Artiștii, organizațiile private și instituțiile publice sunt invitate de organizatorii Festivalului Enescu să depună proiecte artistice care să fie prezentate în cadrul „București Creativ”, în timpul Festivalului George Enescu 2017. Tema artistică a Bucureștiului Creativ 2017 este “Lumina din inima Bucureștiului”.

Proiectele trebuie să fie inspirate sau să aibă o legătură fie cu tema muzicală a ediției din acest an a Bucureștiului Creativ, Sonata pentru Violoncel și Pian în Fa minor, Op.26 de George Enescu, sau cu tema Festivalului Enescu 2017, ediție care și-a propus să pună într-o nouă lumină muzica și creația lui George Enescu, precum și muzica clasică. Ca parte a acestui demers, Festivalul va pune tehnologia în serviciul muzicii clasice și al creativității, prezentând lucrări cunoscute, într-o nouă abordare; va aduce în prim-plan muzica contemporană, invitând pentru prima dată la București pe unii dintre cei mai cunoscuți compozitori ai momentului; va oferi publicului posibilitatea să se bucure de un număr record de lucrări de George Enescu (37) – două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival -, și va acorda matematica la sunetul muzicii, printr-o expoziție în premieră.

Pentru Bucureşti Creativ 2017 vor fi selectate acele proiecte artistice care vor fi gândite astfel încât să ajute publicul larg și vizitatorii lor să descopere sau să creeze lumina din inima orașului. Ce înseamnă “lumină” pentru Enescu 2017? Festivalul oferă liniile orientative de mai jos, dar așteaptă  propuneri cât mai creative și îndrăznețe, pentru a transforma din nou capitala, sub semnul lui Enescu:

  • Unde există magie, există lumină: de fiecare dată când aducem o lumină nouă în viața noastră, descoperim o dimensiune, o perspectivă neexplorată. Adică ne îmbogățim, creăm, învățăm, simțim. Festivalul Enescu 2017 surprinde, și în același timp își păstrează structura și abordarea solide care l-au consacrat. Lucrurile pe care le știam, le vedem altfel.
  • Lumină. Înnoire. Descoperire. Acestea sunt cuvintele cu care începe o experiență nouă. Lumina este antidotul umbrelor și al întunericului. Într-o lume înnegurată de frică și agresivitate, Festivalul Enescu este o sursă de lumină în viața noastră. Pentru că, așa cum spunea George Enescu, vorbește limba inimilor: “Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor.”Sunt încurajate abordările integrative care reliefează puterea creației, a muzicii sau a experienței enesciene și o completează cu valoarea unor aspecte nedescoperite sau redescoperite ale Bucureștiului ca spațiu urban și aduc o nouă lumină orașului și comunităţii.

Cine poate participa la București Creativ 2017
Pot participa instituții publice, companii, ONG-uri, artiști, persoane fizice. Proiectele din cadrul Bucureștiului Creativ vor fi grupate în:

1)     Grădina Festivalului: cuprinde spațiile verzi din fața Ateneului Român și a Sălii Mari a Palatului.

2)    Orașul Festivalului: locații din spațiul public (Piața Roma, Piața Sf.Anton, Piața Colțea, Băneasa Shopping City, Sala Radio) și alte spații posibile propuse de aplicanți și de parteneri.

3)   Festivalul meu: companii/ asociații/ organizații/ furnizori de produse și servicii pot participa la Bucureștiul Creativ prin realizarea de produse și oferte speciale cu ocazia Festivalului.

Ce tip de proiect poate fi înscris
De la abordările din zona de artă contemporană, la instalații destinate spațiului public, lucrări care includ un mix de sunet și imagine, integrând lumina, perspective de arhitectură sau abordări care încurajează redescoperirea orașului într-un mod creativ. De asemenea, abordări care includ și arte precum fotografia și artele plastice, precum și ateliere tematice.

Propunerile vor fi însoțite de o motivație a racordării tematicii proiectului la abordarea propusă de Bucureștiul Creativ 2017, precum și legătura cu magia creației, a Festivalului și a muzicii enesciene. În ce fel proiectul ne dezvăluie lumina din inima Bucureștiului?

O listă a proiectelor selectate în ediția precendentă a Bucureștiului Creativ poate fi consultată aici . Abordarea pentru ediția 2015 a fost: Provocarea unui geniu: Descoperă-l pe Enescu.

Informații în detaliu despre București Creativ 2017 sunt disponibile și online, pe site-ul www.festivalenescu.ro, la secțiunea București Creativ.

Bucură-te de viață!
Ileana
DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*