#CișmigiuMonAmour este o inițiativă civică gândită de Ioana Nicolescu și realizată cu ajutorul fotografului Oltin Dogaru și al prietenilor parcului, și reprezintă unul dintre demersurile de ocrotire a Grădinii Cișmigiu, care a împlinit 165 de ani de la inaugurare.

Cișmigiul este primul parc în care am mers în urmă cu 12 ani, când am început să vin prin București. De atunci, de el mă leagă o grămadă de amintiri cu oameni dragi și multe povești frumoase. În Cișmigiu mă plimbam cu mama mea, în Cișmigiu am stat prima oară pe iarbă cu Eric, nepoțelul meu, atunci când era mic mic, în Cișmigiu am plâns, am râs, am spus și am ascultat povești. Este o energie frumoasă în acest parc, chiar dacă nu este deloc întreținut de autorități, suferind de ani de zile de o extremă lipsă de interes din partea administrației publice locale.

În acest moment, reabilitarea parcului este imperios necesară, doar că, reprezentanții Primăriei București, s-au gândit la această restaurare ca la o schimbare a tot ceea ce este acum Parcul Cișmigiu și transformarea lui într-o platformă de beton.

Se pare că proiectul de „restaurare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu” înseamnă, pe scurt, 10 milioane de euro din fonduri europene, 3 ani de lucrări, zeci de arbori tăiați, „plantarea” de betoane și pietriș în locul anumitor spații verzi, precum și mărirea numărului de spații comerciale. Lucru cu atât mai îngrijorător cu cât parcul Cișmigiu este clasat ca monument istoric de categorie A, de importanță națională.

Un parc ar trebui să fie o oază de liniște și oxigen într-un oras aglomerat, gălăgios și poluat cum este Bucureștiul, nu un târg cu tarabe și mai multe decât există în prezent. În acest moment, în Cișmigiu există 12 spații comerciale, suficiente cât să găsești orice ți-ar putea face mai plăcută o ieșire în parc, nu mai este nevoie de altele.

O comunitate mică, dar puternică și dedicată, ai cărei membri și-au unit forțele pentru a atrage atenția asupra necesității vitale de a restaura și a reabilita cel mai vechi parc din Capitală cu mai multă responsabilitate și grijă pentru natură, s-a implicat trup și suflet în Campania #CișmigiuMonAmour.

„Cișmigiul are nevoie de dragoste. Cișmigiul are nevoie de noi. Ideea proiectului #CișmigiuMonAmour a pornit din mult drag pentru parcul lângă care mulți locuim de mai multe generații și de la faptul că, de câte ori îi întrebam pe prieteni sau pe cunoscuți dacă au auzit de Proiectul Cișmigiu al Primăriei, răspunsul era, invariabil, nu. Cum era vorba despre oameni care traversează parcul zilnic, oameni care locuiesc sau lucrează lângă el, am simțit că trebuie comunicată situația reală și îngrijorătoare în care se află Grădina Cișmigiu. Plecând de la ideea că fiecare poate, vorbind cu cei din jur, să-i implice activ și să atragă atenția asupra unei cauze la care ține, am vrut să arătăm ce se poate face, concret, dacă suntem mai mulți, împreună. Puterea unei comunități poate fi uriașă si de neoprit, dacă membrii săi colaborează și țintesc spre un scop comun. Noi susținem îngrijirea și refacerea parcului, dar nu mutilarea sa, prin tăierea copacilor și distrugerea vegetației, pentru a face loc betonului și mai multor spații comerciale”, spune Ioana Nicolescu, inițiatoarea campaniei.

Clipurile, care vor fi distribuite pe social media în săptămânile ce urmează, prind viață prin vocile, chipurile, amintirile și emoțiile unora dintre oamenii care iubesc Cișmigiul, printre care Victor Rebengiuc, Marius Manole, Andrei Leonte, Vladimir Drăghia. 

Dacă dorești să te implici și tu în demersul de salvare a Cișmigiului, primul pas este să te informezi, să cercetezi, să pui întrebări, să cauți răspunsuri și să comunici cu cei din jurul tău. Apoi, te poți alătura acțiunilor începute de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu.

Semnează petiția pentru solicitarea transparenței din parte Primăriei, în legătură cu proiectul de restaurare a Cișmigiului, precum și refacerea acestuia respectând caracterul istoric, valoarea peisagistică și ecologică a parcului, aici: http://bit.ly/ocrotestecismigiul.

Participă la acțiunea de strângeri de fonduri pentru angajarea unui avocat, care va permite continuarea demersurilor legale cu privire la proiectul Primăriei, aici: http://bit.ly/2lEQlDn.

Pentru tine ce reprezintă Parcul Cișmigiu? Ce amintiri frumoase te leagă de el?

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*