Am fost un pic îndoită dacă să îl duc sau nu pe Eric (nepotul meu cel mic, pentru cine a ajuns aici de curând) să vadă Dumbo știind că este un film cu animale în captivitate și despre lumea circului care le exploata cândva. Nici nu m-am uitat la trailer ca să știu dacă deznodământul va fi unul fericit sau nu. Am mers, totuși, și bine am făcut, fiindcă Dumbo este un film despre familie, curaj și iubire, dincolo de lumea circului. O poveste în imagini pe care toți copiii ar putea să o vadă pentru că are un mesaj foarte frumos. În plus, este un film realizat destul de bine și cu acțiune, încât să prindă și adulții. Deci ne-am distrat amândoi.

Dumbo este puiul de elefant care se naște în captivitatea circului, și care era așteptat de toată lumea. De directorul circului pentru profit, de copiii din circ pentru joacă. Regizorul filmului, Tim Burton, ne introduce într-o lume magică, cea a circului. Care ar fi chiar frumoasă, colorată, atrăgătoare, dacă nu ar exista elefanții, caii, maimuțele închise și expuse pe scenă.
Circul este condus de Max Medici (Danny DeVito, foarte expresiv și amuzant, cum îl știm) și este aproape de faliment, însă Medici speră că acest pui de elefant pe care îl așteapta să se nască va salva circul de la colaps.

Între timp, de pe front sosește Colt (Colin Farrell) care își regăsește copiii crescuți în circ, fiindcă mama lor se prăpădise. Colt este pus să aibă grijă de elefanți, deoarece caii pe care îi îngrijea și îi călărea fuseseră vânduți.
Copiii lui adorabili Milly (Nico Parker, fiica frumoasei Thandie Newton cu care seamnă perfect) și Joe (Finley Hobbins) sunt primii care îl iubesc pe Dumbo (botezat Jumbo, dar poreclit așa după prima reprezentație eșuată din circ). Tandrețea lor față de puiul de elefant născut cu urechile foarte mari este emoționantă, iar mesajul că cei mai frumoși sunt copiii care nu judecă și nu resping ceea ce nu se încadrează în niște norme mie, una, mi s-a părut foarte frumos. Și bun pentru copii.

Ajutat de copii, Dumbo, micuțul elefant cu ochii albaști și urechile foarte mari, își descoperă puterile de erou și învață să zboare, salvând circul de la faliment. Datorită lui, tot circul lui Medici se mută într-o nouă casă, mai mare și mai strălucitoare, cea a unui alt circar cu mulți bani. Și ambiții pe măsură. Doar că, sub toată strălucirea din Tărâmul Viselor există și o parte întunecată pe care Dumbo și prietenii lui o descoperă în scurtă vreme. Și-atunci înțeleg cu toții că, de fapt, animalele ar trebui să fie toate libere ca ei oamenii și ca păsările cerului și ar trebui să trăiască în junglă, în pădure, acolo unde este locul lor.

Pe lângă elefantul Dumbo, drăgălaș și foarte expresiv (o să vă placă mult), și personajele din lumea circului, colorate și amuzante, distribuția filmului este una valoroasă: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Sandy Martin, Joseph Gatt, Roshan Seth, Alan Arkin.

Noi am mers la varianta dublată și am fost plăcut surprinsă de faptul că limbajul este unul foarte curat, spre deosebire de alte traduceri unde mai auzi câte un ”prostule” sau alte cuvinte la care copiii poate că nu ar trebui expuși chiar de foarte mici. La ieșire, l-am întrebat pe Eric ce i-a plăcut cel mai mult din film. Mi-a răspuns direct: ”Mi-a plăcut de Dumbo și misiunea de salvare a animalelor”.

Dumbo intră în cinematografele din toată țara pe 29 martie și este un film de văzut în familie, și-apoi un bun prilej de o discuție despre valori ca: prietenie, libertate, iubire, dreptate și curaj. Dacă doriți, nu este obligatorie discuția de după, dar eu cred că este foarte importantă pentru copii. 🙂

DISTRIBUIȚI
Îți mulțumesc pentru vizită! Sper că ți-a plăcut măcar un pic ceea ce ai citit și că vei reveni! Am și alte povești despre lecții personale și căutări care pot fi ale oricui, despre oameni, locuri văzute și experiențe trăite. Toate materialele publicate aici sunt ale mele și sunt protejate de drepturi de autor. Te rog să nu preiei niciunul fără acordul meu prealabil sau fără menționarea sursei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*