Prima dată m-a contactat un băiat la începutul anului 2015. Îmi spunea politicos că m-a găsit prin nu ştiu ce grup de pe Facebook şi că a observat că am o intensă activitate online. Preciza el în introducere că facem parte din aceleşi grupuri de dezvoltare personală şi mă informa că lucrează la un concept nou pe piaţa României pentru a cărui promovare declara că are nevoie de “persoane de calitate”.

M-am întâlnit cu el mai mult fiindcă insista, dar şi din curiozitate, într-o cafenea în care, foarte misterios, mi-a prezentat un site al “celei mai mari agenţii de turism din SUA care fusese desemnata cea mai buna din lume pe ultimii ani” şi mi-a explicat cum pot eu deveni membru dacă depun nişte bani undeva şi îmi creez un cont şi cum pot ajunge să călătoresc la preţuri foarte mici. Lux și opulență, adică!

Telenovela a continuat şi în următorii ani, cu oameni care îmi tot scriau pe Facebook cu întrebarea dacă nu cumva vreau să călătoresc şi să câştig bani mulţi mulţi. Unul dintre ei mi-a scris condescendent, printre altele: “Eu dacă îţi spun cât câştig nu crezi!”. “OMG! Lux şi opulenţă, aia refuz, la naiba!”, mi-am zis. Pentru că, da, i-am refuzat politicos pe toţi, fiindcă era clar vorba despre un sistem de Multi-level Marketing în turism, lucru în care nu am crezut niciodată deşi cunosc cazuri în care unii s-au îmbogățit.

Nu ştiu dacă despre compania pe care o reprezentau băieții în cauză este vorba, dar pe site-ul www.destinatii.eu a apărut ieri un articol fix despre subiectul acesta, MLM în turism, din care  extrag următorul paragraf – sunt sigură că cei care v-aţi întâlnit la un moment dat cu unul dintre aceşti oameni ştiţi despre ce este vorba mai jos:

“Ca să ajungi să câştigi bine, trebuie să o faci pe „cadavrele” a 95% sau mai mult din oamenii care îţi trec prin reţea şi doar lasă bani şi, eventual, câştigă doar experienţă, dacă mai au nevoie de aşa ceva. Majoritatea nu câştigă, aşa cum este într-un business clasic: ori ai un parteneriat reciproc avantajos, ori vinzi un produs, pe care altul ţi-l cumpără şi toată lumea ar trebui să fie mulţumită.
Oricâte puncte vei strânge, tot va trebui să mai pui bani în plus dacă vrei să beneficiezi de pachetul turistic promis de sistem. Punctele nu se reportează pentru anul viitor. Deci trebuie să profiţi într-un an de ele.
Nu se asigură zborul. Poţi vedea super oferte de 400 de euro pentru Mexic sau Thailanda, dar fără zbor, ci doar cazare, masă, servicii locale… Deci… Dacă vei căuta mai atent în ofertele agenţiilor de turism şi vei rezerva din timp, sau vei apela la booking şi alte site-uri de rezervare, s-ar putea să găseşti oferte cel puţin la fel de bune.

Numărul ofertelor speciale este limitat. Nu poţi merge când vrei, unde vrei, la orice hotel, în orice perioadă. Da, e drept că la faţa locului, la cât de mulţi bani ai lăsat, vei fi tratat ca un VIP. Însă oricum, tendinţa este în toată lumea ca un turist, mai ales de 4 şi 5 stele, să fie tratat ca un VIP.
Atenţie, nu vei avea încotro şi vei călători de cele mai multe ori cu alţi membri ai acestui select club. Şi te vor pune să te pozezi şi cu nişte bannere pe care scrie că şi tu ar trebui să fii aici. Dar poate vrei intimitate şi nu îţi plac găştile.
Ţi se promite că aici îţi vei face prieteni sau, dacă eşti solo, îţi vei găsi partenerul. Mie mi se pare ceva forţat. E ca şi cum o cunoştinţă m-ar obliga să am un blind date.”

Articolul cu titlul Noua escrocherie piramidală legală din turismul românesc. Luați țeapă sau nu?” complet se găseşte aici, pe site-ul cu multe ponturi despre călătorii şi destinaţii al lui Paul Barbu. Concluziile le trageţi singuri, iar mai departe, ce face fiecare, este strict treaba sa. Pe mine una, sper să nu mă mai abordeze nimeni să intru într-o schemă de acest gen ca să fac atât de mulți bani încât să nu mai știu de ei. Mi s-a adus la cunoștință că deja sunt mai multe în Romania și ok, ok înțeleg că I should be there, dar o să fiu când vreau și pot eu, no worries.

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*