gândurile pozitive și încrederea par să mă părăsească îmi aduce cel puțin două lucruri bune: mă scoate din apetența către victimizare și mă mobilizează, dar, cel mai important, îmi diminuează nivelul de anxietate, care vine la pachet cu toate gândurile, dacă îmi las mintea liberă în momente de criză.
Anxietatea este cumplită, este paralizantă, este un monstru cu care unii se luptă toată viața, alții găsesc resurse să îl mai domolească. Vestea foarte bună, chiar dacă poate cei care citiți aceste cuvinte nu credeți, este că ea poate fi diminuată considerabil cu câteva tehnici și practici. Nu le deprindem imediat, desigur, dar cu cât exersăm mai mult, cu atât ne apropiem mai repede de rezultate. Desigur, așa cum v-ați obișnuit, cei care citiți ce mai scriu, povestesc doar din experiența personală, din încercările și căutările mele, singură sau alături de terapeuți cu acte în regulă.
Cel mai mult m-au ajutat 4 tehnici și practici despre care vorbesc pe repeat oricui, de câte ori am ocazia
Meditația
Este o practică cu atâtea beneficii despre care sunt convinsă că ați citit multe, încât, mai ales în lumea în care trăim, cred că este ceva ce este bine să integrăm în viața noastră zi de zi. Așa cum facem duș, cum ne spălăm pe dinți zilnic, cum ne îngrijim de igiena fizică, așa sunt minutele sau orele de meditație zilnică, o igienă mentală absolut necesară. Meditația ne scoate din minte și ne duce în acel loc, pentru unii foarte ascuns, care este centrul nostru, acel spațiu interior de unde vin liniștea, bucuria, iubirea. Sufletul, cum i se mai spune popular. 🙂
Rugăciunea
Nu trebuie să mergem non-stop la biserică și să pupăm icoanele pentru a fi aproape de Dumnezeu și de sfinții în care credem. Ei sunt peste tot și sunt tot timpul cu noi. Eu privesc rugăciunea în primul rând ca pe o practică de curățare a sufletului, dar vă spun sincer că, în perioadele de frică maximă, rugăciunea îmi calmează și mintea, îmi dă speranță și liniște.
Scrisul sub forma unui jurnal
Este o tehnică importantă care pentru mine a funcționat și funcționează foarte bine de mulți ani încoace. Și care mă ajută, ulterilor, să văd și progresele personale, zona în care eram mental și emoțional în urmă cu o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp și unde sunt în prezent. Este dureros pentru mine să citesc Jurnalul de Depresie, cum l-am numit cândva. În același timp este și fascinant să văd pe unde se dusese mintea mea, cât mă rătăcisem și cum mi-am găsit calea înapoi, cu ajutorul pe care am fost inspirată să îl cer și cu tot ceea ce am învățat nou și bun pentru mine de atunci încoace. Râd uneori recitind o parte dintre gândurile și ideile legate de anumite relații, mi se par acum inutile grijile pe care mi le-am făcut cândva și mă bucur că am depășit acele zone întunecate. Jurnalul rulz!
Listele de panică
Așa le zic eu listelor pe care le fac cu fricile mele sau cu o situație specifică de criză în care îmi trec în revistă gândurile și scenariile sumbre care vin din anxietate. Scriu efectiv care este frica, gândul, scenariul apocaliptic și mă duc în detaliu până pătrund în miezul care mă sperie cel mai tare. Odată ce le văd pe toate scrise parcă, nu mai au atâta putere asupra mea. Oricum, multe sunt proiecții ale minții și nu se întâmplă niciodată.
Mintea este un instrument magnific, dar, în același timp, poate fi un dușman pentru fiecare dintre noi. Călătoria de la mintea negativă către o minte pozitivă, sau măcar nu atât de prăpăstioasă, este una personală dintre cele pe care am decis să le fac pentru binele cu mine, dar și cu cei din jur. Dacă putem controla ceva în viața asta, putem învăța să ne controlăm mintea.