Urmărind evenimentele din ultimele zile, cred că am înțeles cu toții că România nu este și nici nu cred că va fi vreodată pregătită pentru o epidemie sau o situație de criză, în general. Ca de obicei, pe noi trebuie să ne lovească ceva grav ca autoritățile să înceapă să comunice public, să implementeze campanii de informare, să producă materiale de informare care să ajungă în toate colțurile țării, nu doar în social media, să schițeze protocoale, să ia măsuri concrete, faptic, nu doar pe hârtie. 

Și ce se întâmplă? Apar dezinformarea, panica și uităm, în toată această vrie, că cel mai important este să rămânem calmi și să luăm toate măsurile care depind de noi pentru a putea fi cât de cât în siguranță.

Ce se știe acum despre Coronavirus este că, deși este un virus cu repercusiuni mai ușoare și o rată de mortalitate mult mai mică decât SARS, din a cărui grupă face parte, se răspândește cu o mai mare rapiditate. Și că, momentan, nu există un vaccin sau tratament pentru el.

Cum se răspândește

Prin tuse și salivă ajunse pe față, gură, nas, ochi. 

Care sunt simpromele

 • Febră ridicată, peste 38 de grade Celsius
 • Tuse
 • Vomă
 • Diaree
 • În cazurile severe apar pneumonia și insuficiența renală

Ce măsuri putem noi să luăm

 • Să ne spălăm foarte des pe mâini și să nu mâncăm alimente neambalate, în general, dar mai ales pe stradă sau în locuri publice gen metrou, gară etc.
 • La primele semne de răceală/viroză: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă să rămânem acasă, nu mergem la birou, ci luăm legătura cu medicul de familie dacă simptomele sunt ușoare. Purtând mască, dacă mergem la cabinet la acesta. Și sunăm ambulanța când starea generală se agravează. (aici sunt încă dezbateri, însuși Raed Arafat a declarat pe 28 februarie la Pro TV că primul filtru este medicul de familie, dar la noi acesta se deplasează puțin spre deloc la domiciliu, deci varianta corectă de prezentare la el este discutabilă).
 • Nu ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele, nici pe a noastră, nici pe a altora.
 • Odată cu instalarea simptomelor de răceală/viroză, purtăm măști de protecție.
 • Ne dezinfectăm telefoanele mobile și alte suprafețe cu alcool sanitar când ajungem acasă. (eu mai și pulverizez prin casă spirt)
 • Este bine să avem la noi un recipient cu alcool sanitar pe care să îl folosim frecvent mai ales când suntem în mulțime sau trafic cu mijloacele de transport în comun.
 • Ne ajutăm sistemul imunitar cu hrană bună, somn, sport, Vitamina C și Vitamina D3 și cu ce mai știm noi și am observat că ne ajută.
 • Discutăm cu medicul de familie imediat ce avem simptome de răceală sau viroză.

Mai jos am pus, și voi mai completa pe măsură ce mai apar, surse de informare, dintre cele care nu creează panică. Sunt în engleză în mare parte pentru că Ministerul Sănătății nu comunică deocamdată public corent și concret pe acest subiect.

De la Organizația Mondială a Sănătății despre virus și măsuri ce pot fi luate pentru protecție și în cazul în care călătorim.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Aici este un interviu cu Dr. Sarah Borwein, expert SARS, care vorbește despre diferențele dintre cele două virusuri și despre particularitățile COVID-19.

https://admedilink.hk/interview-coronavirus-with-sars-expert-dr-sarah-borwein/

Aici sunt doi specialiști în virusuri care demontează mituri

https://twitter.com/QuakeFury/status/1230844346955653126?s=08

Iar aici mai multe informații în limba română

https://unica.md/sanatate/10-lucruri-importante-pe-care-sa-le-stii-despre-coronavirus-covid-19/

Despre utilitatea măștilor mai jos. Este o discuție și aici, pentru că cele chirurgicale se pare că nu protejează, ba chiar pot face mai mult rău în cazul unei persoane sănătoase care atinge sau manipulează necorespunzător masca. Din ceea ce am citit, cele cu filtru N95 ajută doar în cazul bolnavilor, ca să nu răspândească virusul.

https://www.washingtonpost.com/world/2020/01/24/coronavirus-spurs-run-face-masks-do-they-work/

Ce putem face mai mult este să fim atenți la noi, la cei din jur, iar dacă nu este neapărat nevoie să stăm în mulțime, să evităm să o facem. În rest, să așteptăm cu calm – că nu este chiar așa de negru totul, au fost epidemii și mai grave – temperaturile crescute. Care se preconizează că vor omorî #coronavirus.

Later edit cu noi articole de completare. Să nu uitați nicio clipă că acesta este un virus nou, nu se știu multe despre el. Fără panică sau paranoia, dar cu vigilență și măsuri. Mai puteți citi și aici informații:

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-expert-opinions/?fbclid=IwAR3MOEeffVzxO7v0qccA7X-ygEiLvLupB-LhMjqXz3iwnQZk9k0m3_vpdd4

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*